Sunday, January 28, 2018

CARDAMON.........

ဖာလာ စိုက္​ပ်ိဳး​နည္​း​
⁠ျမန္​မာအမည္​ – ဖာလာ
အဂၤလိပ္​အမည္​ – CARDAMON
ရုကၡ⁠ေဗဒအမည္​ – ELETTARIA CARDAMOMUM MATON
မ်ိဳး​ရင္​း​ – ZINGIBERACEAE
မူရင္​း​⁠ေဒသ ___အိ⁠ႏၵိ္​ယ⁠ျပည္​⁠ေတာင္​ပိုင္​း​၊
သီဟိုဠ္​ကၽြန္​း​။
အမ်ိဳး​အစား​
ထင္​ရွား​⁠ေသာ ဖာလာမ်ိဳး​မ်ား​ (တနည္​း​ကမာၻ႕​⁠ေစ်း​ကြက္​တြင္​ အ⁠ေရာင္​း​အ၀ယ္​⁠ျပဳ⁠ေန⁠ေသာ ဖာလာမ်ိဳး​မ်ား​)​ မွာ –
(၁)​ Mysore or Ceylon Mysore
(၂)​ Malabar or Ceylon Malabar
(၃)​ Mangalore
(၄)​ Aleppi or Alleppy တုိ႔​ု⁠ျဖစ္​⁠ၿပီး​ ⁠ေဒသကို လိုက္​၍ တမ်ိဳး​⁠ႏွင္​့​တမ်ိဳး​ အနည္​း​ငယ္​စီကြာ⁠ျခား​၏ ။
စိုက္​ပ်ိဳး​သည္​့​⁠ေဒသ
အိ⁠ႏၵိယ⁠ႏို္​င္​ငံ⁠ႏွင္​့​ သီဟိုဠ္​ကၽြန္​း​တို႔​တြင္​ အမ်ား​အ⁠ျပား​ စိုက္​ပ်ိဳး​⁠ၾကသည္​။ ⁠ျမန္​မာ⁠ႏိုင္​ငံတြင္​ မြန္​ု⁠ျပည္​နယ္​⁠ႏွင္​့​ ကရင္​⁠ျပည္​နယ္​ တြင္​ စိုက္​ပ်ိဳး​ ⁠ၾကသည္​။
ပံုသ႑ာန္​
⁠ႏွစ္​ရွည္​ခံ အ⁠ၿမဲစိမ္​း​လန္​း​⁠ေသာ အပင္​⁠ျဖစ္​သည္​။ ⁠ေ⁠ျမ⁠ေအာက္​ပင္​စည္​ရွိသည္​။ အရြက္​သည္​ လွံစြပ္​ပံုသ႑ာန္​ရွိ⁠ၿပီး​ အလ်ား​ (၁)​ ⁠ေပမွ (၃)​ ⁠ေပအထိ ရွိသည္​။ အနံ (၃)​လက္​မမွ (၆)​ လက္​မ အထိ က်ယ္​သည္​။ ရြက္​⁠ျပား​အစိမ္​း​⁠ေရာင္​ရွိသည္​။ အခ်ိဳ႕​မ်ိဳး​တြင္​ အရြက္​ အ⁠ေပၚ⁠ႏွင္​့​ ⁠ေအာက္​မ်က္​⁠ႏွာ ႏွစ္​ရြက္​စလံုး​အ⁠ေမႊး​ရွိသည္​။ အခ်ိဳ႕​ ⁠ေ⁠ျပာင္​⁠ေခ်ာ⁠ေနသည္​။ ပန္​း​ပြင္​့​မွာ လိင္​စံုပြင္​့​ ⁠ျဖစ္​၍ အ⁠ျဖဴ⁠ေရာင္​ရွိ⁠ၿပီး​၊ ⁠ႏႈတ္​ခမ္​း​သား​၀ါသည္​။ အပင္​ရင္​း​ ⁠ေ⁠ျမ⁠ႀကီး​နား​အထိကပ္​၍ ပြင္​့​⁠ၾကသည္​။ အသီး​ သံုး​⁠ေ⁠ျမွာင္​့​ပံုဆန္​ဆန္​⁠ျဖစ္​၍ အကန္​႔​ (၃)​ ကန္​႔​ ရွိသည္​။ အကန္​႔​မ်ား​ထဲတြင္​ စူး​ရွ⁠ေမႊး​⁠ႀကိဳင္​⁠ေသာ အနံ႔​ရွိသည္​့​၊ အ⁠ေစ့​မ်ား​ပါရွိသည္​။ အသီး​တခုတြင္​ အ⁠ေစ့​ (၁၀)​ ⁠ေစ့​မွ (၁၅)​ ⁠ေစ့​ အထိ ပါရွိသည္​။
