စာေရးသူ လက္ေတြ႔ ျပဳလုပ္အသံုးျပဳေသာေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ ျပဳလုပ္နည္း ျဖစ္ပါတယ္။ လက္ေတြ႔အားျဖင့္လည္း ဘယေဆးပင္မ်ား၏ အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားျခင္းကို ခံစား သိရွိရၿပီး ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ စာဖတ္သူမ်ားလည္း လိုက္လံ ျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ အက်ိဳးမ်ားေစရန္ မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္။ (၁) ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကန္စြန္း႐ိုးနီ၊ ပိေတာက္ရြက္၊ ႀကိတ္မွန္ရြက္၊ ေထာလပတ္ရြက္၊ ေရွာက္သီး(သို႕)သံပုရာသီး၊ ကင္ပြန္းသီး၊ လက္ဖက္အစို၊ တမာရြက္ (မိမိ ႏွစ္သက္ရာ အသီး၊ အရြက္ကို အလုိရွိသေလာက္ ထည္႔သံုးႏိုင္ပါတယ္)
ပ်ားရည္ - ၀.၅ကီလိုဂရမ္သံလြင္ဆီ(သို႕မဟုတ္ ) အုန္းဆီ- ၀.၅ကီလိုဂရမ္
ေပ်ာ့ေဆး- ၀.၅ကီလိုဂရမ္
ပုလဲ - ၀.၅ကီလိုဂရမ္
ဆား(Sodium EDTA)အမႈန္႔ - ၀.၅ကီလိုဂရမ္
SLES or N 70 (Sodium laureate sulfate) ပ်စ္ေဆး အဆီ/အႏွစ္ ၁ကီလိုဂရမ္
သန္႔ရွင္းေသာေရ - ၁၀လီတာ(ေရသန္႔ဘူးႀကီး၁၀ဘူး) အနံ - မိမိႏွစ္သက္ေသာ အနံ႔တစ္မ်ဳိးမ်ဳိး
(၂) လိုအပ္ေသာ ကိရိယာ
၁။ သန္႔ရွင္းေသာေရ ................. ၁၀လီတာ (၁ လီတာ- ၁၀ဘူး)
၂။ ပံုး(သံ သို႔မဟုတ္ စတီးကို မသံုးသင့္ပါ) ............. ေရ ၁၀ လီတာ ၀င္ဆန္႔ေသာပံုး
၃။ ေယာင္းမႀကီး(သို႕) သန္႔ရွင္းခိုင္ခန္႔ေသာ တုတ္ေခ်ာင္း ေမႊရန္
၄။ မီးဖို.................အသီးအရြက္မ်ားအားျပဳတ္ရန္
၅။ အိုး (ေရ၂လီတာ၀င္ဆံ့အိုး)
၆။ အသီးအရြက္မ်ား ျပဳတ္ရန္ သန္႔ရွင္းေသာ ေရစစ္(သို႔) ပိတ္ပါးစ (ျပဳတ္ၿပီး အသီးအရြက္မ်ားအား စစ္ရန္)
(၃) ျပဳလုပ္ပံု အဆင့္ဆင့္
ပထမဦးစြာ သန္႔ရွင္းေသာေရ၂လီတာ (ေရသန္႔ဘူးႀကီး၂ဘူး)တြင္ ကန္စြန္းရြက္၊ ပိေတာက္ရြက္၊ ႀကိတ္မွန္ရြက္၊ ေထာလပတ္ရြက္၊ ေရွာက္သီး(သို႔) သံပုရာသီး၊ ကင္းမြန္သီး၊ လက္ဖက္ အစို၊ တမာတို႔အား ျပဳတ္ပါ။ ထည့္၍ ျပဳတ္ထားေသာ အသီးအရြက္မ်ား ႏူးအိေနသည္အထိ ျပဳတ္ျပီး အေအးခံပါ။
အေအးခံေနစဥ္ သန္႔ရွင္းေသာ ေရ ၈ လီတာ (ေရသန္႔ဘူးႀကီး ၈ဘူး)တြင္ N70 ပ်စ္ေဆး ၁ ကီလိုဂရမ္ကို ေဖ်ာ္ပါ။ ေမႊေဖ်ာ္ရာတြင္ အႏွစ္မ်ား အားလံုး ေပ်ာ္၀င္ေအာင္ေမႊပါ။ ထို႕ေနာက္ ဆားကို ထည့္ေမႊပါ။ ဆားမ်ားအားလံုး ေပ်ာ္၀င္ၿပီးပါက အားလံုးေၾကညက္ေပ်ာ္၀င္သည္အထိေမႊပါ။ ပုလဲ၊ ေပ်ာ့ေဆး၊ ပ်ားရည္၊ သံလြင္ဆီ (သို႕မဟုတ္) အုန္းဆီ တုိ႔ကို ထည့္ေမႊပါ။
