Friday, February 9, 2018

စရိတ္ကုန္သက္သာ ပဲမ်ဳိးစံုအထြက္တိုး စိုက္ပ်ဳိးနည္းပညာ...

ပဲတီစိမ္း၊ မတ္ပဲ၊ ပဲပုပ္စသည့္ ပဲသီးႏွံမ်ဳိးစံု တြင္ ပန္းပြင့္ခ်ိန္၌အေစ့မ်ား ျပည့္ၿဖိဳးေစရန္ႏွင့္အေစ့တြင္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ျဖည့္တင္းေပး ရန္အတြက္ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ဓာတ္သည္ အလို အပ္ဆံုးျဖစ္သည္။ ၎င္းအျပင္ အပြင့္မ်ား ေႂကက်ျခင္းမွ ကာကြယ္ရန္ ပန္းပြင့္၏ ၀တ္မႈန္ႁပြန္ေကာင္းစြာရွည္ထြက္
ၿပီး မ်ဳိးေအာင္မႈေကာင္းေစရန္ႏွင့္ အပင္အတြင္းရွိ ႏိုက္ထ႐ို ဂ်င္ဓာတ္၏ ဇီ၀ကမၼဆိုင္ရာလုပ္ငန္းမ်ားကိုအေထာက္အကူျပဳေပးႏုိင္ရန္အတြက္ ဘို ရြန္ဓာတ္ (လက္ခ်ား) သည္ ပန္းပြင့္ခ်ိန္တြင္အထူးလုိအပ္ပါသည္။ပဲမ်ဳိးစံုသီးႏွံပင္သည္ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ပန္းပြင့္သည္မွ ပဲေတာင့္မ်ားရင့္သည္ အထိ ရက္ ၂၀ မွ ရက္ ၃၀ ထိၾကာျမင့္ တတ္ၿပီး အပင္အတြင္း ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ဓာတ္ မလံုေလာက္ပါက ယင္းကာလတိုေတာင္း လာၿပီး ပဲအထြက္ နည္းတတ္ပါသည္။ အကယ္၍ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ လံုေလာက္စြာ ေပးထားပါက ပန္းပြင့္ခ်ိန္မွ ပဲေတာင့္ရင့္ မွည့္သည္ထိ ၾကာျမင့္ခ်ိန္ပိုရွည္လာၿပီး ပဲ အထြက္လည္း တိုးလာေစပါသည္။စပါး၊ ေျပာင္းဖူး စသည့္သီးႏွံပင္မ်ားႏွင့္ ပဲမ်ဳိးစံုပင္မ်ား၏ ႏိုက္ထ႐ိုုဂ်င္လိုအပ္မႈ ကို ႏိႈင္းယွဥ္ၾကည့္ပါက စပါးႏွင့္ ေျပာင္းဖူးတြင္ အေစ့တစ္ဂရမ္ ထုတ္လုပ္ေပးရန္ အတြက္ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ ၁၅ မီလီဂရမ္လုိအပ္ ေသာ္လည္း ပဲမ်ဳိးစံုတြင္ အေစ့တစ္ဂရမ္ ထုတ္လုပ္ရန္အတြက္ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ ၃၉ မီလီဂရမ္ခန္႔လိုအပ္သျဖင့္ ပဲမ်ဳိးစံုသည္ ႏွံစား သီးႏွံမ်ားထက္ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္လိုအပ္မႈ ပိုမိုမ်ားသည္ကို ေတြ႕ရသည္။စပါးသီးႏွံစိုက္ပ်ဳိးရာတြင္ အမ်ားအားျဖင့္ သဘာ၀ေျမၾသဇာ၊ ဓာတ္ေျမၾသဇာ တစ္မ်ဳိးမ်ဳိးထည့္သြင္းၿပီးမွ စိုက္ပ်ဳိးေလ့ရွိၾက သည္။ စပါးပင္မႈိ႕ကပ္ေနခ်ိန္တြင္ ႏိုက္ထ႐ို ဂ်င္ အလုိအပ္ဆံုးျဖစ္ၿပီး ေျမဆီလႊာအတြင္းရွိ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ကို စုပ္ယူ၍ ပန္းပြင့္ျခင္း၊ မ်ဳိးေအာင္ျခင္း၊ ႏို႔ရည္ခဲျခင္း စသည့္လုပ္ငန္း မ်ားေဆာင္ရြက္ၿပီး အေစ့ရင့္မွည့္ခ်ိန္ ေရာက္ ရွိသည္။ စပါးေစ့အတြင္း ကစီဓာတ္ျဖည့္ တင္းခ်ိန္တြင္ ပ႐ုိတင္းဓာတ္ ၈ ရာခိုင္ႏႈန္းမွ ၁၀ ရာခုိုင္ႏႈန္းခန္႔ ျဖည့္ၿပီးပါက စပါးပင္၏ တာ၀န္ၿပီးဆံုးပါသည္။သို႔ေသာ္ ပဲမ်ဳိးစံုသီးႏွံတြင္ ပန္းပြင့္ၿပီးေနာက္ပိုင္း အေစ့အဆန္တည္ျခင္း၊ အေစ့ ျပည့္ၿဖိဳးေစရန္ ကစီဓာတ္ ျဖည့္တင္းျခင္း လုပ္ငန္းမ်ားအျပင္ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းမွ ၃၅ ရာခုိုင္ႏႈန္းအထိရွိေသာ ပ႐ိုတင္း ဓာတ္မ်ား ပါက ျဖည့္တင္းၿပီး မွသာပဲပင္၏ တာ၀န္ၿပီးဆံုးပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ႏွံစားပင္မ်ားႏွင့္ ႏႈိင္းယွဥ္ပါက ပ႐ိုတင္း ဓာတ္ပါ၀င္မႈမ်ားသျဖင့္ ပဲသီးႏွံမ်ားသည္ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္လုိအပ္ခ်က္လည္း ပိုမိုမ်ားေနရ ျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ပဲမ်ဳိးစံုသီးႏွံအတြက္ လိုအပ္ေသာ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ဓာတ္ကို ေျမဆီလႊာမွ စုပ္ယူရ ရွိသည့္အျပင္ ပဲပင္အျမစ္တြင္ရွိေနေသာ ႐ိုက္ဇိုဘီးယမ္း ဘက္တီးရီးယားတို႔၏ပံ့ပိုးမႈလည္း ရယူသံုးစြဲၾကရသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံပဲစိုက္ေျမမ်ားတြင္ စမ္းသပ္ခ်က္အရ ပဲပင္ အျမစ္တြင္ရွိေနေသာ ႐ိုက္ဇိုဘီးယမ္းဘက္တီးရီးယားတို႔သည္ ပဲမ်ဳိးစံုသက္တမ္းတစ္ ေလွ်ာက္ တစ္ဧကလွ်င္ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ ႏွစ္ကီလိုဂရမ္ထိ ျဖည့္တင္းေပးပါသည္။ သို႔ေသာ္ယင္းဘက္တီးရီးယားမိုကၠ႐ုပ္တို႔၏ သဘာ၀မွာ ပဲပင္မွ အစာခ်က္လုပ္ၿပီး ရရွိေသာ ကာဘုိဟိုက္ဒရိတ္ကို ရယူစားသံုးရွင္သန္ ၿပီး ယင္းမိုကၠ႐ုပ္တို႔ ေလထဲမွ ဖမ္းယူရရွိ ေသာ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ဓာတ္ကို