Sunday, February 25, 2018

ငါးအမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ ျပဳလုပ္ျခင္း (Fish Amino Acid - FAA)

Image may contain: food• ဦးစြာ ပထမ ဟင္းမခ်က္မီ ခုတ္စင္းထားေသာ ငါးအရုိးႏွင့္ ေခါင္း၊ စႏို၊ ၀မး္တြင္းသား၊ အရိအခၽြဲမ်ားကို စဥ္းနီးတံုးတြင္ ႏုပ္ႏုပ္စင္း၍ စဥ့္အိုးထဲထည့္ပါ။ (အၾကံေပးရလွ်င္ ေစ်းမသိမ္းခင္ ေစ်းၾကီး၏ ငါးဆိုင္မွာ မမွာခင္ တရက္အလို ၾကဳိေျပာျပီး မွာယူႏိုင္ပါတယ္။ က်ေနာ္ဆိုလွ်င္ ၅၀၀ဖိုးႏွင့္ ငါးခုတ္ထစ္ပယ္ျပီးသား ၅ ပိႆာမက ရရွိပါတယ္။) ထို႔ေနာက္ ထည့္ထားေသာ ပမာဏ၏ တစ္၀က္ခန္႔ သၾကားညိဳ (ထန္းလ်က္၊ ၾကံသကာ၊ သကာရည္ အဆင္ေျပရာသံုးႏိုင္ပါတယ္။) ထည့္၍ ဇြန္းျဖင့္ သမေအာင္ေမႊေပးပါ။ ျမန္ျမန္အခ်ဥ္ေဖာက္ခ်င္လွ်င္ သၾကား သို႔မဟုတ္ ထန္းလ်က္ ပိုထည့္ရမည္။ • ထို႔ေနာက္ အိုးထိပ္၀ကို ပလက္စတစ္အိတ္မဲျဖင့္ အုပ္၍ အရိပ္ရေသာ ေအးေသာေနရာေအာက္တြင္ ၂ပတ္၊ ၃ပတ္ခန္႔ထားပါ။ ၃၊ ၄ရက္ ၾကာလွ်င္ အပုပ္နံ႔ထြက္ လာႏုိင္၍ လူသူမနီးေသာေနရာတြင္ ထားပါ။ ၂ ပတ္ေက်ာ္လွ်င္ အခ်ဥ္ေဖာက္နံ႕ေကာင္းစြာထြက္ပါက အဆင္သင့္ျဖစ္ျပီ။ သတိျပဳရမည့္အခ်က္မွာ စဥ့္အိုးအတြင္း ထည့္လွ်င္ စဥ့္အိုး၏ သံုးပံုတစ္ပံု (သို႔မဟုတ္) တ၀က္ ေလဟာနယ္ျဖစ္ေနပါေစ။ သို႔မဟုတ္ပါက လွ်ံက်တတ္တယ္။ အိုးကို ၂ရက္ ၃ရက္တခါ ဖြင့္၍ တုတ္သန္႔သန္႔ျဖင့္ ေမႊးေပးပါက အခ်ဥ္ေဖာက္ျခင္းကို ပို၍ေကာင္းေစတယ္။ လွ်ံက်ျခင္းမွလဲ ကာကြယ္တယ္။ ထားႏိုင္လွ်င္ ၄ပတ္မွ ၆ပတ္အထိ ထားပါက ပိုမိုေကာင္းမြန္ေသာ ရလဒ္ရရွိမည္။ ပိတ္စပါးျဖင့္ စစ္ယူျပီး ေဆးရည္ကို အိုးအသန္႔ သို႔မဟုတ္ ဖန္ပုလင္းျဖင့္ ထည့္ကာ သိမ္းထားႏုိင္သည္။ ဖန္ပုလင္းထဲထည့္ရာတြင္ အျပည့္မထည့္ဘဲ အေပၚပိုင္း ၅ပံု၁ပံု သို႔မဟုတ္ ၄ပံု၁ပံုခန္႔ ေလဟာနယ္ အလြတ္ထားပါ။ ေႏြရာသီ ပူျပင္းခ်ိန္မ်ားတြင္ ျမန္ျမန္ အခ်ဥ္ေဖာက္လြယ္ျပီး လွ်ံက်တတ္တယ္။ အဲ့ဒီအခါက် စဥ့္အိုးရဲ႕ တ၀က္သာသာ ပဲထည့္သင့္တယ္။ ႏို႔မို႔ဆို လွ်ံက်တတ္ပါတယ္။ ေဆာင္းတြင္းေအးတဲ့အခ်ိန္မ်ားမွာေတာ့ အခ်ဥ္ေဖာက္ႏႈန္းက ပံုမွန္ထက္ၾကာလို႔ ရက္ၾကာၾကာ ထားသင့္တယ္။ အပင္မ်ားေဆးျဖန္းသည့္အခါ ၎သက္သက္ျဖန္းလွ်င္ ေရအဆ ၃၀၀မွ ၅၀၀ ေရာျဖန္းႏိုင္ပါတယ္။ ေရ ၄ ဂါလံပံုးတြင္ ၄၀ စီစီမွ ၆၀ စီစီ အထိ ေရာစပ္ျဖန္းႏိုင္သည္။ အပင္ငယ္ ပ်ဳိးပင္မ်ားကို ၃၀ စီစီခန္႔သာ ေရာစပ္ပါ။ အပင္ၾကီးမ်ားကို အရြက္ေရာ အပင္ေျခတ၀ိုက္ ေျမမ်ားကိုပါ ျဖန္းႏုိင္ပါတယ္။ ေျမေဆြး ျပဳလုပ္ရာတြင္လည္း တင္း ၂၀ မွ ၃၀ ေျမေဆြးပံုတြင္ ငါးအမိုင္ႏို ၁လီတာမွ ၁ဂါလံအထိ အဆင္ေျပသလို ေရာစပ္ႏုိင္ပါတယ္။ ငါးအမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ ျပဳလုပ္ျခင္း (ဒါက အရင္တုန္းက ေဖာ္ျပခဲ့တဲ့နည္းပါ ဆန္ေဆးရည္သံုးပါတယ္။ အခုေတာ့ မသံုးေတာ့ပါဘူး) • ဦးစြာ ပထမ ဟင္းမခ်က္မီ ခုတ္စင္းထားေသာ ငါးအရုိးႏွင့္ ေခါင္းမ်ားကို စဥ္းနီးတံုးတြင္ ႏုပ္ႏုပ္စင္း၍ စဥ့္အိုးထဲထည့္ပါ။ ထို႔ေနာက္ ထည့္ထားေသာ ပမာဏ၏ တစ္၀က္ခန္႔ သၾကားညိဳထည့္၍ ဇြန္းျဖင့္ သမေအာင္ေမႊေပးပါ။ ျမန္ျမန္အခ်ဥ္ေဖာက္ခ်င္လွ်င္ သၾကား ပိုထည့္ရမည္။ • ျပီးလွ်င္ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားျပီးေသာ ထမင္းရည္(သို႔မဟုတ္) ဆန္ေဆးရည္ကို အိုး၏ ၃ပံု ၂ပံုခန္႔ထည့္၍ ေမႊေပးပါ။ ထို႔ေနာက္ အိုးထိပ္၀ကို ပိတ္စအပါးျဖင့္ အုပ္၍ အရိပ္ရေသာ ေအးေသာေနရာေအာက္တြင္ ၂ပတ္၊ ၃ပတ္ခန္႔ထားပါ။ ၃၊ ၄ရက္ ၾကာလွ်င္ အပုပ္နံ႔ထြက္ လာႏုိင္၍ လူသူမနီးေသာေနရာတြင္ ထားပါ။ ေဆးျဖန္းရမည့္ ပမာဏမွာ အထက္ပါေဆး နည္းမ်ားအတိုင္း ျဖစ္သည္။ Wai Aung Chan Myo ငါးအမိုင္ႏိုကို ျပဳလုပ္ရာတြင္ သန္႔ရွင္းမႈက အေရးပါပါတယ္။ က်ေနာ္အရင္ စလုပ္တုန္းက ယင္မလံုတာတေၾကာင္း ေကာင္းေကာင္း မေမႊးေပးတာတေၾကာင္း အခ်ဳိဓာတ္ မလံုေလာက္တာတေၾကာင္း စတာေတြေၾကာင့္ ပုပ္သလို ျဖစ္သြားပါတယ္။ ဒါကိုပဲ ငါအမိုင္ႏိုအက္စစ္ ျဖစ္ျပီလို႔ ယူဆခဲ့ပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္းမွာ အခ်ဳိဓာတ္ဟာ အခ်ဥ္ေဖာက္ျခင္း (Fermentation) ျဖစ္စဥ္ဟာ အေရးပါတဲ့ ဇာတ္ေကာင္ျဖစ္ျပီး ၁ရက္မွာ ၂ၾကိမ္ ၃ၾကိမ္ေလာက္ အိုးကို ဖြင့္ျပီး ေမႊးေပးျခင္းဟာ ေလေပးသလို ျဖစ္ျပီး aerobic bacteria ေတြ အသက္ရွင္ေစဖို႔ ျဖစ္တယ္။ ေနာက္ အခ်ဳိဓာတ္နဲ႔ ထည့္လုိက္တဲ့ (Organic Matter) ၾသဂဲနစ္ပစၥည္းတို႔အၾကား ထိေတြ႔မႈပိုမ်ားျပီး အခ်ဥ္ေဖာက္ျခင္း ျဖစ္စဥ္ကို ပိုမို အက်ဳိးျပဳကာ ၁ပတ္ ၁၀ရက္ၾကာတဲ့ အခ်ိန္မွာေတာ့ ကေစာ္နံ႔ အခ်ဥ္ေဖာက္အနံ႕ ထြက္လာပါတယ္။ September 7, 2013 at 7:21am · Like · 1 Win Thura Nyunt Fermentation ျဖစ္စဥ္ကို ဘယ္ေလာက္ၾကာၾကာ ထားသင့္သလဲ ခင္ဗ်ာ ၊၊ ဒီ အမိုင္နို ေတြကို ဆက္သံုးလို ့ရမလား ခင္ဗ်ာ ၊၊ ေဆးျဖန္း ျပီးသြားေပမယ့္ က်န္ေသးတဲ့ေဆးေတြ ကို ဘယ္လို ဆက္လက္ထိန္းသိမ္း သင့္ပါသလဲ ခင္ဗ်ာ ၊၊ September 7, 2013 at 10:11am · Like Wai Aung Chan Myo အဲ့ဒါက ရာသီဥတုေပၚ မူတည္ပါတယ္။ ပူရင္ ၄ ၅ရက္ေလာက္ပဲ ၾကာတတ္ျပီး ေအးရင္ေတာ့ ၁၀ရက္ကေန ၂ပတ္ေလာက္ထိ ၾကာတတ္ပါတယ္။ အျမွပ္ထတာ ရပ္သြားရင္လဲ fermented ျဖစ္ျပီလို႔ ယူဆႏိုင္ပါတယ္။ အမွန္ေတာ့ စဥ့္အိုးလိုမ်ဳိးထဲ သံုးပံု ၂ပံုေလာက္ပဲ ထည့္ထားျပီး ၄ ၅ရက္ ၁ပတ္ေလာက္ ပံုမွန္ေမႊေပးေန၊ သန္႔ရွင္းေအာင္ ထားႏိုင္မယ္ဆိုရင္ ၆လေလာက္အထိ အသံုးခံပါတယ္။ ၁ႏွစ္အထိကို က်ေနာ္ထားျပီး သံုးဖူးပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ၾကာေလေလ ေဆးအတြင္း အဏုဇီ၀ေတြ နဲသြားျပီး အာနိသင္နဲသြားေလေလပါ September 7, 2013 at 10:23am · Like Mcctatkone Trainng ကြ်န္ေတာ္တို႕ ခ်ီတိုစံရဲ႕သေဘာတရားပါအစ္ကို..