သနပ္ခါးပင္၏ ဝိေသသလကၡဏာ
သနပ္ခါးပင္၏ ပံုသ႑ာန္မွာ အပင္ ပင္လတ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ အျမင့္ေပ ၂၀ – ၃၀ ထိ ျမင့္တက္ၿပီးပင္စည္ ႏွင့္ အကိုင္းအခတ္မ်ားတြင္ လက္မဝက္၊ ၁ လက္မခန္႔ ရွည္သည့္ မာေက်ာေသာ ဆူးမ်ားပါရွိသည္။ အပင္ႏုစဥ္တြင္ အေပြးမဲ့ၿပီး အပင္ရင့္လာေသာအခါမွ အေပြး ထူလာပါသည္။ အရြက္ပံုသ႑ာန္မွာ ရြက္ ေပါင္းျဖစ္ၿပီး ရြက္လႊဲထြက္သည္။ ရြက္ျမႊာ ၂ စံုမွ ၃ စံု ထိရွိၿပီး ရြက္ထိပ္တြင္ တစ္ရြက္ပါ သည္။ ရြက္ျပား ေျပာင္ေခ်ာၿပီး ေတာင့္တင္းမာေက်ာသည္။ အစိမ္းရင့္ေရာင္ရွိသည္။ အပြင့္ပံုသ႑ာန္မွာေသးငယ္ၿပီး၊ အ ဝါႏုေရာင္ရွိ သည္။ အဆုပ္လိုက္ပြင့္သည္။ ေရေျမရာသီဥတုေပၚ မူတည္၍ တေပါင္း၊ တန္ခူး၊ ကဆုန္ လမ်ားတြင္ အပြင့္မ်ားပြင့္သည္။ ဝါဆို၊ ဝါေခါင္၊ ေတာ္သလင္းလမ်ားတြင္ အသီးရင့္မွည့္သည္။ ေရ ေသာက္ျမစ္ရွည္လ်ားသည္။ ေဘးျမစ္မ်ားလည္း ရွည္လ်ားၿပီး ျဖန္႔ထြက္သည္။ အျမစ္တြင္လည္း အေပြး အေခါက္ပါရွိသည္။ အျမစ္မွ သားတက္မ်ားထြက္ေလ့ရွိပါသည္။
သနပ္ခါးပင္၏ ပံုသ႑ာန္မွာ အပင္ ပင္လတ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ အျမင့္ေပ ၂၀ – ၃၀ ထိ ျမင့္တက္ၿပီးပင္စည္ ႏွင့္ အကိုင္းအခတ္မ်ားတြင္ လက္မဝက္၊ ၁ လက္မခန္႔ ရွည္သည့္ မာေက်ာေသာ ဆူးမ်ားပါရွိသည္။ အပင္ႏုစဥ္တြင္ အေပြးမဲ့ၿပီး အပင္ရင့္လာေသာအခါမွ အေပြး ထူလာပါသည္။ အရြက္ပံုသ႑ာန္မွာ ရြက္ ေပါင္းျဖစ္ၿပီး ရြက္လႊဲထြက္သည္။ ရြက္ျမႊာ ၂ စံုမွ ၃ စံု ထိရွိၿပီး ရြက္ထိပ္တြင္ တစ္ရြက္ပါ သည္။ ရြက္ျပား ေျပာင္ေခ်ာၿပီး ေတာင့္တင္းမာေက်ာသည္။ အစိမ္းရင့္ေရာင္ရွိသည္။ အပြင့္ပံုသ႑ာန္မွာေသးငယ္ၿပီး၊ အ ဝါႏုေရာင္ရွိ သည္။ အဆုပ္လိုက္ပြင့္သည္။ ေရေျမရာသီဥတုေပၚ မူတည္၍ တေပါင္း၊ တန္ခူး၊ ကဆုန္ လမ်ားတြင္ အပြင့္မ်ားပြင့္သည္။ ဝါဆို၊ ဝါေခါင္၊ ေတာ္သလင္းလမ်ားတြင္ အသီးရင့္မွည့္သည္။ ေရ ေသာက္ျမစ္ရွည္လ်ားသည္။ ေဘးျမစ္မ်ားလည္း ရွည္လ်ားၿပီး ျဖန္႔ထြက္သည္။ အျမစ္တြင္လည္း အေပြး အေခါက္ပါရွိသည္။ အျမစ္မွ သားတက္မ်ားထြက္ေလ့ရွိပါသည္။
စိုက္ပ်ိဳးနည္းစနစ္
ေျမအမ်ိဳးအစား
စိုက္ပ်ိဳးရန္ အေကာင္းဆံုးေျမမွာ ဂဝံ၊ ေက်ာက္စရစ္ေျမ (Gravel soi)ရႊံ႕ေစးေျမ၊ ဆားေပါက္ေသာေျမ၊ ေရဝပ္ေသာေျမမ်ားမွလႊဲ၍ က်န္ေျမအမ်ိဳးအစားမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။