⁠ေ⁠ျမအမ်ိဳး​အစား​
⁠ေ⁠ျမ⁠ေဆြး​ဓာတ္​မ်ား​⁠ၿပီူ အစိုဓာတ္​ ထိန္​း​⁠ႏိုင္​⁠ေသာ ⁠ေ⁠ျမမ်ိဳး​ကို⁠ႏွစ္​သက္​သည္​။ ⁠ေ⁠ျမသား​ထုနက္​၍ ⁠ႏံုး​ဆန္​⁠ေသာ ⁠ေ⁠ျမမ်ိဳး​တြင္​ ⁠ေကာင္​း​စြာ စိုက္​ပ်ိဳး​⁠ႏိုင္​သည္​။ ⁠ေရ၀ပ္​⁠ျခင္​း​ကို လံုး​၀မ⁠ႀကိဳက္​သ⁠ျဖင္​့​စိုက္​မည္​့​⁠ေနရာသည္​ ဆင္​⁠ေ⁠ျခ⁠ေလ်ာ⁠ျဖစ္​လွ်င္​ ပို⁠ေကာင္​း​သည္​။ အ⁠ျမင္​့​⁠ေပ (၂၅၀၀)​ မွ (၄၀၀၀)​ အတြင္​း​ စိုက္​ပ်ိဳး​⁠ႏိုင္​၏ ။
ရာသီဥတု
အပူခ်ိန္​ (၆၀)​ ဒီဂရီဖာရင္​ဟိုက္​မွ (၉၅)​ ဒီဂရီဖာရင္​ဟိုက္​⁠ႏွင္​့​ မိုး​⁠ေရခ်ိန္​ (၆၀)​ လက္​မ မွ (၁၅၀)​ လက္​မအတြင္​း​ ရွိ⁠ေသာ ပူအိုက္​စြတ္​စိုသည္​့​ ရာသီဥတုကို ⁠ႀကိဳက္​⁠ႏွစ္​သက္​သည္​။
⁠ေ⁠ျမ⁠ျပဳ⁠ျပင္​နည္​း​
အရိပ္​ရွိ⁠ေသာ ⁠ေနရာမ်ိဳး​ကို ⁠ေရြး​ခ်ယ္​⁠ၿပီး​ ⁠ေ⁠ျမ⁠ျပဳ⁠ျပင္​ရ၏ ။ ⁠ေ⁠ျမ⁠ျပဳ⁠ျပင္​ရာတြင္​ စိုက္​ပ်ိဳး​မည္​့​စနစ္​ကို လိုက္​၍ ⁠ေ⁠ျမ⁠ျပဳ⁠ျပင္​မႈ ကြာ⁠ျခား​သည္​။ က်င္​း​ စနစ္​ကို အသံုး​⁠ျပဳမည္​ဆိုပါက တက်င္​း​⁠ႏွင္​့​ တက်င္​း​ (၃)​ ⁠ေပ သို႔​မဟုတ္​ (၄)​ ⁠ေပခြာ၍ (၃)​⁠ေပပတ္​လည္​ အက်ယ္​ က်င္​း​မ်ား​တူး​ရမည္​။ အတန္​း​လိုက္​ စိုက္​စနစ္​ကို သံုး​မည္​ဆိုပါက တတန္​း​လွ်င္​ (၃)​ ⁠ေပမွ (၄)​ ⁠ေပ ခြာ၍ ထယ္​⁠ေ⁠ၾကာင္​း​⁠ေပး​⁠ၿပီး​ ထယ္​⁠ေ⁠ၾကာင္​း​တြင္​ ⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာမ်ား​ထည္​့​၍ ⁠ေ⁠ျမ⁠ျပဳ⁠ျပင္​⁠ေပး​ရ၏ ။
