
ဝဥ ......(ေစ်းကြက္အေျခအေနသိသူမ်ား မွ်ေဝခ့ဲၾကပါ)
#ဝဥ အပင္မ်ားဟာ Araceae (ေခၚ) ပိန္းမ်ိဳးရင္း ျဖစ္ၿပီး၊
#႐ုကၡေဗဒ အမည္မွာ Amorphophallus Campanulatus Blume ျဖစ္ပါတယ္။
#အဂၤလိပ္လိုElephant Foot Yam (သို႔) White Yum (သို႔) Telling Potato (သို႔) Devil’s Tongue (သို႔) Cobra Plant ဟုလည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးေခၚေဝၚၾကပါတယ္။
#ဂ်ပန္လို Conjak (Mukaku) , Campanulatus (Shinasoo) လို႔ ေခၚပါတယ္။
" ဝဥ၏ မူရင္း ေဒသမွာ "
#အေရွ႕ေတာင္အာရွ ျဖစ္ျပီး၊ အပူပိုင္းေဒသႏွင့္ အာဖရိက ေဒသမ်ားတြင္ သဘာဝ အေလွ်ာက္ ေပါက္ေရာက္ပါတယ္။ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ေဒသအလိုက္ ဝဥမ်ိဳးမ်ား ေပါက္ေရာက္ ျဖစ္ထြန္းေနမႈကို ေလ့လာၾကည့္လွ်င္
ပဲခူးတိုင္း ေဒသႀကီး၊ သာယာဝတီ၊
ေမာ္လၿမိဳင္ေဒသမ်ားမွာ Amorphophallus Purpuraceans ဝဥမ်ိဳး ျဖစ္ထြန္းပါတယ္။
#ျမစ္ၾကီးနား၊ ကသာေဒသတြင္ A.Bulbifer ဝဥမ်ိဳးႏွင့္ A.Karamsis မ်ိဳးမ်ား ေနရာယူ ထားပါတယ္။
#သာယာဝတီ ၿမိဳ႕နယ္ႏွင့္ စစ္ေတာင္း ျမစ္ဝွမ္းေဒသ မ်ားတြင္ A.Cho-lonospathus ဝဥမ်ိဳး ေအာင္ျမင္ပါတယ္။
#ကရင္ျပည္နယ္ႏွင့္ ေတာင္တန္း ေဒသမ်ားတြင္ A.Oneophyllum မ်ိဳးႏွင့္ A.Burmai – cus ဝဥမ်ား ေရေျမေဒသႏွင့္ ကိုက္ညီေနပါတယ္။
#ရွမ္းျပည္နယ္ ေတာင္ပိုင္း၊ ေျမာက္ပိုင္းႏွင့္ ျပင္ဦးလြင္၊ ျမန္မာႏိုင္ငံ ေအာက္ပိုင္း ေဒသမ်ားမွာA.Campanul-atus မ်ိဳးႏွင့္ A.Conjak ဝဥမ်ိဳးမ်ား ေပါက္ေရာက္ ျဖစ္ထြန္းၾကပါတယ္။
#မ်ိဳးစိပ္ေပါင္း ၂၀ ရွိတဲ့အနက္၊ A.Conjak မ်ိဳးႏွင့္ A.Campanulatus မ်ိဳးစိတ္
ႏွစ္မ်ိဳးဟာ အာနိသင္ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္တာေၾကာင့္ အထူးသျဖင့္ တ႐ုတ္၊ ဂ်ပန္၊ ကိုရီးယား၊ အိႏိၵယႏိုင္ငံ မ်ားမွ အစားအေသာက္ျပဳလုပ္ရန္ႏွင့္ စက္မႈ လုပ္ငန္းသံုး ပစၥည္းမ်ား ျပဳလုပ္ရန္ အတြက္ ဝယ္ယူလိုေသာမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။
#ဝဥ စတင္ေပါက္ ေရာက္ေသာ ေဒသဟာ အင္ဒိုနီးရွား ကြ်န္းဆြယ္ျဖစ္ၿပီး၊ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံကို ခရာဇ္ႏွစ္ ၇၀ဝ မတိုင္မီမွာ ကိုရီးယား ႏိုင္ငံဘက္ကေန ေဆးဝါးအႏြယ္အျဖစ္ ဝင္ေရာက္ခံရာကေန၊ နာရာ့ေခတ္မွာေတာ့ တ႐ုတ္ျပည္ဘက္ကေနေဆးဝါးအျဖစ္ စတင္ယူေဆာင္စိုက္ပ်ိဳးကာ စားေသာက္ေနခဲ့ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ေလ့လာ သိရွိရပါတယ္။
