ကြၽဲ၊ ႏြားမ်ား၊ ၾကက္၊ ဝက္မ်ား၏ အ႐ိုးမ်ားသာမက ငါးအ႐ိုးမ်ား၊ ပုဇြန္၊ ဂဏာန္းခြံမ်ားမွလည္း သဘာဝေျမဩ ဇာအျဖစ္ အသုံးျပဳႏိုင္ပါသည္။ ငါးသေလာက္မ်ား၏ အ႐ိုးမ်ားမွာ မာလြန္းေသာေၾကာင့္ လူတို႔စားသုံး၍ မရႏိုင္ ပါ။ သို႔ေသာ္ ရွာလကာရွည္၊ သံပရာရွည္၊ ေရွာက္ရည္တို႔ကဲ့သို႔ေသာ ေအာ္ဂဲနစ္အက္ဆစ္အေပ်ာ့စား၊ အရည္မ်ား ျဖင့္နယ္ၿပီး၊ ဖိအားေပး၊ အပူေပးၿပီး ေပါင္းလိုက္ေသာအခါ အ႐ိုးမ်ားႏူးၿပီး လြယ္ကူစြာစားသုံး၍ ရသည္ကို အမ်ား သိၾကပါသည္။ ေရတြင္ မေပ်ာ္၊ မႏူးေသာအ႐ိုးမ်ားကို လူတို႔စားသုံး၍ မရသကဲ့သို႔ အပင္မ်ားလည္း စားသုံး၍ မရ ႏိုင္ပါ။ ဘက္ထရီအိုးမ်ားအတြင္း ထည့္ထားေသာ ကန္႔ငရဲမီး Sulphuric acid ကိုအသုံးျပဳျခင္းျဖင့္ ငါးသ ေလာက္အ႐ိုးထက္မာေသာ အ႐ိုးမ်ားကိုပင္ ႏူးသြား၊ ေက်သြားေစႏိုင္ပါသည္။
စဥ္းအိုး၊ ဖန္ပုလင္းႀကီး သို႔မဟုတ္ ပလပ္စတစ္ပုံမ်ားအတြင္း အ႐ိုးတစ္မ်ိဳးကို အက္ဆစ္ႏွင့္စားၿပီး ေဆြးေစႏိုင္ပါ သည္။ ပိႆာအစိတ္ဝင္စဥ္းအိုးအတြင္း အ႐ိုးတစ္မ်ိဳးကို အိုးတစ္ဝက္မွ (၃/၄) ပုံအထိ ထည့္ထားၿပီး ေရကို ထို အ႐ိုးမ်ား ျမဳပ္႐ုံထည့္လိုက္ပါ။ အက္ဆစ္အျပင္းကို ထိုအ႐ိုးမ်ားေပၚသို႔ တိုက္႐ိုက္ထည့္ပါက ေလာင္ကြၽမ္းၿပီး အေရာင္မဲ သြားမည္စိုး၍ ထိုသို႔ေရခံထားရျခင္းျဖစ္သည္။
ထိုသို႔ေရထားျခင္းေၾကာင့္လည္း ေမႊေပးရန္ ပို၍လြယ္ကူေစပါသည္။ ေရခံထည့္ၿပီးေသာအခါ ကန္႔ငရဲမီးအျပင္းကို တစ္ႀကိမ္လွ်င္ အနည္းငယ္ျဖင့္ အျပည့္ျဖည့္ထည့္ေပးရသည္။ အက္ဆစ္ႏွင့္ေရ ဓာတ္ျပဳမႈရပ္သြားေစရန္ ေခတၱ ျခားၿပီး ထည့္ရျခင္းျဖစ္သည္။ အသုံးျပဳရေသာ အက္ဆစ္ပမာဏမွာ အသုံးျပဳေသာအ႐ိုး၏ အမာအေပ်ာ့ အေန အထားႏွင့္ ထိုအ႐ိုးမ်ား၏ ပမာဏအေပၚမူတည္၍ ကြာျခားပါလိမ့္မည္။ ပုဇြန္ခြံကဲ့သို႔ေသာ ေပ်ာ့ေသာပစၥည္းမ်ား တြင္ အက္ဆစ္အနည္းငယ္သာ ကုန္မည္ျဖစ္ေသာ္လည္း မာေသာအ႐ိုးမ်ားတြင္ကား ပို၍အသုံးျပဳရမည္ျဖစ္သည္။
အ႐ိုးမီးေသြး
အမဲ႐ိုး၊ ၾကက္႐ိုးမွ ခ႐ုခြံ၊ ေယာက္သြားခြံတို႔ကို မီးေသြးဖုတ္ၿပီး ေျမဩဇာအျဖစ္ အသုံးျပဳၾကသည္။ ေက်းလက္ ဖြံ႕ၿဖိဳးေရးအတြက္ လူသားဖြံ႕ၿဖိဳးေရးပညာရွင္မ်ား တီထြင္ထားေသာ နည္းေကာင္းတစ္ခုျဖစ္ေပသည္။
အမဲ႐ိုး၊ ၾကက္႐ိုးမွ ခ႐ုခြံ၊ ေယာက္သြားခြံတို႔ကို မီးေသြးဖုတ္ၿပီး ေျမဩဇာအျဖစ္ အသုံးျပဳၾကသည္။ ေက်းလက္ ဖြံ႕ၿဖိဳးေရးအတြက္ လူသားဖြံ႕ၿဖိဳးေရးပညာရွင္မ်ား တီထြင္ထားေသာ နည္းေကာင္းတစ္ခုျဖစ္ေပသည္။