အ⁠ေစ့​မွ ပ်ိဳး​⁠ေထာင္​စိုက္​ပ်ိဳး​နည္​ကိုသံုး​မည္​ဆိုပါက ပ်ိဳး​⁠ေဘာင္​ကို (၉)​ လက္​မမွ (၁)​ ⁠ေပအထ္​ိ အ⁠ျမင္​့​ထား​၍ အက်ယ္​ (၂)​ ⁠ေပ၊ အရွည္​ (၁၂)​ ⁠ေပမွ (၁၅)​ ⁠ေပ ထား​ရသည္​။ ⁠ေရထုတ္​ ⁠ေရသြင္​း​⁠ေ⁠ျမာင္​း​မ်ား​⁠ျပဳလုပ္​ရန္​ လိုသည္​။ ⁠ေကာင္​း​စြာ ⁠ေဆြး​⁠ေ⁠ျမ႔​⁠ၿပီး​ ပြ⁠ေသာ ⁠ေ⁠ျမ⁠ေဆြး​ ထူထူခင္​း​ ⁠ေပး​ရ၏ ။ ပ်ိဳး​⁠ေဘာင္​ကို အရိပ္​ရ⁠ေစရန္​ အတြက္​ (၅)​⁠ေပခန္​႔​ ⁠ျမင္​့​⁠ေသာ စင္​ထိုး​⁠ၿပီး​ အကိုင္​း​အခက္​မ်ား​ကို မိုး​⁠ေပး​ရ၏ ။
စိုက္​ပ်ိဳး​ခ်ိန္​
အသီး​အမ်ား​ဆံုး​ခူး​ရ⁠ေသာ စက္​တင္​ဘာလ⁠ႏွင္​့​ ⁠ေအာက္​တိုဘာလတြင္​ စိုက္​ပ်ိဳး​ရသည္​။ အ⁠ေစ့​ကို ပ်ိဳး​လွ်င္​ (၄၅)​ ရက္​ ⁠ၾကာက အ⁠ေညွာက္​⁠ေပါက္​၍ တႏွစ္​⁠ၾကာလွ်င္​ (၁ ၁/၂)​ ⁠ေပ ⁠ျမင္​့​လာသည္​။
ပ်ိဳး​⁠ေထာင္​နည္​း​
ပ်ိဳး​ပင္​ကို အ⁠ေစ့​မွ လည္​း​⁠ေကာင္​း​၊ အတက္​မွ လည္​း​⁠ေကာင္​း​ ပ်ိဳး​ယူ⁠ႏိုင္​သည္​။ အ⁠ေစ့​မ်ား​မွ ပ်ိဳး​⁠ေထာင္​ရာတြင္​ အသီး​ခူူး​⁠ၿပီး​ ခ်က္​⁠ျခင္​း​စိုက္​မွ အပင္​⁠ေပါက္​⁠ႏႈန္​း​ ⁠ေကာင္​း​၍ (၁ ၁/၂)​ လခန္​႔​⁠ၾကာမွ စိုက္​⁠ေသာ္​ အ⁠ေညွာင္​့​ထြက္​မႈ ၆၀ % ထိခုိက္​၍ (၄)​ လခန္​႔​⁠ၾကာပါက ၉၆% ထိ စိုက္​⁠ႏိုင္​သည္​။
အ⁠ေစ့​မွ ပ်ိဳး​⁠ေထာင္​နည္​း​
စိုက္​ပ်ိဳး​မည္​့​ မ်ိဳး​⁠ေစ့​သည္​⁠ေကာင္​း​စြာ ရင္​့​၍ ထြား​⁠ႀကိဳင္​း​လတ္​ဆတ္​⁠ၿပီး​ ပိုး​မႊား​ကင္​း​ရန္​လိုသည္​။ အ⁠ေစ့​တြင္​ ကပ္​⁠ေန⁠ေသာ ခၽြဲက်ိသည္​့​ အရည္​မ်ား​ကို ⁠ျပာ⁠ျဖင္​့​ပြတ္​၍ ⁠ေနရိပ္​တြင္​ အ⁠ေ⁠ျခာက္​လွမ္​း​⁠ၿပီး​ ခ်က္​⁠ျခင္​း​ စိုက္​ရ၏ ။ အ⁠ေစ့​မွ အပင္​⁠ေပါက္​ရန္​ (၂)​လ မွ (၃)​ လ အထိ ⁠ၾကာတတ္​သည္​။ အ⁠ေစ့​မ်ား​ကို လက္​⁠ႏွင္​့​⁠ႀကဲ⁠ၿပီး​ ထြန္​⁠ျခစ္​⁠ႏွင္​့​ဆြဲ⁠ေပး​ရမည္​။ အ⁠ေပၚမွ ⁠ျမက္​⁠ေ⁠ျခာက္​၊ ⁠ေကာက္​ရိုး​⁠ေ⁠ျခာက္​မ်ား​အုပ္​⁠ေပး​ရမည္​။