" အသြင္သ႑ာန္ "
#ဥရွိေသာ အပင္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး အျမင့္ ႏွစ္ေပမွ
ေလးေပ ခန္႔ရွိပါတယ္။ ႏွစ္ရွည္ခံ အပင္ေပ်ာ့မ်ိဳး ျဖစ္ျပီး မိုးရြာသည္ႏွင့္ တျပိဳင္နက္ အစို႔မ်ားထြက္လာျပီး၊ ေဆာင္းရာသီ ေရာက္တဲ့အခါ
အပင္က်သြား ပါတယ္။ ရြက္လႊဲ ထြက္ပါတယ္။ ရြက္ျပား က်ယ္ျပန္႔ၿပီး အလ်ား ၁-၃ ေပထိ ရွိတတ္ပါတယ္။ ရြက္ညႇာတံမွာ ေခ်ာမြတ္၍
စိမ္းမိႈင္းေသာ အေရာင္ရွိၿပီး အစက္အေျပာက္မ်ား ပါရွိပါတယ္။ လက္ဝါးရြက္ေပါင္းျဖစ္ျပီး ရြက္ထိပ္ခြ်န္ပါတယ္။ ရြက္မႊာ ၃ မွ ၅ မႊာထိ
ရွိတတ္ပါတယ္။ ၄-၅ ႏွစ္သားေက်ာ္လွ်င္ ပြင့္တံ ထြက္လာပါတယ္။ ေျမေပၚသို႔ ဥမွေနျပီး ၁-၂ ေပခန္႔ထိရွိေသာ ႐ိုးတံထြက္လာပါတယ္။
၄င္း ႐ိုးတံေပၚမွာ အစက္အေျပာက္မ်ား ရွိၾကပါတယ္။
#ပြင့္ကာရြက္အုပ္မွာ အလြန္ ႀကီးမားၿပီး ကေတာ့ပံု (သို႔) ေခါင္းေလာင္း ပံုသ႑ာန္ ရွိပါတယ္။ ၄င္း ပြင့္ကာရြက္အုပ္၏ အက်ယ္မွာ ၁ ၁/
၂ – ၂ ေပနီးပါးအထိရွိတတ္ၿပီး အလ်ား ၁၅ လက္မခန္႔ရွည္၍ အနားမ်ားမွာ ပိန္းပန္းကဲ့သို ့ ညီညာျခင္း မရွိဘဲ လိႈင္းထကာ တြန္ ့ေနပါ
တယ္။ ပြင့္ကာ ရြက္အုပ္ တစ္ခုလံုး၏ အနားတဝိုက္တြင္ နီညိဳေရာင္ျဖစ္ျပီး၊ ေအာက္ဖက္တြင္ အျဖဴ စက္မ်ားေႏွာေသာ မီးခိုးေရာင္ျဖစ္လာကာ ကေတာ့ပံုသ႑ာန္ အတြင္းထဲ မွာေတာ့ ခရမ္းေရာင္ျဖစ္သြားပါတယ္။ အလြန္ ျပင္းထန္ေသာ အနံ႔ ရွိပါတယ္။ အပြင့္ကေလး
မ်ားမွာ အလြန္ေသးငယ္ၿပီး ၁၀-၁၂ လက္မ အရွည္ရွိေသာ ပြင့္ခိုင္ ႐ိုးတံေပၚတြင္ စီတန္းလ်က္ ပြင့္ၾကပါတယ္။ အဖိုအမ သီးျခားပြင့္
တတ္ပါတယ္။ အသီးမွာ ေျပာင္းဖူးနဲ႔ သ႑ာန္တူျပီး၊ ပြင့္ခိုင္႐ိုးတံေပၚတြင္ စီတန္းႁပြတ္သိပ္၍ အသီးသီးေလ့ရွိပါတယ္။ ႏုစဥ္မွာ အစိမ္း
ေရာင္ျဖစ္ျပီး၊ အသီးမ်ား ရင့္မွည့္လာတဲ့ အခါ လိေမၼာ္ေရာင္သို႔ ေျပာင္းသြားပါတယ္။
#Conjak မ်ိဳး၏ အျခားေသာ ဝဥမ်ားႏွင့္ ျခားနား
ခ်က္မွာ Conjak မ်ိဳးဟာ –
(က) ႐ိုးတံစိမ္းပါတယ္။
(ခ) ဥ၏ အေရာင္မွာ ပန္းေရာင္အႏုျဖစ္ပါတယ္။
(ဂ) အေစ့အိမ္မ်ား ပိုမိုမ်ားျပားစြာပါဝင္ပါတယ္။
(ဃ) အရြက္ေပၚမွာ ဝဥပံုကဲ့သို႔ မ်ိဳးပြားရန္ ဥငယ္ကေလးမ်ား(ဂလင္း) ရွိပါတယ္။
#အျခားေသာ ဝဥမ်ားႏွင့္ ျခားနားခ်က္မွာ –