သဲေျမတြင္လည္း စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။ သို႔ေသာ္စိုက္ပ်ိဳးပါက အပင္ငယ္စဥ္တြင္ အပင္အေသ အေပ်ာက္မ်ားၿပီး အပင္ျဖစ္ထြန္းအားနည္းပါသည္။
စိုက္ပ်ိဳးရန္ အေကာင္းဆံုးေျမမွာ ဂဝံ၊ ေက်ာက္စရစ္ေျမ (Gravel soi)ရႊံ႕ေစးေျမ၊ ဆားေပါက္ေသာေျမ၊ ေရဝပ္ေသာေျမမ်ားမွလႊဲ၍ က်န္ေျမအမ်ိဳးအစားမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။
သဲေျမတြင္လည္း စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။ သို႔ေသာ္စိုက္ပ်ိဳးပါက အပင္ငယ္စဥ္တြင္ အပင္အေသ အေပ်ာက္မ်ားၿပီး အပင္ျဖစ္ထြန္းအားနည္းပါသည္။
မိုးေရခ်ိန္
၁၀ – ၄၀ လက္မ အၾကားတြင္ရွိေသာ ေနရာေဒသမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။
၁၀ – ၄၀ လက္မ အၾကားတြင္ရွိေသာ ေနရာေဒသမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။
သနပ္ခါးမ်ိဳးေစ့ယူနည္း
သနပ္ခါးပင္မ်ားသည္ ေရေျမရာသီဥတုေပၚတြင္ မူတည္၍ တေပါင္း၊ တန္ခူး လမ်ားတြင္ ပြင့္ဖူး ၿပီး၊ ဝါဆို၊ ဝါေခါင္လမ်ားတြင္ အသီးမ်ားရင့္မွည့္ခ်ိန္တြင္ မ်ိဳးအျဖစ္ စတင္ခူးယူႏိုင္ ပါသည္။ခူးယူၿပီးေသာ သနပ္ခါးသီးကို ေရထဲတြင္ စိမ္၍ ေရေအာက္ျမဳပ္ေနေသာ သနပ္ခါးအေစ့မ်ား ကိုသာ ယူ၍ ပ်ိဳးေထာင္ရပါမည္။ ေရေပၚတြင္ ေပါေလာ ေပၚေနေသာအေစ့မ်ားသည္ မ်ိဳးေအာင္ျမင္ျခင္း မရွိပါ။သနပ္ခါးကို ပ်ိဳးေထာင္၍ စိုက္ပ်ိဳးသည္။ ပ်ိဳးေထာင္ပံု (၂)မ်ိဳးရွိသည္။
သနပ္ခါးပင္မ်ားသည္ ေရေျမရာသီဥတုေပၚတြင္ မူတည္၍ တေပါင္း၊ တန္ခူး လမ်ားတြင္ ပြင့္ဖူး ၿပီး၊ ဝါဆို၊ ဝါေခါင္လမ်ားတြင္ အသီးမ်ားရင့္မွည့္ခ်ိန္တြင္ မ်ိဳးအျဖစ္ စတင္ခူးယူႏိုင္ ပါသည္။ခူးယူၿပီးေသာ သနပ္ခါးသီးကို ေရထဲတြင္ စိမ္၍ ေရေအာက္ျမဳပ္ေနေသာ သနပ္ခါးအေစ့မ်ား ကိုသာ ယူ၍ ပ်ိဳးေထာင္ရပါမည္။ ေရေပၚတြင္ ေပါေလာ ေပၚေနေသာအေစ့မ်ားသည္ မ်ိဳးေအာင္ျမင္ျခင္း မရွိပါ။သနပ္ခါးကို ပ်ိဳးေထာင္၍ စိုက္ပ်ိဳးသည္။ ပ်ိဳးေထာင္ပံု (၂)မ်ိဳးရွိသည္။
ပ်ိဳးေဘာင္လုပ္၍ပ်ိဳးေထာင္ျခင္းႏွင့္
အိတ္ျဖင့္ ပ်ိဳးေထာင္ျခင္းတို႔ျဖစ္သည္။
အိတ္ျဖင့္ ပ်ိဳးေထာင္ျခင္းတို႔ျဖစ္သည္။