ထို႕ေနာက္ အေအးခံထားေသာ ျပဳတ္ရည္မ်ားအား ထည့္ေမႊပါ။ ျပဳတ္ရည္ စစ္ရာတြင္ ေရစစ္ (သို႕မဟုတ္) ပိတ္ပါးစ အတြင္းသို႔ ျပဳတ္ထားေသာ အသီးအရြက္မ်ားကို ထည့္၍ ညွစ္ပါ။ ေရမ်ား ကုန္စင္ေအာင္ ညွစ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ႏွံစပ္ေအာင္ ေမႊပါ။ အနံ႔ကို ထည့္ေမႊပါ။ ထို႕ေနာက္ ၈နာရီၾကာ ၾကာၿပီးလွ်င္ စတင္ သံုးစြဲႏိုင္ပါၿပီ။
တကယ္လို႔ အနံ႔ထည္႔ခ်င္တယ္ဆုိရင္ မိမိ ႏွစ္သက္ရာကို ေရြးခ်ယ္ ဝယ္ယူ ႏိုင္ပါတယ္။
(စာေရးသူသည္ မည္သည့္ အနံ႔မွ ထပ္၍ မထည့္ေတာ့ပဲ သဘာ၀ အနံ႕ေမႊးေမႊးကေလးျဖင့္သာ သံုးစြဲပါသည္။)
(၄) ပါ၀င္ ပစၥည္းမ်ား၏ အက်ဳိး အာနိသင္
ကန္စြန္းရိုးနီ- ကန္စြန္း႐ိုးနီသည္ ဆံႏြယ္ကို ရွည္ေစျခင္း။
ပိေတာက္ရြက္- ဦးေရကိုေအးေစျပီး ဆံပင္က်ြတ္ျခင္းမွ ကင္းေစျခင္း။
ႀကိတ္မွန္ရြက္- ဆံပင္မ်ား ကၽြတ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျပီး ဆံပင္မ်ားကို သန္စြမ္းေစျပီး အရွည္ျမန္ေစျခင္း။
ေထာလပတ္ရြက္- ျဖဴေနေသာ ဆံပင္မ်ားကို ျပန္လည္ နက္ေမွာင္ေစၿပီး ေဘာက္မ်ားကို ကင္းေစျခင္း။
ေရွာက္သီး (သို႔) သံပုရာသီး- ေဘာက္မ်ားကို ကင္းရွင္းေစျခင္း။
ကင္းမြန္းသီး- ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္းမွ ကင္းေ၀းေစျခင္း။
လက္ဖက္အစို- ဆံပင္မ်ားကို နက္ေမွာင္ ထူထဲေစျခင္း။
တမာ- ေခါင္းအတြင္းရွိေဘာက္မ်ား၊ သန္းမ်ားကို ရွင္းလင္းေပးပါသည္။ ဦးေရျပား မႈိဆြဲျခင္းမွ ကင္းေ၀းေစျခင္း။
ပ်ားရည္- ဆံပင္မ်ားကိုေရစြတ္သကဲ့သို႔ေတာက္ေျပာင္ေစျခင္း။
သံလြင္ဆီ(သို႕မဟုတ္) အုန္းဆီ- ဆံပင္ကိုေပ်ာ့ေျပာင္းေစျခင္း၊ ရွင္းလင္းရ လြယ္ကူေစျခင္း၊ ေတာက္ေျပာင္ေစျခင္း။
ဆား(Sodium EDTA)
ဆံပင္မွာ ကပ္ေနမယ့္ ကလိုရင္းေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ကလိုရင္းေၾကာင့္ ဆံပင္ကို ထိခိုက္ပ်က္စီးမႈနဲ႔ ေကာ့ပါးဆာလ္ဖိုက္နဲ႔ေပါင္းၿပီး ဆံပင္ကို တျဖည္းျဖည္း အစိမ္းေရာင္ သန္းေစႏိုင္မႈေတြကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ စုစုေပါင္း ကုန္က်စရိတ္မွာ ျမန္မာက်ပ္ေငြ တစ္ေသာင္း ၀န္းက်င္ခန္႕(ေရသန္႔ဘူး ၁ဝဘူးအတြက္) ျဖစ္ပါတယ္။
မွတ္ခ်က္ မိမိႏွစ္သက္ရာ အာနိသင္အား ပိုမို ထည့္သြင္း သံုးစြဲႏိုင္ပါသည္။
မုိးပန္းျဖဴ
No comments:
Post a Comment