(က) ႐ိုးတံဟာ ေခ်ာမြတ္၍ အျဖဴ ကြက္ ကေလးမ်ား အနည္းငယ္ပါ ရွိေနပါတယ္။
(ခ) ဥ၏ အေရာင္မွာ အဝါႏုေရာင္ ျဖစ္ပါတယ္။
(ဂ) အေစ့အိမ္မ်ား ပိုမိုမ်ားျပားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ (ဃ) အရြက္တြင္ Conjak ကဲ့သို႔ မ်ိဳးပြားရန္ ဥငယ္ေလးမ်ား မပါရွိေပ။
#သို႔ေသာ္ ၾကီးရင့္လာေသာ ဝဥမ်ားမွာ ဥမွသားတက္မ်ား ထြက္ေပၚေလ့ ရွိပါတယ္။ Conjak မ်ိဳးဟာ ေအးျမေသာ ရာသီဥတုရွိ ေတာင္
ေပၚေဒသ မ်ားတြင္သာ ေပါက္ေရာက္ပါတယ္။ Campanulatus မ်ိဳးကေတာ့ မွ်တေသာ ရာသီဥတုရွိသည့္ ေတာင္ေပၚေဒသမ်ားတြင္
သာ ေပါက္ေရာက္ ပါတယ္။
သဘာဝ အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္ၿပီး၊ အေစ့မွ လည္းေကာင္း၊ အရြက္႐ိုးတံ အရင္းတြင္ရွိေသာ မ်ိဳးျပန္႔ပြားသည့္ “ဖု” ကေလးမ်ားမွ လည္းေကာင္း ဥမွျဖာထြက္ ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အျမစ္မ်ားမွ ျဖစ္ေပၚလာသည့္ ဥကေလးမ်ားမွေသာ္ လည္း
ေကာင္း မ်ိဳးျပန္႔ပြားပါတယ္။
#ခ်င္းျပည္နယ္၌ ဝဥကို ေမလႏွင့္ ဇြန္လမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ဳိးၾကသည္။ ဒီဇင္ဘာလႏွင့္ ဇန္နဝါရီလတို႕တြင္ တူးေဖာ္လွီးျဖတ္ၾကသည္။ ေတာထဲတြင္ အေလ့က် ေပါက္ေရာက္သည္ကို စနစ္တက် ပ်ဳိးေထာင္စိုက္ပ်ဳိးသူမ်ား မ်ားျပားလာခဲ့သည္။ ဝဥတြင္ အျဖဴ၊ အနီ၊ အဝါ သံုးမ်ဳိးရွိပါသည္။ ခ်င္းျပည္နယ္ထြက္ ဝဥမွာ အရည္အေသြး ေကာင္းမြန္သျဖင့္ ေစ်းကြက္တြင္ အႀကိဳက္မ်ားသည္။
#ဝဥမွာ ကာလတုိတုိျဖင့္ ေငြရလြယ္ကူသျဖင့္ ခ်င္းျပည္နယ္၏ စံျပရြာ သံုးရြာျဖစ္သည့္ မင္းတပ္ၿမိဳ႕နယ္ရွိ ဟီးေလာင္ရွား၊ ကန္ပက္လက္ၿမိဳ႕နယ္ရွိ အုတ္ဖိုႏွင့္ ရယ္ေလာင္ပန္းရြာမ်ားတြင္ အႀကီးအက်ယ္ေအာင္ျမင္လ်က္ ရွိသည္။ ဝဥစားသံုးျခင္းသည္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ၿပီး အဓိကအားျဖင့္ ေသြးတိုးေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ စားသံုးရန္ သင့္ေလ်ာ္ေသာ အစားအစာျဖစ္သည္။
#ဝဥစုိက္ပ်ဳိးနည္း
ဝဥပန္းေရာင္မ်ဳိးကုိ ေတာထဲက ရွာၿပီး ဝဥပင္ အသီးက မ်ဳိးပြားနည္း၊ အဖူးက ထြက္ရွိေသာ အသီးမွ မ်ဳိးပြားနည္းမ်ားႏွင့္ ဥမွ မ်ဳိးပြားနည္းဟူ၍ နည္းသုံးနည္းျဖင့္ စုိက္ပ်ဳိးၾကသည္။ ဝဥရွင္သန္ခ်ိန္တြင္ မတူးေဖာ္ရပါ။ အပင္က်သြားခ်ိန္က်မွ တူးေဖာ္ရပါသည္။ အေၾကာင္းမွာ ဝဥထဲတြင္ ပါသည့္ အဓိက အသုံးဝင္ေသာ မင္နန္ Man-Non သည္ အပင္က်ခ်ိန္တြင္မွ ဥထဲမွာ အျပည့္အဝ ရွိေနသည့္ အတြက္ျဖစ္သည္။ အပင္ရွင္သန္ေနခ်ိန္တြင္ ဥထဲ၌ မင္နန္နည္းပါး ေနေသးသည္ဟု ဆိုပါသည္။