ေျပာင္းေရႊ႕စိုက္ပ်ိဳးျခင္း
ပ်ိဳးေထာင္ၿပီး ၄၅ ရက္သားမွစ၍ ေျမတြင္ စတင္ေျပာင္းေရႊ႕စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။
သီးညွပ္ စိုက္ပ်ိဳးမည္ဆိုပါက တန္းၾကား၊ ပင္ၾကား (၈ ေပ× ၄ေပ)၊ (၈ ေပ× ၅ ေပ) စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ ပါသည္။ သီးညွပ္အျဖစ္ႏွမ္း၊ ပဲစဥ္းငံု၊ ေျမပဲစသည့္ေရေျမရာသီဥတုႏွင့္ ကိုက္ညီၿပီး မိမိႀကိဳက္ ႏွစ္သက္သည့္ သီးႏွံမ်ားကို စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။
ပ်ိဳးေထာင္ၿပီး ၄၅ ရက္သားမွစ၍ ေျမတြင္ စတင္ေျပာင္းေရႊ႕စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။
သီးညွပ္ စိုက္ပ်ိဳးမည္ဆိုပါက တန္းၾကား၊ ပင္ၾကား (၈ ေပ× ၄ေပ)၊ (၈ ေပ× ၅ ေပ) စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ ပါသည္။ သီးညွပ္အျဖစ္ႏွမ္း၊ ပဲစဥ္းငံု၊ ေျမပဲစသည့္ေရေျမရာသီဥတုႏွင့္ ကိုက္ညီၿပီး မိမိႀကိဳက္ ႏွစ္သက္သည့္ သီးႏွံမ်ားကို စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္ပါသည္။
သီးညွပ္စိုက္ျခင္းမျပဳလွ်င္ တန္းၾကား၊ ပင္ၾကား (၄ ေပ × ၄ေပ)ႏွင့္ (၅ေပ ×၅ ေပ) စိုက္ပ်ိဳးလွ်င္ အသင့္ေတာ္ဆံုးျဖစ္ပါသည္။
က်ေရာက္တတ္ေသာ ပိုးမႊား/ေရာဂါမ်ား
အျမစ္ပုပ္ေရာဂါႏွင့္ ကိုင္းဖ်ားေျခာက္ေရာဂါတု႔ိ အဓိကက်ေရာက္တတ္ပါသည္။
အျမစ္ပုပ္ေရာဂါႏွင့္ ကိုင္းဖ်ားေျခာက္ေရာဂါတု႔ိ အဓိကက်ေရာက္တတ္ပါသည္။
အပင္ျပဳစုထိန္းသိမ္းနည္း
မိုးဦးက်စအခ်ိန္ႏွင့္မိုးကုန္ခါနီးအခ်ိန္တြင္ အနည္းဆံုး တစ္ႏွစ္(၁)ႀကိမ္၊ (၂)ႀကိမ္ ကြန္ေပါင္းဓာတ္ေျမၾသဇာႏွင့္ သဘာဝေျမၾသဇာ ေရာေႏွာ၍ ေကၽြးသင့္ပါသည္။သနပ္ခါးပင္ေျခမွ ၂-၃ ေပခြာ၍ အပင္ပတ္လည္ ေျမဆြေပးရပါမည္။
ေပါင္းျမက္မ်ား ရွင္းလင္းေပးရပါမည္။
မိုးဦးက်စအခ်ိန္ႏွင့္မိုးကုန္ခါနီးအခ်ိန္တြင္ အနည္းဆံုး တစ္ႏွစ္(၁)ႀကိမ္၊ (၂)ႀကိမ္ ကြန္ေပါင္းဓာတ္ေျမၾသဇာႏွင့္ သဘာဝေျမၾသဇာ ေရာေႏွာ၍ ေကၽြးသင့္ပါသည္။သနပ္ခါးပင္ေျခမွ ၂-၃ ေပခြာ၍ အပင္ပတ္လည္ ေျမဆြေပးရပါမည္။
ေပါင္းျမက္မ်ား ရွင္းလင္းေပးရပါမည္။