အခု goldstar999 ကေနပင္လယ္ခရုခြံမ်ားကေန ထုတ္ယူျပိး နာနိဳနဲ႕ေပါင္းစပ္ထားတဲ့ေဆးက ေတာ္ေတာ္ျအစြမ္းထြက္ေနပါျပီခင္ဗ်...ျမန္မာျပည္မွပညာရွင္မ်ားဟာ ေျမၾသဇာကို နည္းေပါင္းစံုနဲ႕သဘာ၀အတိုင္းထုတ္ယူၾကပါတယ္...ေျမအမ်ိဳးးအစားေတြကြဲျပားၾကတဲ့အခါ ေအာင္ျမင္မႈရသင့္သေလာက္မရၾကဘူးအစ္ကို...အခု နာနိဳနည္းပညာေပါင္းစပ္ထားတဲ့ ထုတ္လုပ္ပံုကေတာ့ ဗီယက္နမ္ ထိုင္းတို႕မွာ ေအာင္ပြဲခံေနပါျပီ...ဘာလို႕လဲဆိုေတာ့ ဓာတ္ေျမၾသဇာဓာတ္ေပါင္းကိုအေသးဆံုးခ်ဳံ႕နိဳင္တဲ့ နာနိဳနည္းပညာကိုျမန္မာျပည္မွာမလုပ္နိဳင္လို႕ခင္ဗ် September 8, 2013 at 4:50am · Like · 2 Wai Aung Chan Myo Mcctatkone Trainng ေျပာတာ မရွင္းဘူးဗ်။ "ျမန္မာျပည္မွပညာရွင္မ်ားဟာ ေျမၾသဇာကို နည္းေပါင္းစံုနဲ႕သဘာ၀အတိုင္းထုတ္ယူၾကပါတယ္...ေျမအမ်ိဳးးအစားေတြကြဲျပားၾကတဲ့အခါ ေအာင္ျမင္မႈရသင့္သေလာက္မရၾကဘူး" ဆိုတာ ဘယ္အတိုင္းအတာနဲ႔ ေျပာတာလဲဗ်။ အကိုေျပာတဲ့ Chitosan (ခိုင္တိုစန္ လို႔ အသံထြက္ပါတယ္) ခရံုခြံ လယ္ပုဇြန္(ဂဏန္း) စတဲ့ အခြံမာေတြကေန extract ထုတ္ယူျပီး ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ရြက္ျဖန္းေဆးတမ်ဳိးပါ။ ျမန္မာျပည္မွာ ရွိပါတယ္။ သိပၸံႏွင့္ နည္းပညာ Biotech ေက်ာက္ဆည္က ထုတ္တာပါ။ အခု ေစ်းကြက္ထဲမွာ ေရာင္းေနပါတယ္။ ၆၀စီစီ အထုတ္ေတြနဲ႔ပါ။ ႏိုင္ငံျခားက တင္သြင္းတဲ့ေဆး၀ါးေတြထက္ မသာဘူးဆိုေပမယ့္။ ေစ်းႏႈန္းနဲ႔ ထိေရာက္မႈကေတာ့ အတိုင္းအတာတခုထိ ယွဥ္ႏိုင္ပါတယ္။ က်ေနာ္ကိုယ္တိုင္ လက္ေတြ႕သံုးေနပါတယ္။ နာႏိုနည္းပညာဆိုတာကို သိပါတယ္။ သို႔ေပမယ့္ အေျခခံသေဘာတရာခ်င္းက သိပ္မကြာပါဘူး။ အဓိကက Chitanase Compound ပါဖို႔ပါ။ ပမာဏနဲ႔ ပါ၀င္မႈေတြကေတာ့ ကြာမွာေပါ့။ ဒါေပမယ့္ က်ေနာ္ေရးတဲ့ ငါးအမိုင္ႏိုက သက္သက္ပါ။ မတူပါဘူး။ September 8, 2013 at 5:00am · Like Mcctatkone Trainng ေအာ္ဟုတ္ကဲ့ ခိုင္တိုစံဆိုတာက ထိုင္းကေခၚတာပါ ဂ်ပန္မွာေတာ့ ခ်ီတိုစံလို႕ေခၚၾကပါတယ္....အုခု ကြ်န္ေတာ္ေျပာခ်င္တာကျမန္မာျပည္မွာရွိတဲ့ စိုက္ပ်ိဳးေရးပညာရွင္ေတြဟာ သဘာ၀ေျမၾသဇာလုပ္နည္းကို ေကာင္းေကာင္းသိၾကပါတယ္ လက္ေတြ႕လည္းစမ္းသပ္ေအာင္ျမင္ၾကပါတယ္...ဒါေပမယ့္ သူတို႕က ေျမၾကီးရဲ႕အရည္အေသြး လိုအပ္ခ်က္ကိုသိၾကတဲ့အတြက္ ေအာင္ျမင္ၾကပါတယ္...တစ္ကယ္ျမန္မာျပည္မွာစိုက္ပ်ိဳးေနၾကတဲ့ေတာင္သူေတြဟာ ေျမၾကီးရဲ႕အေျခအေနကိုမသိၾကတဲ့အတြက္ ေဆးသံုးတာ ေတြဓာတ္ေျမၾသဇာသံုးတာေတြဟာ အတိိုင္းအဆ မရွိတဲ့အတြက္...ေျမၾကီးေတြဟာတေန႕တျခားပ်က္စီးလာတယ္...သဘာ၀ဓာတ္ေျမၾသဇာကို ဖန္တီးတယ္ေကြ်းတယ္ဆိုတာက အက်ိဳးျပဳဘက္တီးရီးယားေတြမ်ားမ််ားေပါက္ဖြားလာေအာင္လုပ္တယ္...အပင္ကိုသဘာ၀အတိုင္းစားသံုးနိဳင္ေအာင္လုပ္ရတဲ့အတြက္ေႏွးတယ္...အခုသံုးေနၾကတဲ့ဓာတုနဲ႕ထုတ္လုပ္ထားတာေတြက အပင္ကိုတိုက္ရိုက္ေကြ်းတယ္...အၾကီးျမန္တယ္ၾကာယင္မေကာင္းဘူးေပါ့အစ္ကို...အခု ကြ်န္ေတာ္ေျပာတဲ့ခ်ီတိုစံက အဲဒါေတြကို သိတဲ့အတြက္ ....ေျမၾကီးအားလံုးကိုသံုးနိဳင္ေအာင္လည္း ဖန္တီးထားတယ္...အပင္အားလံုးကိုလည္းအသံုးျပဳရလြယ္ေအာင္ဖန္တီးထားတယ္...သေဘာတရားကေတာ့ ဓာတုေဆး၀ါးေတြမသံုးပဲ အပင္ကို အရည္အေသြးမွီေအာင္ ခရုခြံေတြက ထုတ္တဲ့ဓာတ္ေပါင္းကို အေသးဆံုးျဖစ္ေအာင္ၾကံဳ႕တဲ့နည္းနဲ႕ထုတ္လုပ္တာပါ နာနိဳဆိုတာက က်န္တာနဲ႕မတူပါဘူး...ခ်ီတိုစံပဲျဖစ္ေစ ဘယ္လိုသဘာ၀အတိုင္းပဲထုတ္လုပ္ထားေသာ သဘာ၀ေျမၾသဇာအားလံုးသည္. ပမာဏၾကီးမားမယ္...စရိတ္ပိုၾကီးမယ္....ထိေရာက္မႈက ပညာရွင္တေယာက္ကေစာင့္ၾကည့္ရမယ္...