ခရမ္းခ်ဥ္ပင္ကို ေနေရာင္ျခည္သံုး
သၾကားစက္ရံုလို႔ တင္စားၾကပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္ပင္က အစာျဖစ္တဲ့သၾကားဓာတ္ေတြ ထုတ္လုပ္ပါတယ္။အဲဒီအစာေတြကို အပင္အစိတ္အပိုင္းေတြ တည္ေဆာက္ဖို႔နဲ႔အသီးေတြႀကီးထြားဖို႔
အသံုးျပဳပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္ပင္က စိုက္ၿပီးပထမလအတြင္းမွာ
ပင္ပိုင္းႀကီးထြားျခင္းပဲ ဦးစားေပးလုပ္ေဆာင္ပါတယ္။ႏွစ္ပတ္အတြင္းမွာ နဂိုအရြယ္အစားထက္ႏွစ္ဆႀကီးတဲ့အထိပင္ပိုင္းျကီးထြားမွုျမန္ ပါတယ္။
အရြက္၁၀နဲ႔၁၃ရြက္(မ်ိဳးအလိုက္ကြဲျပား)႐ွိ
ႊိရင္ပထမဆံုးပန္းခိုင္စထြက္ပါတယ္။
တခ်ိန္တည္းမွာပဲ ပင္စည္ကေန သားတက္ေတြ ထပ္ထြက္ပါတယ္။သားတက္(sucker)
ဆိုတာ ေဘးကိုင္းျဖစ္ျပီး ပန္းခိုင္တပါတည္း
ပါတတ္ပါတယ္။ အဲဒီသားတက္မပယ္ရင္
အပင္ရဲ႕ အဓိက ပန္းခိုင္ေတြမွာ အသီးေသးျခင္း၊အသီးအေရအတြက္နည္းျခင္း၊အသီးရင့္မွည့္ခ်ိန္ေနာက္က်ျခင္း၊ပိုးနွင့္ေရာဂါက်လြယ္ျခင္း၊ေဆးဖ်န္းရခက္ခဲျခင္း၊ေဆးဖိုးနဲ႔လုပ္အားခ ပိုကုန္ျခင္း စတဲ့ ဆိုးက်ိဳးေတြ ေတြရပါတယ္။
သားတက္ဖဲ့ျခင္းရဲ႕ အဓိကရည္ရြယ္ခ်က္က
အပင္ရဲ႕အစာေတြ အသီးကိုပဲဦးတည္ေရာက္ေစခ်င္တာပါ။
သားတက္ဖဲ့ျခင္း မျပဳမီ မိမိစိုက္တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္ဟာ ပင္ပု သို႔မဟုတ္တိုင္လြတ္မ်ိဳး(Determinate*ပန္းခိုင္နဲ႔အဆံုးသတ္)သို႔မဟုတ္ ပင္႐ွည္မ်ိဳး၊တိုင္ေထာင္မ်ိဳး(Indeterminate*အၫြန္႔မ်ားဆက္ထြက္တဲ့မ်ိဳး)
လား အရင္ ေလ့လာပါ။
ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ပင္လတ္(semi-determinate)ေတြမ်ားပါတယ္။
သားတက္ဖဲ့ျခင္းကို တိုင္ေထာင္မ်ိဳးေတြမွာ
မျဖစ္မေန လုပ္ေပးသင့္ပါတယ္။
တိုင္လြတ္မ်ိဳးေတြမွာေတာ့ မိမိမ်ိဳးအေနအထားအရ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ
လုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ားကို လုပ္သင့္မလုပ္သင့္
ဆံုးျဖတ္ပါ။
Prunning မွာ
သားတက္ဖဲ့ျခင္း(pinching off suckers)
ထိပ္ဖ်ားျဖတ္ျခင္း(topping)
အျမစ္ျဖတ္ျခင္း(root cutting)
အရြက္ညႇပ္ျခင္း(leaf removing)
စတာေတြ အက်ံဳးဝင္ပါတယ္။
သားတက္ဖဲ့ျခင္းနဲ႔ဆိုင္တဲ့ ပံုေတြေအာက္မွာ
စာေရးထားပါတယ္။
***ခရမ္းခ်ဥ္မ်ိဳးအားလံုးအတြက္ မဆိုလိုပါ။
ဗဟုသုတအျဖစ္ မိမိလိုအပ္သေလာက္သာ နည္းယူပါ။
သီးကိုင္းေမြးျခင္း သားတက္ဖဲ့ျခင္းမွာ မ်ိဳးအလိုက္ရာသီအလိုက္ အေျခအေနအရ ေဆာင္ရြက္ရေသာေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။
စိုက္ပ်ိဳးေရးကို စိတ္ေအးခ်မ္းသာစြာ လုပ္ကိုင္ႏိုင္ပါေစ။
Photo&info=>>internet
Know More,Grow More
Aung KO Latt@စိုက္ပ်ိဳးေရးကမၻာ

1 က အဆံုးမဲ့ မ်ိဳးပါ။ပန္းခိုင္ထြက္ၿပီး အၫြန္႔ထပ္ထြက္ပါတယ္။
၆ေပ နဲ႔အထက္ အပင္အရပ္ျမင့္ပါတယ္။2က ပန္းခိုင္နဲ႔အဆံုးသတ္မ်ိဳးပါ။ေလးေပေလာက္ထိပဲ ျမင့္ပါတယ္။္

ပထမထြက္တဲ့ ပန္းခိုင္ပါ။သူ႔ေအာက္က ေနာက္တစ္ကိုင္းထပ္ထြက္ပါတယ္။အရပ္အေခၚ "Y"ခြပါ။ အဲဒီအကိုင္းေအာက္က သားတက္ေတြ အကုန္ဖဲ့ပါ။တခါတရံ Y ခြတက္က ပန္းခိုင္နဲ႔ဆံုးရင္ သူ႔ေအာက္ကသားတက္ကိုေမြးရပါတယ္။Yခြကေန ေနာက္ထပ္ သီးကိုင္းတစ္ကိုင္းစီ ေမြးပါ။စုစုေပါင္းေလးကိုင္းရပါမယ္။ အကိုင္းကထြက္တဲ့ပန္းခိုင္ကလြဲပီးက်န္တဲ့ သားတက္ငယ္ေတြ ကို အခ်ိဳ႕ကဖဲ့တယ္ အခ်ိဳ႕ကမဖဲ့ဘ ဲထားၾကပါတယ္။

ပန္းခိုင္ေအာက္ဖက္ ပင္စည္ကေနထြက္လာတဲ့သားတက္ေသးေသးေလးေတြကို ငယ္စဥ္ကဖဲ့ပါ။
တစ္ပတ္ႏွစ္ႀကိမ္ သားတက္ဖဲ့ပါ။ ျပန္ထြက္တတ္ပါတယ္။

သားတက္အႀကီးေတြကို အသီးေနရိပ္ရေအာင္ နဲ႔အစာခ်က္လုပ္နိုင္ေအာင္အရြက္ႏွစ္ရြက္သံုးရြက္ခ်န္ ျဖတ္ပါ။အခ်ိဳ႕က မျဖတ္ဘဲသီးကိုင္းထားပါတယ္။

အပင္မွာ ပန္းခိုင္အေရအတြက္ လံုေလာက္ရင္ ေနာက္ထပ္အတက္ေတြ ဖဲ့ပါ။

သားတက္ျဖတ္ရမယ့္ေနရာပါ
No comments:
Post a Comment