အပင္ (၂ -၃) ႏွစ္သား အရြယ္မွစ၍ ပင္ေျခအတက္မ်ားႏွင့္ အကိုင္းအခက္မ်ားကို ရွင္းလင္း ဖယ္ရွားေပးရပါမည္။ရာသီဥတုအေျခအေနႏွင့္ အပင္အေျခအေနေပၚမူတည္၍ ပင္လံုးပ်ံ႕ပိုးသတ္ေဆး၊ ထိေသပိုး သတ္ေဆး၊ မိႈသတ္ေဆးမ်ားကို ႀကိဳတင္ကာကြယ္သည့္အေနျဖင့္ ပက္ဖ်န္းေပးသင့္ပါသည္။
ေစ်းကြက္ဝင္ သနပ္ခါးအဆင့္(ရိတ္သိမ္းခ်ိန္)
စိုက္ခင္းအသစ္မ်ားတြင္ အပင္သက္တမ္း (၆) ႏွစ္၊ (၇)ႏွစ္သားမွစတင္၍ သနပ္ခါးအျဖစ္ စ တင္ေစ်းကြက္ဝင္ ေရာင္းခ်ႏိုင္ပါသည္။အမ်ားအားျဖင့္ (၈)ႏွစ္မွ (၁၀)ႏွစ္သားအရြယ္သည္ ေစ်းကြက္တြင္းသို႔အေရာင္းအမ်ားဆံုး အရြယ္ ျဖစ္ပါသည္။သားတက္ သနပ္ခါးခင္းမ်ားတြင္ အပင္သက္တမ္း (၅-၆)ႏွစ္တြင္ စတင္ေရာင္းခ်ၿပီး၊ (၆)ႏွစ္ မွ(၈)ႏွစ္အရြယ္သက္တမ္းသည္ ေစ်းကြက္အဝင္ဆံုး ေရာင္းခ်ခ်ိန္ ျဖစ္ပါသည္။
စိုက္ခင္းအသစ္မ်ားတြင္ အပင္သက္တမ္း (၆) ႏွစ္၊ (၇)ႏွစ္သားမွစတင္၍ သနပ္ခါးအျဖစ္ စ တင္ေစ်းကြက္ဝင္ ေရာင္းခ်ႏိုင္ပါသည္။အမ်ားအားျဖင့္ (၈)ႏွစ္မွ (၁၀)ႏွစ္သားအရြယ္သည္ ေစ်းကြက္တြင္းသို႔အေရာင္းအမ်ားဆံုး အရြယ္ ျဖစ္ပါသည္။သားတက္ သနပ္ခါးခင္းမ်ားတြင္ အပင္သက္တမ္း (၅-၆)ႏွစ္တြင္ စတင္ေရာင္းခ်ၿပီး၊ (၆)ႏွစ္ မွ(၈)ႏွစ္အရြယ္သက္တမ္းသည္ ေစ်းကြက္အဝင္ဆံုး ေရာင္းခ်ခ်ိန္ ျဖစ္ပါသည္။
အရည္အေသြးအေကာင္းဆံုး သနပ္ခါးတစ္ပင္ရရွိရန္မွာ သက္တမ္း (၃၅) ႏွစ္ခန္႔ လိုပါသည္။
ေဒသအမ်ိဳးမ်ိဳးတြင္ စိုက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းေသာ္လည္း ျမန္မာ့သနပ္ခါးသည္ အရည္အေသြးအ ေကာင္းဆံုုးျဖစ္သည္။
ေဒသအမ်ိဳးမ်ိဳးတြင္ စိုက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းေသာ္လည္း ျမန္မာ့သနပ္ခါးသည္ အရည္အေသြးအ ေကာင္းဆံုုးျဖစ္သည္။
သနပ္ခါးတြင္ ဓာတုပစၥည္းပါဝင္မႈ
2 – quinolone and 2 – hydroxyquinoline
N – acetyl – N- methyltryptamine
Tanakine and Tanakamine
7- methoxy – 6-(2,3-epoxy-6-methylbutyl)coumarin
4-methoxy – 1-methyl – 2 quinolone and marmesin from the organic extracts of the root bark
Suberosin ႏွင့္ marmesin တို႔သည္ Antibacterial activity ႏွင့္ UV absorption ဂုဏ္သတိၱမ်ားရွိပါသည္။
2 – quinolone and 2 – hydroxyquinoline
N – acetyl – N- methyltryptamine
Tanakine and Tanakamine
7- methoxy – 6-(2,3-epoxy-6-methylbutyl)coumarin