#ဇြန္လတြင္ ဝဥပင္ကုိ စတင္ စုိက္ပ်ဳိးပါသည္။ ႏုိဝင္ဘာ၊ ဒီဇင္ဘာ အပင္က်ခ်ိန္တြင္ ဝဥကုိေဖာ္ၿပီး အထူအပါး ညီေစရန္ ေရြေဘာ္ခုံကဲ့သုိ႔ ျပဳလုပ္ထားသည့္ ျခစ္ခုံေပၚတြင္ အျပား ညီေအာင္ျခစ္ယူရသည္။ ယင္းေနာက္ ႏွစ္ရက္ခန႔္ အေျခာက္လွန္းၿပီးေရာင္း ခ်ရသည္။
#ဝဥစုိက္ပ်ဳိးသည့္အခါ တစ္တန္းတည္း ေလးပင္ျခား၊ တစ္ပင္ႏွင့္တစ္ပင္ ႏွစ္ေပျခား စုိက္ပ်ဳိးၿပီး စုိက္ ပ်ဳိးသည့္အခါတြင္ ႏြားေခ်းေျမၾသ ဇာကုိသာ အသုံးျပဳပါသည္။ လိေမၼာ္ ႏွင့္ ကမၺလာၾကားတြင္လည္း သီးညႇပ္ အျဖစ္ ေရာေႏွာစုိက္ပ်ဳိးႏုိင္ပါသည္။
#တစ္နည္း
#ဝဥ ဟာေျမေအာက္ပင္စည္ "tuber" အမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါတယ္။ ေျမေပၚပိုင္းအပင္ေနနဲ႔ ဧျပီလ ေလာက္မွာ အရြက္ေတြထြက္လာျပီး ေအာက္တိုဘာလေလာက္ဆို အပင္ေတြက်သြားတတ္ပါတယ္။
#မ်ိဳးအေနနဲ႔ကေတာ႔ ဥအေရာင္ အျဖဴ ၊ အနီ၊ အဝါ သံုးမ်ိဴ းရွိပါတယ္။ အနီေရာင္က အရြက္ေပၚမွာ ဥေသးေလးေတြရွိေနတတ္ပါတယ္။
#အဲဒီ ဥေသးေလးေတြ ကစုိက္ဖို႔ဆိုအေကာင္းဆံုးပါ။ မ်ိဳဴ းအေနနဲ႔ဆိုလည္း အနီမ်ိဴ းက အေကာင္းဆံုးပါ။ အစို ၄ ပိသာကို အေျခာက္ ၁ ပိသာတင္ပါတယ္။ အဝါမ်ိဴ းကို ဝတံုလုပ္စားၾကပါတယ္ ၇ ပိသာမွ ၁ ပိသာတင္ပါတယ္။ စိုက္မယ္ဆိုရင္ဥၾကီးကိုစိတ္ျပီး စိုက္တာ၊ ရြက္ၾကားဥေလးေတြစိုက္တာနွင္႔ အသီးကေနစိုက္တာတို႔မ်ားပါတယ္။
#ဝဥ က ၃ နွစ္တစ္ၾကိမ္ ေလာက္ ပန္းပြင္႔ျပီး သီးေလ႔ရွိပါတယ္ အပြင္႔က အလြန္နံပါတယ္။ အသီးတစ္ခိုင္ကို အေစ႔ ၈၀၀ - ၁၀၀၀ ေလက္အထိပါတာေတြ႔ဖူးပါတယ္။ သူတို႔ကိုပ်ိဳးေဘာင္ေပၚပ်ိဳးျပီးေျပာင္းစုိက္လို႔ရပါတယ္။
#ဝဥပင္က သဘာဝအားျဖင္႔ အရိပ္ေအာက္မွာ ေပါက္တဲ႔ အပင္ပါ ဒါေၾကာင္႔ ရာဘာ သရက္ က်ြဲေကာ တို႔လိုနွစ္ရွည္ပင္ေတြေအာက္မွာ ၾကားညွပ္စိုက္ပ်ိဴ း သင္႔ပါတယ္။
#က်င္းနဲ႔စိုက္တာ ေျမာင္းနဲ႔စိုက္တာ ၂ မ်ိဳးစိုက္ေလ႔ ရွိပါတယ္ ပင္ၾကား၃ေပေလာက္စုိက္ရင္ သင္႔ေတာ္ပါတယ္ တန္းၾကားကေတာ႔ ေျမအေနအထား ကိုၾကည္႔ျပီးစိုက္လို႔ရပါတယ္။ က်င္းကို ၂ ေပေလာက္တူးျပီး ၾကက္ေခ်း ႏြားေခ်းခ်ရင္ ေကာင္းေကာင္းျဖစ္ထြန္းပါတယ္ ပံုမွန္ တစ္နွစ္ကို ၁ ပင္သာထြက္ေလ႔ရွိတဲ႔ ဝဥကို ၾကက္ေခ်းထည္႔စိုက္တာ တစ္ႏွစ္အတြင္း အပင္ေပါင္း ၅ ပင္ေလာက္အထိ ထြက္တာကို ခ်င္းျပည္နယ္မွာ ေတြ႕ဖူးပါတယ္။