အတက္​ဖဲ့​၍ စိုက္​ပ်ိဳး​နည္​း​
ပင္​တက္​မ်ား​အား​ ဖဲ့​၍စိုက္​ပ်ိဳး​လွ်င္​ ⁠ေ⁠ျမမွ ⁠ေဖာ္​⁠ၿပီး​⁠ၿပီး​⁠ျခင္​း​ စိုက္​ရ၏ ။ အတက္​စိုက္​ရာတြင္​ ⁠ေလဒဏ္​ ခံ⁠ႏိုင္​ရန္​ တုတ္​⁠ေခ်ာင္​း​⁠ႏွင္​့​ ခ်ည္​⁠ေပး​ရ၏ ။ အ⁠ျမစ္​ထြက္​က စိုက္​ထူထား​⁠ေသာ ထုတ္​ကိုဖယ္​ပစ္​⁠ႏိုင္​သည္​။
စိုက္​ပ်ိဳး​နည္​း​
က်င္​း​စနစ္​⁠ျဖစ္​ပါက အသင္​့​တူး​ထား​⁠ေသာ က်င္​း​မ်ား​ထဲသို႔​ ဧ⁠ၿပီလ၊ ⁠ေမလခန္​႔​တြင္​ ပ်ိဳး​ပင္​မ်ား​ခ်၍ စိုက္​ရသည္​။ က်င္​း​ထဲသို႔​ အ⁠ေပၚ⁠ေ⁠ျမတ⁠ျခား​၊ ⁠ေအာက္​⁠ေ⁠ျမတ⁠ျခား​ သစ္​⁠ေဆြး​⁠ေ⁠ျမ⁠ႏွင္​့​⁠ေရာ၍ ထည္​့​္​ရသည္​။ အိ⁠ႏၵိယ⁠ျပည္​⁠ေတာင္​ပိုင္​း​တြင္​ အ⁠ျမင္​့​⁠ေပ (၂၀၀၀)​ မွ (၅၀၀၀)​ အထိ ⁠ေတာင္​ကုန္​း​ ⁠ေတာင္​တန္​း​မ်ား​တြင္​ ⁠ေတာရွင္​း​ထား​⁠ေသာ⁠ေနရာမ်ား​၌ အရိပ္​ရ⁠ေအာင္​ ⁠ျပဳလုပ္​⁠ၿပီး​ ဖာလာပင္​မ်ား​ကို စိုက္​ပ်ိဳး​⁠ၾကသည္​။
အပင္​⁠ျပဳစုနည္​း​
⁠ေလကာပင္​မ်ား​ စိုက္​ပ်ိဳး​⁠ေပး​ရမည္​။ ⁠ေပါင္​း​ပင္​မ်ား​ကို ရွင္​း​⁠ေပး​⁠ၿပီး​ ⁠ေ⁠ျမမ⁠ၾကာခဏ ဆြ⁠ေပး​ရ၏ ။ ⁠ေ⁠ျမကို ဆြရာတြင္​ ⁠ေ⁠ျမအ⁠ေပၚယံတြင္​သာ ဆြရ၏ ။ ⁠ေရကို ဂရုစိုက္​ သြင္​း​⁠ေပး​ရန္​ အ⁠ေရး​⁠ႀကီး​၏ ။
ဆြတ္​ခူး​နည္​း​
ပ်ိဳး​ပင္​မ်ား​ စိုက္​ခင္​း​သို႔​ ⁠ေရႊ႔​႕​စိုက္​⁠ၿပီး​ အ⁠ၾကာပန္​း​စပြင္​့​၏ ။ သီဟိုဠ္​တြင္​ တ⁠ႏွစ္​ပတ္​လံုး​နီး​ပါး​ အပြင္​့​ပြင္​့​သည္​။ အဓိကအား​⁠ျဖင္​့​ ဇန္​န၀ါရီလမွ ⁠ေမလအထိ ပြင္​့​သည္​။ ⁠ၾသဂုတ္​လကုန္​တြင္​ စတင္​ခူး​⁠ၿပီး​ ဧ⁠ၿပီလမတိုင္​ခင္​အထိ ဆက္​လက္​ဆြတ္​ခူး​သြား​သည္​။ ⁠ေအာက္​တိုဘာလမွ ဒီဇင္​ဘာလအတြင္​ အသီး​အမ်ား​ဆံုး​ ဆြတ္​ခူး​ရရွိ၏ ။ အသီး​မ်ား​ဆြတ္​ခူး​ရာတြင္​ အထူး​ဂရု⁠ျပဳခူး​ရသည္​။ အသီး​မ်ား​မမွည္​့​မီ ကပ္​⁠ေက်း​⁠ျဖင္​့​ အညွာကို ⁠ျဖတ္​ယူ၇သည္​။ မွည္​့​သြား​ပါက အပ္​ကြဲသြား​သည္​။ အ၀ါ⁠ေရာင္​သို႔​ ⁠ေ⁠ျပာင္​း​ခါစတြင္​ ⁠ေစာ⁠ေစာ ဆြတ္​ခူး​လွ်င္​ သာလြန္​⁠ေကာင္​း​မြန္​⁠ေသာ အသီး​မ်ား​ရသည္​။
အ⁠ေ⁠ျခာက္​လွန္​း​⁠ျခင္​း​
ဆြတ္​ခူး​⁠ၿပီး​ အသီး​မ်ား​ကို သဲ၊ ဖံုစသည္​မ်ား​ သန္​႔​စင္​⁠ၿပီး​ ရိုး​ရိုး​⁠ေနလွန္​း​၍၄င္​း​၊ မီး​အပူ⁠ေပး​၍၄င္​း​၊ အ⁠ေ⁠ျခာက္​ခံ၏ ။ စတင္​အသီး​ခူး​ခ်ိန္​သည္​ ⁠ၾသဂုတ္​လ⁠ျဖစ္​၍ မိုး​တြင္​း​⁠ျဖစ္​⁠ေသာ⁠ေ⁠ၾကာင္​့​ ⁠ေနလွန္​း​ရန္​ အခက္​အခဲမ်ား​⁠ေသာ အား​⁠ျဖင္​့​ အ⁠ေ⁠ျခာက္​ခံ⁠ၾကသည္​။ မီး​⁠ျဖင္​့​ အ⁠ေ⁠ျခာက္​ခံရာတြင္​ အသီး​မ်ား​အား​မ⁠ၾကာခဏ အထက္​⁠ေအာက္​လွန္​⁠ေပး​ရသည္​။ (၁၂)​ နာရီခန္​႔​⁠ၾကာ⁠ေသာ္​ အသီး​မ်ာလံု⁠ေလာက္​စြာ ⁠ေ⁠ျခာက္​⁠ေသြ႕​သည္​။ ဤနည္​း​တြင္​ အသီး​မ်ား​အ⁠ေရာင္​လွပ⁠ျခင္​း​မရွိ။ အစိမ္​း​⁠ေရာင္​အနည္​း​ငယ္​က်န္​သည္​။
အသီး​မ်ား​ကို အ⁠ေရာင္​း​အ၀ယ္​⁠ျပဳလုပ္​ရာတြင္​ အ⁠ေရာင္​သည္​ အ⁠ေရး​⁠ႀကီး​၏ ။ အညိဳ⁠ေရာင္​အသီး​ကို အလိုရွိ⁠ေသာ္​ ခက္​ပါး​ပါး​⁠ျဖန္​႔​⁠ၿပီး​ မ⁠ၾကာခဏမလွန္​ပဲ ထား​⁠ျခင္​း​⁠ျဖင္​့​ မီး​ရွိန္​ပိုမိုရ⁠ၿပီး​ ညိဳလာသည္​။ ⁠ေန⁠ျဖင္​့​အ⁠ေ⁠ျခာက္​လွန္​း​ပါက (၃ -၄)​ ⁠ေနလွန္​း​ရသည္​။ ⁠ေန႔​တြင္​⁠ေနလွန္​း​၍ ညတြင္​ အ⁠ေအး​ခံ၏ ။ စိုလိုက္​ ⁠ေ⁠ျခာက္​လိုက္​⁠ျဖင္​့​ အသီး​⁠ေရာင္​တ⁠ျဖည္​း​⁠ျဖည္​း​ ကၽြတ္​သြား​မည္​။ အခ်ိဳ႕​⁠ေနလွန္​း​စဥ္​ အသီး​မ်ား​အ⁠ေပၚ ⁠ေရမ⁠ၾကာခဏ ဆြတ္​⁠ေပး​⁠ၿပီး​ ⁠ေ⁠ျခာက္​သြား​ပါက တစ္​ဖန္​ ⁠ျပန္​ဆြတ္​⁠ေပး​ရ၏ ။ လို⁠ေသာ အ⁠ေရာင္​ရလွ်င္​ ⁠ေနာက္​တစ္​⁠ေန႔​⁠ေန⁠ျပ⁠ၿပီး​ ⁠ေ⁠ျခာက္​သြား​ပါက တစ္​ဖန္​⁠ေရဆြတ္​⁠ေပး​ရသည္​။ လို⁠ေသာအ⁠ေရာင္​ရလွ်င္​ ⁠ေနာက္​တ⁠ေန႔​ ⁠ေန⁠ျပ⁠ၿပီး​ သိမ္​း​ထား​သည္​။