4-methoxy – 1-methyl – 2 quinolone and marmesin from the organic extracts of the root bark
Suberosin ႏွင့္ marmesin တို႔သည္ Antibacterial activity ႏွင့္ UV absorption ဂုဏ္သတိၱမ်ားရွိပါသည္။
သနပ္ခါးမွ ေဆးဘက္အသံုးဝင္ပံု
ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားအရ
သနပ္ခါးသည္ ပူ၏ ၊ ေသြးကိုၾကြေစတတ္၏ ၊ ပူ ခါး ခ်ဳပ္ ပြင့္ ျဖစ္၏ ၊ ငန္းမန္းကို ႏိုင္ေစ၏ ။ အပူနာ၊ အေအးနာ၊ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးႏိုင္၏ ဟု ဆိုထားပါသည္။
ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားအရ
သနပ္ခါးသည္ ပူ၏ ၊ ေသြးကိုၾကြေစတတ္၏ ၊ ပူ ခါး ခ်ဳပ္ ပြင့္ ျဖစ္၏ ၊ ငန္းမန္းကို ႏိုင္ေစ၏ ။ အပူနာ၊ အေအးနာ၊ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးႏိုင္၏ ဟု ဆိုထားပါသည္။
အသံုးျပဳပံု
အရြက္
၁။ ဝက္ရူးျပန္ေရာဂါေဆးတြင္ သံုး၏ ။ အနာႀကီးေရာဂါမ်ားသည္မ်ားအတြက္ အရြက္ကို ျပဳတ္၍ ေရခ်ိဳးၿပီး ေခၽြးေအာင္ရ၏ ၊ အရြက္ျပဳတ္ရည္ကို ဆားမ်ားမ်ားခတ္၍ ေသာက္ပါက ဌက္ဖ်ားေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။ အနာဝင္လွ်င္ အရြက္ကို ႀကိတ္၍ ဆန္ေဆးေရႏွင့္ေသာက္ရ၏ ။
၁။ ဝက္ရူးျပန္ေရာဂါေဆးတြင္ သံုး၏ ။ အနာႀကီးေရာဂါမ်ားသည္မ်ားအတြက္ အရြက္ကို ျပဳတ္၍ ေရခ်ိဳးၿပီး ေခၽြးေအာင္ရ၏ ၊ အရြက္ျပဳတ္ရည္ကို ဆားမ်ားမ်ားခတ္၍ ေသာက္ပါက ဌက္ဖ်ားေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။ အနာဝင္လွ်င္ အရြက္ကို ႀကိတ္၍ ဆန္ေဆးေရႏွင့္ေသာက္ရ၏ ။
၂။ အရြက္ကို အေျခာက္လွန္းအမႈန္႔ျပၿပီး ကြမ္းသီးလံုးခန္႔ ေရႏွင့္ေသာက္ပါက အေဖာအေရာင္၊ အနာ အဆာႏွင့္ ကိုယ္တြင္း ေရာဂါဟူသမွ် ကင္းရွင္းပေပ်ာက္၏ ။
အသီး
၃။ အဆိပ္ေျပေဆး၊ ခြန္အားတိုးေဆး၊ ေက်ာက္ေရာဂါကာကြယ္ေဆးႏွင့္ျပင္းထန္ေသာ အဖ်ားေရာဂါမ်ားအတြက္ ေဖာ္စပ္ေသာ ေဆးမ်ားတြင္ ထည့္သြင္းအသံုးျပဳသည္။
၃။ အဆိပ္ေျပေဆး၊ ခြန္အားတိုးေဆး၊ ေက်ာက္ေရာဂါကာကြယ္ေဆးႏွင့္ျပင္းထန္ေသာ အဖ်ားေရာဂါမ်ားအတြက္ ေဖာ္စပ္ေသာ ေဆးမ်ားတြင္ ထည့္သြင္းအသံုးျပဳသည္။
အျမစ္