#ဝဥသည္ ပူျပင္းေျခာက္ေသြ႕ေသာ အရပ္ေဒသမွ လြဲ၍ ျမန္မာႏုိင္ငံအႏွံ႔ အေလ့က် ေပါက္ေသာအပင္ ျဖစ္ပါသည္။ စုိက္ပ်ဳိးရန္ လြယ္ကူသည္။ ၂ဝဝ၇ ခုႏွစ္ေလာက္ကစၿပီး ရခုိင္၊ မြန္၊ တနသၤာရီ၊ ရွမ္း၊ ကခ်င္ အစရွိသည့္ ေဒသမ်ားတြင္ ဝဥကို စနစ္တက် စမ္းသပ္စုိက္ပ်ဳိးလာခဲ့ၾကပါသည္။
" ေအာ္ဂဲနစ္ စနစ္ျဖင့္စိုက္ပ်ိဳးျခင္း "
(က) ေျမျပဳျပင္ျခင္း -
#အျခားသီးနွံမ်ားစိုက္ပ်ိဳးသကဲ့သို စိုက္ပ်ိဳးရန္ ေရြးခ်ယ္ထားေသာေျမေပၚမွာ သစ္ပင္၊ ခ်ံဳပင္၊ ေပါင္းျမက္မ်ား ခုတ္ထြင္ရွင္းလင္း၍ ထယ္(၁)လႊာ ၊ ထြန္နွစ္လႊာဝင္၍ ေျမျပဳျပင္ရပါမည္။ စိုက္တန္း၊ စိုက္က်င္း၊ ျပဳျပင္ေပးရမည္။
(ခ) စိုက္စနစ္ -
#တန္းၾကား ၃‛ ပင္ၾကား၂‛ စိုက္ပ်ိဳး၍ တစ္ဧက အပင္ဦးေရ ၇၂၆၀ ပင္၊ အနည္းဆံုး ဝင္ဆံံ့ေအာင္ စိုက္ပ်ိဳးသင့္ပါသည္။
(ဂ) မ်ိဳးဥမ်ိဳးပြား ထုတ္လုပ္နည္း -
#ဝဥကို စနစ္တက် စိုက္ခင္းမ်ားျဖင့္ ဧကမ်ားစြာ စိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္မည္ ဆိုပါက မ်ိဳးဥမ်ား လံုေလာက္စြာ ရရွိေအာင္ စနစ္တက် စီမံေဆာင္ရြက္ရန္လိုအပ္ပါသည္။ ဝဥမ်ိဳးပြားနည္း (၄) နည္း ရွိပါသည္။
#ပထမ နည္းမွာ - (၃၀) က်ပ္သားအရြယ္ရွိ ဝဥကို တိုက္ရိုက္ဥခ်၍ စိုက္ပ်ိဳးနိုင္သည္။ (၁)ပိႆာခန္႔ ရွိေသာ ဥမ်ားကို (၄) စိတ္အညီခြဲျခမ္း၍ မ်ိဳးပိုင္းယူ၍လည္း စိုက္ပ်ိဳးနိုင္ပါသည္။
#ဒုတိယ နည္းမွာ - ဝဥပန္းခိုင္မွ ထုတ္လုပ္ရရွိေသာမ်ိဳးဥငယ္မ်ားကို ပထမနွစ္အေနျဖင့္ စတင္၍ မ်ိဳးေဘာင္တြင္ ပ်ိဳးေထာင္ရမည္။
#တတိယ နည္းမွာ - ေျမေအာက္ရွိ ဝဥ၏ ဥပြားမ်ားကို ခြဲယူ၍ မ်ိဳးအျဖစ္လည္း စိုက္ပ်ိဳးနို္င္ပါသည္။
#စတုတၳ နည္းမွာ - အရြက္မွ အသီး (အရြက္သီး) မ်ားကို စိုက္ပ်ိဳးျခင့္ျဖင့္လည္း ဝဥပ်ိဳးပင္မ်ားကို ရရွိနိုင္ပါသည္။
#အပင္ျပဳစုျခင္း - စိုက္ပ်ိဳးထားသည့္ ဝဥမ်ား အညႊန္႔ထြက္ေျမေပၚ အပင္ပိုင္းႀကီးထြားလာၿပီး အျမစ္မ်ားေပၚလာသည့္အခါ ေပါင္းသင္ ေျမဆြေဘာင္လံုး ေျမဖံုးေပးရပါသည္။ ေရမဝပ္ရန္ အထူးဂရုစိုက္ဖို႔ လိုပါသည္။ စိုက္ခင္းတြင္ အရိပ္ပင္မ်ား မရွိပါက ၆၀ % အရိပ္ရေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးသင့္ပါသည္။
" ဝဥအေျခာက္လုပ္ငန္း "