ပဲပင္အားရရွိေစကာ အျပန္အလွန္ အက်ဳိးျပဳေနထိုင္ၾကပါ သည္။သို႔ေသာ္ ယင္းအျပန္အလွန္အက်ဳိး ျပဳမႈသည္ ပဲမ်ဳိးစံုအပင္မ်ား ပန္းမပြင့္မီအခ်ိန္အထိသာျဖစ္ၿပီး ပန္းပြင့္ၿပီးေနာက္ပိုင္းတြင္ ပဲမ်ဳိးစံုအပင္သည္ သီးကင္းမ်ား အေစ့ အဆန္မ်ားအတြက္ အပင္အေပၚပိုင္းသို႔ အဓိကထား၍ အစာပို႔ေပးရသျဖင့္ ခ်က္လုပ္ၿပီးအစာမ်ားကို ႐ိုက္ဇိုဘမ္းယမ္းမိုကၠ႐ုပ္ မ်ားရွိရာ အပင္၏ေအာက္ပိုင္းသို႔ အနည္း ငယ္သာ ပို႔ေပးေတာ့သျဖင့္ ပန္းပြင့္ၿပီး ေနာက္ပိုင္းတြင္ ႐ိုက္ဇိုဘီးယမ္းတို႔၏ ပဲပင္တို႔အတြက္ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ဓာတ္ပံ့ပိုးမႈကို အားကိုး၍ မရႏိုင္ေတာ့ပါ။ ၎င္းအျပင္ ပဲပင္၏ ေအာက္ပိုင္း အရြက္အိုမ်ားသည္လည္း အစာရရွိမႈနည္းလာကာ ပန္းပြင့္ခ်ိန္ေနာက္ ပိုင္းတြင္ အ၀ါေရာင္ေျပာင္းလာၿပီး ေႂကြက်ကုန္သည္။ ေအာက္ရြက္မ်ား ေႂကြက်မႈ ေၾကာင့္လည္း တစ္ဖက္တြင္ စုစုေပါင္းခ်က္လုပ္ႏိုင္ေသာ အစာပမာဏမွလည္း ေလ်ာ့ နည္းလာရသည္။ပဲမ်ဳိးစံုသီးႏွံပင္မ်ား၏ အေစ့ထုတ္ လုပ္ႏိုင္မႈ အျမင့္ဆံုးစြမ္းရည္မွာ ပတ္၀န္း က်င္အေျခအေနေပၚမူတည္၍ တစ္ဧက လွ်င္ တစ္ရက္အတြင္း အေစ့ ၅၀ ကီလိုဂရမ္အထိ ထုတ္လုပ္ေပးႏိုင္ပါသည္။ အေစ့ အဆန္ျဖည့္တင္းေပးေနရေသာ ကာလ အတြင္း ခ်က္လုပ္ၿပီးေသာ အစာအာဟာရ မ်ားကို အက်ဳိးရွိစြာျဖင့္ အသံုးျပဳ၍ အျမင့္ မားဆံုးအေစ့ ထုတ္လုပ္ေပးႏိုင္ရန္ တစ္ဧကေျမေပၚတြင္ တစ္ရက္လွ်င္ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ သံုးကီလုိဂရမ္အထိ လုိအပ္ပါသည္။ သို႔ ေသာ္ ေျမဆီလႊာ သည္ မည္မွ်ပင္ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ လံုေလာက္စြာ ရွိေနေသာ္လည္း တစ္ဧက ကြက္တြင္ ေျမဆီလႊာမွ ပဲပင္သို႔ အျမင့္ဆံုးပံ့ပိုးႏိုင္ေသာ ႏိုက္ထ႐ုိဂ်င္ကို ကာမိေစရန္ အရြက္ေပၚမွ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ကို ကူညီျဖည့္ တင္းရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း ထင္ရွားေနပါ သည္။၎အျပင္ ပဲမ်ဳိးစံုအတြက္ အေရးႀကီးေသာ အနည္းလိုအာဟာရဓာတ္တစ္မ်ဳိးမွာ ဘိုရြန္ (လက္ခ်ား) ဓာတ္ျဖစ္ပါသည္။ ဘိုရြန္ဓာတ္သည္ ေျမဆီလႊာအတြက္ မူလက တည္းက ပါ၀င္မႈနည္းေနတတ္ၿပီး အမ်ား ဆံုးပါ၀င္လွ်င္ ေျမႀကီး တစ္ကီလိုလွ်င္ ဘိုရြန္ငါးမီလီဂရမ္ခန္႔သာ ပါ၀င္တတ္သည္။ ေျမခ်ဥ္ငန္ဓာတ္နိမ့္ေသာေျမတြင္ ေရစီးလွ်င္ အလြယ္တကူ စီး၀င္ဆံုး႐ႈံးတတ္ၿပီး၊ ေျမခ်ဥ္ငန္ဓာတ္ျမင့္ပါက ေျမတြင္တြက္ကပ္ေနၿပီးအပင္မွ စုပ္ယူမရႏိုင္ေတာ့ပါ။ ထို႔ေၾကာင့္ ပဲစိုက္ေသာေျမအမ်ားစုတြင္ ဘုိရြန္ဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ေနတတ္သည္။ ဘိုရြန္ဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ေနပါက အပင္၏ထိပ္ပိုင္းဆဲလ္မ်ား ပြားမ်ားမႈ နည္းျခင္း၊ ပ႐ိုတင္းတည္ေဆာက္မႈ ေႏွး ေကြးေစျခင္း၊ အပြင့္၊ အသီးမ်ားေႂကြျခင္းႏွင့္ ပန္းပြင့္၏ ၀တ္မႈန္မ်ား ရွင္သန္မႈ ကာလတိုလာျခင္းတို႔ေၾကာင့္ ပဲအထြက္ႏႈန္း၊ ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္ပါသည္။ သို႔အတြက္ ပန္းပြင့္ခ်ိန္တြင္ဘိုရြန္ဓာတ္ ျဖည့္တင္းေပးရန္ လို အပ္ပါသည္။အထက္ေဖာ္ျပပါ အခ်က္မ်ားကို အေျချပဳလ်က္ စိုက္ပ်ဳိးေရးသုေတသန ေရ ဆင္းႏွင့္ နယ္သုေတသနျခံမ်ား၊ ေတာင္သူစိုက္ကြင္းမ်ားေပၚတြင္ ၂၀၀၃ ခုႏွစ္မွ စတင္၍ သုေတသနစမ္းသပ္မႈမ်ား ေဆာင္ရြက္ခဲ့ ရာ ပဲမ်ဳိးစံုသီးႏွံမ်ားျဖစ္ေသာ ပဲတီစိမ္း၊ မတ္ပဲ၊ ပဲပုပ္ႏွင့္ ပဲလြမ္းတို႔တြင္ ပန္းပြင့္ခ်ိန္မွ သီးကင္း၀င္စ အခ်ိန္ထိ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ဓာတ္ႏွင့္ ဘိုရြန္ကို အရြက္ေပၚမွ ပန္းၿဖိဳင္ၿဖိဳင္ပြင့္ခ်ိန္ တစ္ႀကိမ္ဖ်န္းေပးျခင္းျဖင့္ အထြက္ရာ ခုိင္ႏႈန္း ၂၀ မွ ၄၀ ထိ တိုးလာေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရပါသည္။ဤေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားအေပၚမူတည္၍ ေတာင္သူလယ္သမားမ်ား လိုက္နာေဆာင္ ရြက္ႏိုင္ေစရန္ လြယ္ကူ၍ ကုန္က်စရိတ္ သက္သာၿပီး လြယ္ကူေသာ ေအာက္ပါနည္းလမ္းမ်ားအတိုင္း ေဆာင္ရြက္ရန္ေတြ႕ရွိခဲ့ပါသည္-တစ္ဧက တစ္ႀကိမ္ဖ်န္းရန္အတြက္ယူရီးယားေလးေပါင္ခန္႔ႏွင့္ လက္ခ်ား သုည ဒသမ ၅ ေပါင္ အသံုးျပဳရန္ ျဖစ္ပါသည္။ ေရတစ္ဂါလန္လွ်င္ ယူရီးယား ဟင္းစားဇြန္းေလးဇြန္းခြဲႏွင့္ လက္ခ်ားမႈန္႔ ဟင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ကို ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ ပါ။ ပရေဆး ဆိုင္မွ လက္ခ်ားအား အပူေပးၿပီး အမႈန္႔ျပဳလုပ္ၿပီးမွသာ အသံုးျပဳလုပ္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။ သို႔မဟုတ္ လက္ခ်ားအမႈန္႔ကို ၀ယ္ယူအသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။တစ္ဧကလွ်င္ ေဖ်ာ္ရည္ဂါလံ ၂၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ဖ်န္းပါ။ နံနက္ေစာေစာ သို႔မ ဟုတ္ ညေနေစာင္းေနေအးေသာ အခ်ိန္တြင္ဖ်န္းပါ။ ဤသို႔ဖ်န္းပါက ကုလားပဲတြင္ ၂၀ ရာခုိင္ႏႈန္း၊ ပဲတီစိမ္း ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္း၊ မတ္ပဲတြင္  ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ပဲပုပ္တြင္ ၄၀ ရာခိုင္ႏႈန္း အထြက္ပိုမိုေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရပါ သည္။ ကုန္က်စရိတ္ႏွင့္ လုပ္အားခသက္ သာျခင္း၊ အာဟာရဓာတ္ပါ၀င္မႈ ေသခ်ာ ျခင္း၊ သီးေထာင့္မ်ား၏ အေစ့အရည္အေသြးေကာင္းျခင္း၊ ပိုးမႊားေရာဂါခံႏိုင္ျခင္း အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား ရရွိႏိုင္ ပါသည္။ တစ္ဧကလွ်င္ လက္ခ်ားမႈန္႔ ၂၀ က်ပ္သား တန္ဖိုးက်ပ္ ၆၀၀ ခန္႔၊ ယူရီးယားတစ္ပိႆ      ာ တစ္ျပည္တန္ဖိုး က်ပ္ ၇၀၀ ခန္႔ျဖစ္သျဖင့္ စုစုေပါင္းတစ္ဧကကုန္က်စရိတ္မွာ က်ပ္ ၁,၃၀၀ ခန္႔သာ ကုန္က်သျဖင့္ အလြန္သက္သာၿပီးအထြက္တိုးေစပါသည္။ဤနည္းစနစ္သည္ အျခားသီးႏွံမ်ား အတြက္ အသံုးျပဳပါကလည္း သီးႏွံအထြက္တိုး အက်ဳိးမ်ားေစႏိုင္ပါသည္။ သို႔ပါ၍ ေတာင္သူလယ္သမားႀကီးမ်ားအေနျဖင့္ ပဲ မ်ဳိးစံုအထြက္တိုးေစႏိုင္သည့္ စရိတ္ကုန္ သက္သာ အထက္ပါ နည္းပညာ ကို အသံုးျပဳၾကပါစို႔ဟု တိုက္တြန္းအပ္ပါသည္။ေအာင္ဆန္း (စိုက္ပ်ဳိးေရး)

No comments:

Post a Comment

ရဲဆိုး ဇာတ္သိမ္းပိုင္း( ပန္းရိုင္းwrite: )

ကုတင္ေစာင္းမွာ ဖင္ပူးေတာင္း ေထာင္ေပးထားတဲ႕ စေနမကို ကုတင္ေအာက္ ၾကမ္းၿပင္မွာ မတ္တပ္ရက္ၿပီး ေဆာင္႕ထည္႕ေနတဲ႕ စိုးရေအာင္သည္ ဆက္တိုက္ အၾကိမ္ တရာေက...