၄။ ဝမ္းႏုတ္ေဆး၊ ေခၽြးထုတ္ေဆး တို႔တြင္ သံုး၏ ။ အျမစ္ကို နႏြင္းႏွင့္ ေသြး၍ လိမ္းေပးပါက မီးယပ္ေရာဂါသည္မ်ား ေပ်ာက္၏ ။ ကေလးခၽြဲက်ပ္က အျမစ္ကို ေသြး၍ ကြမ္းရြက္စိမ္းရည္ႏွင့္ ဆတူ တိုက္ကာ ခၽြဲအျမန္က်၏ ။
၄။ ဝမ္းႏုတ္ေဆး၊ ေခၽြးထုတ္ေဆး တို႔တြင္ သံုး၏ ။ အျမစ္ကို နႏြင္းႏွင့္ ေသြး၍ လိမ္းေပးပါက မီးယပ္ေရာဂါသည္မ်ား ေပ်ာက္၏ ။ ကေလးခၽြဲက်ပ္က အျမစ္ကို ေသြး၍ ကြမ္းရြက္စိမ္းရည္ႏွင့္ ဆတူ တိုက္ကာ ခၽြဲအျမန္က်၏ ။
၅။ သနပ္ခါးျမစ္၊ ပန္းႏုအမႈန္႔ ငါးပဲသားစီကို ပ်ားရည္ႏွင့္ ေရာလ်က္ေသာ အစာအိမ္ရွိ အဆိပ္ေျပေစ၏ ဟုဆိုထားပါသည္။
သိပံၸနည္းေဆးက်မ္းအရ
၁။ Anti – bacterial ႏွင့္ Anti- fungal ပါဝင္မႈေၾကာင့္ အသားေရကို ၾကည္လင္သန္႕စင္ေစသည္။ ဝက္ျခံ၊ တင္းတိပ္ကို ေပ်ာက္ ကင္းေစသည္။ အျဖဴစက္၊ အမည္းစက္မ်ား ျဖစ္ေပၚမႈကိုလည္း ေပ်ာက္ ကင္းေစၿပီး၊ အဖုအပိတ္မ်ားကိုလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။
၁။ Anti – bacterial ႏွင့္ Anti- fungal ပါဝင္မႈေၾကာင့္ အသားေရကို ၾကည္လင္သန္႕စင္ေစသည္။ ဝက္ျခံ၊ တင္းတိပ္ကို ေပ်ာက္ ကင္းေစသည္။ အျဖဴစက္၊ အမည္းစက္မ်ား ျဖစ္ေပၚမႈကိုလည္း ေပ်ာက္ ကင္းေစၿပီး၊ အဖုအပိတ္မ်ားကိုလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။
၂။ သနပ္ခါးတြင္ Coumarine တို႔ပါဝင္သျဖင့္ အသားအရည္ေပၚတြင္ ဘက္တီးရီးယားႏွင့္မိႈေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ေရာဂါမ်ား ကိုဖယ္ရွား ေပးႏိုင္ၿပီး အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အရြယ္ႏုပ်ိဳလန္းဆန္း ေစပါသည္။
၃။ Mamesin ပါဝင္မႈေၾကာင့္ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ (UV-A ray) ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚေသာ မ်က္ႏွာေပၚ တြင္ အေရျပားတြန္႔လိမ္ျခင္း (အေရးေၾကာင္းေပၚျခင္း)တို႔မွ ကာကြယ္ၿပီး၊ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈမွ ကာကြယ္ ႏိုင္ၿပီး၊ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ (UV – B ray) ေၾကာင့္ျဖစ္ေပၚေသာ အေရျပား အေရာင္ပ်က္ျခင္း (Skin discoloration) မွကာကြယ္ၿပီး၊ တင္းတိတ္ႏွင့္ အေရျပား ကင္ဆာျဖစ္ေပၚမႈ ကိုလည္း ကာကြယ္ပါသည္။
Source – စိုက္ပ်ိဳးေရးဦးစီးဌာန
No comments:
Post a Comment