#ယခုအခါ ဝဥေျခာက္ လုပ္ငန္းမ်ား တြင္က်ယ္လာသျဖင့္ စိုက္ခင္းမ်ားျဖင့္ စိုက္ပ်ဳိးလာသလို ဝဥတူးေဖာ္ေရာင္း ခ်သူမ်ား မ်ားျပားလာေၾကာင္း သိရပါသည္။
#ဝဥပင္မ်ားကို ေျမာင္းေဘာင္တင္၍ စိုက္ပ်ဳိးလာၾကျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ စိုက္ပ်ဳိးေသာ ဝဥမ်ားတြင္ ေျမဆီေျမႏွစ္ေကာင္းလွ်င္ ေကာင္းသလို တစ္ပိႆာမွ တစ္ဆယ့္သံုး ပိႆာအထိ ထြက္ရွိသည္ ဟုသိရပါသည္။ အေလ့က်ပင္ေပါက္မွာမူ ဥတစ္လံုးလွ်င္ ငါးက်ပ္သားမွ ရွစ္ဆယ္သားအထိ ထြက္ရွိပါသည္။
" ဝဥမ်ိဳးေကာင္းမ်ားနွင့္ အရည္အေသြး အဆင့္အတန္းသတ္မွတ္ျခင္း "
#ဝဥတြင္ပါဝင္ေသာ Manan ေခၚေသာ ဓာတ္ပါဝင္မႈအေပၚ မႈတည္၍ မ်ိဳးစိတ္ကို သတ္မွတ္ သည္။ ဝဥကို ပါးပါးလႊာ၍ ေနေရာင္တြင္ ေထာင္၍ၾကည့္ပါက ပုလဲလံုးေလးမ်ား စီရီထားသကဲ့သို႔ ေတြ႔နို္င္သည္။ ဓာတ္ပါဝင္မႈ ၆၀ %ထက္ေက်ာ္လွ်င္ မ်ိဳးေကာင္းသည္ဟု သတ္မွတ္ပါသည္။ အေလးခ်ိန္ေပၚမူတည္၍လည္း သတ္မွတ္ၿပီး ေလးမ်ိဳးခြဲျခားထားပါသည္။
(က) အေကာင္းဆံုးအမ်ိဳးအစား - (၁) ပိႆာ (၅၀) က်ပ္သား အထက္။
(ခ) အႀကီးစား - (၉၀) က်ပ္သားမွ (၁.၅၀) ပိႆ။
(ဂ) အလတ္စား - (၂၀) က်ပ္သား(၅၀) မွ (၉၀) က်ပ္သား။
(ဃ) အေသးစား - (၂၀) က်ပ္သား။
#ဝဥကိုတူးေဖာ္ၿပီး (၃) ရက္ထက္ပို၍ အေျခာက္မထားသင့္၍ အရိပ္ရေလသလပ္ရာတြင္ သိုေလွာင္ထားရပါမည္။
" ပါဝင္ေသာဓာတ္မ်ား "
#၀ဥ ကို ယခင္ကထက္လူႀကိဳက္မ်ားလာတယ္လို႕ ဂ်ပန္ေတြကေျပာႀကပါတယ္။ ဘာေႀကာင္႔လည္းဆိုေတာ႔အခုေနာက္ပိုင္း သုေတသနျပဳ ေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားအရ၊ ခႏၵာကိုယ္အတြက္ ဓါတ္သဘာ၀မ်ွတေစေသာ အမ်ွင္ (dietary fiber )မ်ားစြာပါရွိတဲ႔အတြက္ေႀကာင္႔ ျဖစ္ပါတယ္။
#ေနာက္တစ္ခုက ကယ္လုိရီအလြန္နည္းတဲ႔ အတြက္ေႀကာင္႔ပါ။ ကယ္လိုရီ အလြန္နည္းပါဆုိတဲ႕ ေက်ာက္ေက်ာ (agar ) နဲ႕ ယွဥ္ရင္ေတာင္မွ ၃၀ပံု၁ပံုပဲပါပါတယ္။
#၀ဥ ကိုဓါတ္ခဲြႀကည္႔ရင္ သူ႕အထဲမွာ
ေရဓါတ္က ၉၇%ေက်ာ္ ျဖစ္ျပီး၊ က်န္တာက ဂလူးကုိးစ္ သႀကားနဲ႕ (glucose) မန္းႏို႕စ္ သႀကား (mannose) ေတြက ၂ း ၃ သို႕မဟုတ္ ၁ း ၂ နဲ႔ ပါ၀င္ေနပါတယ္။
#သူတုိ႕ေတြေႀကာင္႔ ၀ဥ (၁၀၀)ဂရမ္မွာ ကယ္လိုရီဟာ (၇) ေလာက္ပဲပါ၀င္ေနတာ ျဖစ္ပါတယ္။
#အထက္ကေဖၚျပခဲ႔တဲ႕ ဓါတ္သဘာ၀မ်ွတေစေသာ အမ်ွင္dietary fiber ေတြကေတာ႔ ေသြးထဲက သႀကားပါ၀င္မွဳႏွဳန္း (blood glucose level ) နဲ႕ ကိုလက္စတေရာ (cholesterol) ေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးတဲ႔ အစြမ္းေတြရွိႀကပါတယ္။