မီးေသြးဖုတ္ရန္ အသုံးျပဳမည့္ အ႐ိုးပမာဏႏွင့္ဆ၍ တြင္းအ႐ြယ္ကို သင့္ေအာင္တူးၾကရသည္။ ေယဘူယ်အားျဖင့္ အလ်ား၊ အနံ (၂) ေပ၊ (၂’ x ၂’) ႏွင့္ အနက္ (၃’ x ၄’) ခန္႔ တြင္းကိုတူးပါ။ အ႐ိုးဖုတ္စဥ္ အ႐ိုးမွ စိမ့္ထြက္လာ ေသာအဆီမ်ား၊ အ႐ိုးႏွင့္ပူးကပ္မေနဘဲ ေအာက္ဖက္သို႔ စိမ့္ဆင္းသြားေစရန္ တြင္း၏အေျခတြင္ အသုံးမျပဳေတာ့ ေသာ သံတိုသံစမ်ား၊ စပရင္မ်ားကို အနည္းငယ္ (၆) လက္မ ထူအထိ ခင္းထားရမည္။ ထို႔ေနာက္ အသုံးျပဳရမည့္ အ႐ိုးမ်ားကို သိပ္သည္းစြာ စီထည့္ပါ။ တြင္း၏ ႏႈတ္ခမ္းဝႏွင့္ (၄”) မွ (၆”) အထိ အ႐ိုးမ်ားထည့္ၿပီးေသာအခါ သံျပား သို႔မဟုတ္ သြပ္ျပားတစ္ခ်ပ္ကို ခင္းလိုက္ပါ။ ထိုသံျပား သို႔မဟုတ္ သြပ္ျပားအေပၚတြင္ မီးဖိုတစ္ခုဖိုပါ။ ထိုမီးဖိုမွာ ေျမမ်က္ႏွာျပင္၏ အတြင္းဖက္ (၄” မွ ၆”) ေျမအတြင္းရွိေနသျဖင့္ ေဘးမွေလတိုက္ခတ္ၿပီး ဝန္းက်င္ သို႔ မီးျပန္႔သြားရန္ အေၾကာင္းမရွိပါ။ အ႐ိုးမ်ားမွ အ႐ိုးမီးေသြးျဖစ္ေပၚရန္မွာ မီးဖို၏ ျပင္းအား၊ အ႐ိုးမ်ား၏ အမာအေၾကာအေနအထားႏွင့္ မီးဖိုသည့္အခ်ိန္အတိုင္းအတာ ကြာျခားမႈအေပၚ မူတည္ပါလိမ့္မည္။ လတ္ဆတ္ ေသာ အ႐ိုးမ်ားသည္ ထုေထာင္းရန္မလြယ္ပါ။ ေနလွန္းလွ်င္လည္း အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာလိုၿပီး မာၿမဲမာေနဦးမည္ ျဖစ္သည္။ မီးေသြးဖုတ္လိုက္ေသာအခါ အ႐ိုးမ်ားမွာ ထင္းမီးေသြးမ်ားကဲ့သို႔ အေရာင္မဲသြားေသာ္လည္း ထု ေထာင္း၍ အမႈန္႔ျပဳလုပ္ရန္ အလြန္လြယ္ကူသြားပါသည္။ ေျမဆီလႊာစိုက္ခင္းမ်ားဆီသို႔ သဘာဝေျမဩဇာတစ္မ်ိဳး အျဖစ္ လြယ္ကူစြားအသုံးျပဳႏိုင္ပါသည္။
အ႐ိုးတြင္ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ကယ္လ္စီယမ္ ေခၚထုံးဓာတ္ (၁၁) ဆ ႏွင့္ ေဖာ့စပရပ္(စ) ေခၚ မီးစုန္းဓာတ္(၁) ဆ ပါဝင္ေလ့ရွိသည္။ ထိုသို႔ အ႐ိုးေျမဩဇာမ်ားကို အသုံးျပဳျခင္းျဖင့္ စိုက္ပ်ိဳးသီးႏွံမ်ား၏ အထြက္ႏႈန္းႏွင့္ အရည္ အေသြးကို ေကာင္းမြန္ေစသည္။ အျမစ္ႏွင့္အပင္၏ မ်ိဳးပြားအဂၤါမ်ားျဖစ္ေသာ အပြင့္၊ အသီး၊ အေစ့မ်ား ဖြံ႕ၿဖိဳးျခင္း ကို အထူးေကာင္းမြန္ေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အပင္မ်ားအတြက္ လိုအပ္ေသာ ေဖာ့စဖိတ္အာဟာရ ရရွိေစရန္ ဤကဲ့ သို႔ေသာ အ႐ိုးေျမဩဇာမ်ားကို အေလးထား အသုံးျပဳသင့္ေပသည္။ဦးဖရက္သိန္းေဖ
No comments:
Post a Comment