အဲဒါေၾကာင့္နာနိဳနည္းပညာနဲ႕ထုတ္ထားတဲံခ်ီတိုစံက်ေတာ့ ဒီအတိုင္းျဖန္းယံုသတ္သတ္ပဲ ဘာမွမလုိပါဘူး....စရိတ္အရမ္းသက္သာတယ္ တဧက ကုန္က်စရိတ္က ၂၀၀၀၀ ပဲ ေနာက္ႏွစ္က်ယင္ တစ္ေသာင္း ေနာက္ႏွစ္က်ယင္ ၅၀၀၀ ပါ...ေနာက္ပိုင္းက်ယင္ တနွစ္တၾကိမ္ပဲျဖန္းယံုပါပဲ....ျမန္မာျပည္မွာဒီနည္းပညမထုတ္နိဳင္ပါဘူး။နာနိဳသည္ အဆင့္ျမင္နိဳင္ငံမ်ားသာလွ်င္ နည္းပညာရွိပါသည္..ျမန္မာျပည္မွာ လက္လုပ္အျမင္သာလွ်င္ထုတ္နိဳင္ပါတယ္အစ္ကို...အခုကြ်န္ေတာ္ေျပာတဲခ်ီတိုစံက ထုိင္းနိုင္ငံကထုတ္ပါတယ္...အပင္ေပါင္းစံုသံုးပါတယ္...လက္ေတြ နယ္ေတြမွာ ေအာင္ျမင္ေနပါျပီ....ေတာင္သူေတြဟာ ဓာတုေဆး၀ါးေတြသံုးျပီး အေၾကြးေတြတင္ေနပါတယ္...အဲဒီေဆးက ရန္ကုန္ကကုမၸဏီ ၁၅ လမ္းထိပ္မွာရွီပါတယ္အစ္ကို..ကြ်န္ေတာ္ကိုယ္တိုင္လက္ေတြ႕ပါ...အခု ျဖန္႕တာ သံုးးလေက်ာ္ပဲရွီပါေသးတယ္...ျမန္မာျပည္က ခ်ီတိုစံ...တရုတ္လဲ အဲဒီေဆးကိုမမွီပါဘူး...ကြ်န္ေတာ္တို႕နိဳင္းယွဥ္သံုးစြဲျပီးပါျပီ...အခု အဲဒီေဆးက ၾသဂဲနစ္ နဲ႕စိုက္ပ်ိဳးတဲ့အပင္ေတြမွာပါအသံုုးျ႔ပဳဖို႕ ဓာတ္ခြဲခန္းအေျဖေတြကအစ ေအာင္ျမင္သြားပါျပီ...ေလ႕လာေစခ်င္ပါတယ္အစ္ကို....အစ္ကိုုကကြ်န္ေတာ့္ထက္ စိုက္ပ်ိဳးေရးပိုင္းပိုျပီး ဗဟုသုတျပည့္စံုပါတယ္...အခုကြ်န္ေတာ္ေျပာတဲ့ေဆးကေတာ့ ေျမေပါင္းစံု..အပ္ငေပါင္းစံုကို စိုက္ပိ်ဳးသူ စိတ္ေက်နပ္ေလာက္တဲ့အပင္ေတြျဖစ္လာမယ္ဆိုတာကို အစ္ကိုအဲဒီကုမၸဏီမွာသြားေရာက္ေလ႕လာနိဳင္ပါတယ္အစ္ကို... September 8, 2013 at 7:56am · Like · 3 Wai Aung Chan Myo Chitosan က အဂၤလိပ္စကားပါ။ Chitin က ဆင္းသက္ပါတယ္။ Chitin က ျပင္သစ္ရဲ႕ chitine ကေန ေမြးစားထားတာျဖစ္ျပီး ေက်ာရိုးမဲ့ အခြံမာ သတၱ၀ါေတြရဲ႕ အခြံ၊ အင္းဆက္တခ်ဳိ႕ရဲ႕ အခြံ၊ မိႈတခ်ဳိ႕ရဲ႕ ဆဲလ္နံရံေတြမွာ Chitin ဓာတ္ေတြ ရွိပါတယ္။ ခိုင္တိုစန္ အေၾကာင္းကို က်ေနာ္ ေဆာင္းပါးတခု တင္ေပးဖူးပါတယ္။ ျပီးမွ ျပန္ရွာျပီး တင္ေပးပါ့မယ္။ ဘာသာစကား အေခၚအေ၀ၚေတြ အျငင္းအခံု လုပ္ေနတာမဟုတ္ဘဲ က်ေနာ္တို႔ အသံုးျပဳမယ့္ ေဆးက ဘယ္ကဘယ္လိုလာတယ္ဆိုတာေတာ့ သိရွိေလ့လာထားသင့္ပါတယ္။ ဘယ္ေဒသက ဘယ္လိုေခၚေခၚပါ။ သူက ဘာလဲဆိုတာ သိဖို႔ရယ္ ဘယ္လုိ အာနိသင္ရွိလဲ ဆိုတာရယ္ပါ။ ေကာင္းျပီ က်ေနာ္ ေမးခြန္းစေမးမယ္။ ဒီ Chitosan တခုတည္းသံုးရံုနဲ႔ ျပီးျပည့္စံုတဲ့ ေျမဆီလႊာတခု ရႏိုင္မလားဆိုတာပါပဲ။ ေနာက္တခုက အကို ေျပာတယ္ “သဘာ၀ဓာတ္ေျမၾသဇာကို ဖန္တီးတယ္ေကြ်းတယ္ဆိုတာက အက်ိဳးျပဳဘက္တီးရီးယားေတြမ်ားမ််ားေပါက္ဖြားလာေအာင္လုပ္တယ္...အပင္ကိုသဘာ၀အတိုင္းစားသံုးနိဳင္ေအာင္လုပ္ရတဲ့အတြက္ေႏွးတယ္” ဆိုတာပါ။ သဘာ၀ေျမၾသဇာနဲ႔ ဇီ၀ေျမၾသဇာနဲ႔ အကို မကြဲျပားဘူးနဲ႔တူတယ္။ သဘာ၀ေျမၾသဇာဆိုတာ သဘာ၀အတုိင္း ရတာ ဘာမွ မျပင္ဘူး။ ဥပမာ တိရစာၦန္ေခ်း၊ သစ္ရြက္ေဆြး၊ သဘာ၀ေက်ာက္မႈန္႔၊ စတာေတြ။ ဇီ၀ဆိုတာ live ျဖစ္ေနတာ အဏုဇီ၀ပိုးေတြပါေနတာ။ ဒီ၂ခုစလံုးက Organic ေတြပဲ။ သဘာ၀ကို သံုးရင္ massive ျဖစ္တယ္။ မ်ားမ်ားသံုးရတာ လက္ခံပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဇီ၀က်ေတာ့ အဲ့လိုမဟုတ္ဘဲ နဲနဲထိေရာက္တယ္။ chitosan က ဇီ၀ပါ။ က်ေနာ္ ေဖာ္စပ္တဲ့ ၾသဂဲနစ္ေျမၾသဇာေတြ၊ ရြက္ျဖန္းေဆးေတြ အားလံုးဟာလဲ Live ေတြျဖစ္လို႔ ဇီ၀ေျမၾသဇာပါ။ သဘာ၀ေျမၾသဇာ၊ ဓာတုေျမၾသဇာ၊ ဇီ၀ေျမၾသဇာ ေတြရဲ႕အေၾကာင္းကို က်ေနာ္ေရးထားတဲ့ ေဆာင္းပါးရွိပါတယ္။ ဘယ္စနစ္မဆို အားသာခ်က္ အားနည္းခ်က္ဆိုတာ ရွိစျမဲပါImage may contain: food

No comments:

Post a Comment

ရဲဆိုး ဇာတ္သိမ္းပိုင္း( ပန္းရိုင္းwrite: )

ကုတင္ေစာင္းမွာ ဖင္ပူးေတာင္း ေထာင္ေပးထားတဲ႕ စေနမကို ကုတင္ေအာက္ ၾကမ္းၿပင္မွာ မတ္တပ္ရက္ၿပီး ေဆာင္႕ထည္႕ေနတဲ႕ စိုးရေအာင္သည္ ဆက္တိုက္ အၾကိမ္ တရာေက...