" အသံုးဝင္မႈ "
#ေရွးေခတ္ တ႐ုတ္ေဆးက်မ္းမ်ားနဲ႔ ဂ်ပန္ေဆးက်မ္း မ်ားမွာ ဝဥကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ ဆီးေကာင္းျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ဝမ္းဗိုက္ (အူ၊ ဆီးအိမ္) အတြင္းက အစိုင္အခဲ၊ေက်ာက္ စသည္တို႔ကို ေၾကေစတယ္လို႔ ေရးထားေဖာ္ျပထား ခဲ့ပါတယ္။
ဂ်ပန္ ဆာမူ႐ိုင္း အိုဒါ့ႏိုဘုနာဂါ့ ၁၅၃၄-၁၅၈၂ ခုႏွစ္ေခတ္မွာေတာ့ ေဖာေယာင္ျခင္း၊ ဆီးက်င္ျခင္းတို႕ကို ေပ်ာက္ကင္းေစတဲ့ အစြမ္း ရွိတယ္ဆိုၿပီး ေဆးကုသျခင္း ေတြမွာ သံုးလာခဲ့ပါတယ္။
#ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြ ေျပာေလ့ ရွိတာကေတာ့ ေရွးေခတ္ စကားလံုး “ကြန္း”ပါတဲ့ ဟာေတြ အကုန္လံုးမွာ အမွ်င္ပါတဲ့ သစ္ဥသစ္ဖုေတြ ျဖစ္
ေနတာေၾကာင္႔ ဝမ္းဗိုက္အတြက္ ေကာင္းတယ္ဟူ၍ ပိုမိုယံုၾကည္စြာ စားေသာက္ၾကပါတယ္။
ဂ်ပန္ဘာသာနဲ႕ “--ကြန္း” ပါတဲ႔ အရာေတြစားရင္ အားရွိလာမယ္လို႕ေရးထားပါတယ္။
#အဲဒီ“ -- ကြန္း” ေတြကေတာ႔
ဒိုင္းကြန္း =မုန္လာဥ
လန္းကြန္း = ႀကာရိုး
ကြန္းညပ္ကု= ၀ဥ
ေတြျဖစ္ပါတယ္။
#ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြေျပာေလ႕ရွိတာကေတာ႔ ေရွးေခတ္က အဲဒီလိုစကားလံုးနဲ႔ မွတ္သားထားေပမယ္႔ အခုလို
သိပံၸၸ ေခတ္ေရာက္ေတာ႕ အေပၚကသူတို႕ေျပာတဲ႔ “-ကြန္း” ပါတဲ႔ ဟာေတြအကုန္လုံးမွာ အမ်ွင္ပါတဲ႕ သစ္ဥသစ္ဖုေတြျဖစ္ေနတာေႀကာင္႔ ၀မ္းဗိုက္အတြက္ ေကာင္းတယ္ဆိုတာကို သက္ေသျပႏိုင္တာနဲ႔ တစ္ထပ္တည္းက်ေနလို႕ ပိုမိုယံုႀကည္စြာစားေသာက္ႀကပါတယ္။
၀ဥကို ဒီအတိုင္းအပင္ကေနရတဲ႔ အတိုင္းစားရင္ ယားတတ္တယ္လို႕ ျမန္မာေတြေကာ ဂ်ပန္ေတြေကာ ေျပာႀကပါတယ္။ ဒါ႔ေႀကာင္႔ သူ႕ကိုမွဳန္႕ညက္ေအာင္ေျချပီး ေရနဲ႕ႏွဲ၊ ႀကဳိခ်က္အေအးခံ ပံုသြင္းျပီး လုိရာအရသာ စားေသာက္နည္းနဲ႕စားသံုးႀကပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ကေတာ႔ အစိမ္းကိုေရနဲ႕ နွဲ၊ ထံုးထဲ႔ျပီး ရတဲ႕ အႏွစ္ေတြကိုအေအးခံပံုသြင္းျပီးမွ ျပဳတ္တာလည္းရွိပါတယ္။
#သူ႕ကိုဟင္းအျဖစ္စားသံုးႀကသလို ဂ်ယ္လီ(jelly) လို႕ေခၚတဲ႔ မုန္႔ပဲသားရည္စာ အျဖစ္ျပဳလုပ္ျပီး စားသံုးႀကပါေသးတယ္။
ဝဥတြင္Mannam Grain ဓာတ္ပါဝင္
မႈေၾကာင့္ ကိုယ္လက္ၾကံ့ခိုင္ျခင္း၊ ဝၿဖိဳးေစျခင္း၊ ယားယံျခင္း၊ ဆာေလာင္မြတ္သိပ္မႈ တို႔ကို ေပ်ာက္ေစျခင္း၊ သလိပ္ထ၊ အဖ်ဥ္း၊ ဂူလံုး၊