အညွာမ်ား​ ⁠ျဖတ္​⁠ျခင္​း​⁠ႏွင္​့​ အဆင္​့​ခြဲ⁠ျခင္​း​
အသီး​အညွာမ်ား​ကို လက္​⁠ျဖင္​့​ သို႔​မဟုတ္​ စက္​ကရိယာ⁠ျဖင္​့​ ⁠ေခၽြ⁠ျဖတ္​ပစ္​ရသည္​။ ထို႔​⁠ေနာက္​ အသီး​ကို အ⁠ေရာင္​⁠ေပၚမူတည္​၍ အ⁠ႀကီး​ အလတ္​ မ်ား​⁠ေပၚတင္​၍ ကန္​႔​ခိုး​၊ ကန္​႔​⁠ေငြ႕​မ်ား​ လႊတ္​⁠ေပး​⁠ၿပီး​⁠ေနာက္​ ထုပ္​ပိုး​⁠ၿပီး​ ⁠ႏိုင္​ငံ⁠ျခား​သို႔​ တင္​ပို႔​သည္​။
အသံုး​း​⁠ျပဳ⁠ျခင္​း​
မီး​ယပ္​ငုပ္​⁠ျခင္​း​၊ ထိန္​က်န္​⁠ျခင္​း​⁠ႏွင္​့​ မီး​ယပ္​⁠ေသြး​ဆံုး​⁠ေရာဂါမ်ား​အတြက္​ ⁠ေဖာ္​စပ္​⁠ေသာ ⁠ေသြး​⁠ေဆး​မ်ား​တြင္​ လည္​း​⁠ေကာင္​း​၊ ⁠ေက်ာက္​ငန္​း​၊ ⁠ေက်ာက္​ရူး​⁠ေရာဂါအတြက္​ ⁠ေဖာ္​စပ္​⁠ေသာ ⁠ေက်ာက္​⁠ေဆး​မ်ား​တြင္​ လည္​း​⁠ေကာင္​း​၊ အပူ အပြင္​့​⁠ေဆး​၊ အစာ⁠ေ⁠ၾက ⁠ေဆး​ ⁠ႏွင္​့​ ⁠ေလ⁠ေဆး​မ်ား​⁠ေဖာ္​စပ္​ရာတြင္​ လည္​း​⁠ေကာင္​း​၊ ဖာလာကို ထည္​့​သြင္​း​⁠ေဖာ္​စပ္​သံုး​သည္​။
⁠ေခ်ာင္​း​ဆုိး​⁠ျခင္​း​၊ ရင္​⁠ၾကပ္​⁠ျခင္​း​၊ လည္​⁠ေခ်ာင္​း​နာ⁠ျခင္​း​စ⁠ေသာ ⁠ေရာဂါမ်ား​ အတြက္​ ဖာလာ⁠ေစ့​ကို ⁠ႀကိတ္​⁠ၿပီး​ ပ်ား​ရည္​⁠ႏွင္​့​ ⁠ေရာ၍ လွ်က္​⁠ေပး​ရသည္​။
အစား​အ⁠ေသာက္​ အ⁠ေန⁠ႏွင္​့​ ဒန္​⁠ေပါက္​ထမင္​း​၊ ခ်က္​ရာ၌လည္​း​⁠ေကာင္​း​၊ ဟင္​း​⁠ေမႊး​ မဆလာတြင္​ လည္​း​⁠ေကာင္​း​ ထည္​့​သြင္​း​အသံုး​⁠ျပဳ⁠ၾကသည္​။
စိုက္​ပ်ိဳး​သုတ ပစၥယ

No comments:

Post a Comment

ရဲဆိုး ဇာတ္သိမ္းပိုင္း( ပန္းရိုင္းwrite: )

ကုတင္ေစာင္းမွာ ဖင္ပူးေတာင္း ေထာင္ေပးထားတဲ႕ စေနမကို ကုတင္ေအာက္ ၾကမ္းၿပင္မွာ မတ္တပ္ရက္ၿပီး ေဆာင္႕ထည္႕ေနတဲ႕ စိုးရေအာင္သည္ ဆက္တိုက္ အၾကိမ္ တရာေက...