ေလႁပြန္ေရာင္၊ လည္ေခ်ာင္းပူ၊ ေလနာ၊ ဝမ္းဗိုက္နာ၊ ဆင္ေျခေထာက္ ေရာဂါမ်ား ေပ်ာက္ကင္းေစျခင္း၊ ႏွလံုးတုန္ ရင္ခုန္ ေရာဂါမ်ားကာကြယ္ေပးျခင္း၊ အဆီပိုမ်ား ျဖစ္ေပၚမႈကို ဟန္႕တားေစျခင္း၊ ဆီးအိမ္ႀကီး ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ ဝဥ႐ိုင္းကို လွ်ာပြတ္ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳျခင္းစသည့္ ပရေဆးမ်ားအျဖစ္ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
#တ႐ုတ္ႏိုင္ငံႏွင့္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံတို႕သည္ ျမန္မာႏိုင္ငံမွ ဝယ္ယူသြားသည့္ အထူအပါး အရြယ္အစားညီ ဝဥကုန္ ၾကမ္းမ်ားကို ကုန္ေခ်ာျပဳလုပ္ရာတြင္ ပထမဦးစြာ အမႈန္႕ႀကိတ္သည္။
အမႈန္႕ျဖစ္ေသာအခါ ဂ်ဳံမႈန္႕ကဲ့သို႕ ေပါ့ပါးသည့္ အမႈန္႕ႏွင့္ သၾကားကဲ့သို႕ေသာ ေလးသည့္ မင္နန္ Man-Non ပြင့္မ်ား ရရွိသည္။
က်န္ရွိေသာ ေပါ့ပါးသည့္ ဝဥမႈန္႕မ်ားကို တိရစၧာန္အစာအျဖစ္ အသံုးျပဳသည္။
Man-Non ပြင့္က ေလးမ်ားသည္ သဘာဝအမွ်င္ဓာတ္ ျဖစ္သည့္အတြက္ လူ၏ခႏၶာကိုယ္မွ အဆိပ္အေတာက္ႏွင့္ အဆီမ်ားကို စုပ္ယူႏိုင္သည္။ ၄င္းတြင္ အဆီဓာတ္ မပါဝင္သည့္အတြက္ အဝလြန္ျခင္း၊ ေသြးတုိး ဆီးခ်ဳိႏွင့္ အူမႀကီး ေရာဂါျဖစ္ျခင္းတို႕ကုိ တိုက္ဖ်က္ျခင္းကာကြယ္ ေပးျခင္းတို႕ေၾကာင့္ တ႐ုတ္၊ ဂ်ပန္ႏွင့္ အေနာက္ဥေရာပ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ အစားအစာအျဖစ္လည္းေကာင္း၊ ေဆးဝါးအျဖစ္လည္းေကာင္း၊ သေရစာအျဖစ္ လည္းေကာင္း ထုတ္လုပ္ျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ်ၾကပါသည္။
" စိုက္သင့္ေသာသီးႏွံျဖစ္ "
#လယ္ယာၿခံေျမ စိုက္ပ်ဳိးသူမ်ားသည္ ႏွစ္ရွည္ပင္ၾကားတြင္ ေျမာင္းတင္၍ စိုက္ပ်ဳိးၾကသည္ဟု သိရသည္။
#ယခင္က ေတာထဲေတာင္ထဲတြင္ အေလ့က် ေပါက္ေရာက္ၿပီး မည္သူမွ် ဂ႐ုစိုက္ျခင္း မခံရေသာ ဝဥပင္မ်ားကို ယခုအခါ အျမတ္တႏုိး တန္ဖိုးထား စိုက္ပ်ဳိးေနၾကၿပီျဖစ္ပါသည္။
#ဝဥစိုက္ပ်ဳိးျခင္းသည္ ေတာင္သူလယ္သမားမ်ားအတြက္ ေရရွည္တြင္ အက်ဳိးစီးပြားမ်ားစြာ ျဖစ္ေစပါေၾကာင္း ေရးသားတင္္ျပအပ္ပါသည္။
09778928990မ်ိဳးထက္ေအာင္ကိုစံုစမ္းပါကိုလူၾကမ္းဝယ္လက္ပါ
" ကိုးကားခ်က္ "
ေပါက္ေပါက္ ၊ ျမန္မာေတာင္သူႀကီးမ်ားဂ်ာနယ္

No comments:
Post a Comment