သစ္သီးအခ်ဥ္ေဖာက္ရည္ (သို႔မဟုတ္) လယ္ယာသံုး အီးအမ္ အလြယ္ျပဳလုပ္နည္း (သို႔မဟုတ္)
Photosynthetic Bacteria (အလင္းျဖင့္အစာခ်က္ဘက္တီးရီးယားအုပ္စု) ေမြးျမဴျခင္းPB ဘက္တီးရီးယားေတြက အမ်ားေသာအားျဖင့္ အရြက္မ်က္ႏွာျပင္၊ အသီး၊ အပြင့္တို႔ မ်က္ႏွာျပင္ေတြမွာ အေနမ်ားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ Yeast လို႔ေခၚတဲ့ တေစး အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားအခ်ဳိ႕ကလဲ အသီးအတြင္းမွွ အခ်ဳိရည္၊ ၀တ္ရည္၊ ပင္စည္အတြင္းမွ အခ်ဳိရည္ေတြမွာ က်င္လည္တတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီ EM ဟာ သဘာ၀သီးႏွံ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွ ဘက္တီးရီးယားမ်ားကို ေမြးျမဴေစျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
Photosynthetic Bacteria (အလင္းျဖင့္အစာခ်က္ဘက္တီးရီးယားအုပ္စု) ေမြးျမဴျခင္းPB ဘက္တီးရီးယားေတြက အမ်ားေသာအားျဖင့္ အရြက္မ်က္ႏွာျပင္၊ အသီး၊ အပြင့္တို႔ မ်က္ႏွာျပင္ေတြမွာ အေနမ်ားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ Yeast လို႔ေခၚတဲ့ တေစး အက်ဳိးျပဳဘက္တီးရီးယားအခ်ဳိ႕ကလဲ အသီးအတြင္းမွွ အခ်ဳိရည္၊ ၀တ္ရည္၊ ပင္စည္အတြင္းမွ အခ်ဳိရည္ေတြမွာ က်င္လည္တတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီ EM ဟာ သဘာ၀သီးႏွံ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွ ဘက္တီးရီးယားမ်ားကို ေမြးျမဴေစျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
အခုေဖာ္ျပမယ့္ EMနည္းက အသီးအပြင့္ပုိင္းအားေကာင္းေစဖို႔လဲ အေထာက္အကူ ျပဳပါတယ္။ ေနာက္ ကုိယ္လက္ရွိစိုက္ပ်ဳိးေနတဲ့ သီးႏွံေတြကိုလဲ ထည့္သြင္း အသံုးျပဳႏုိင္ပါတယ္။ ဥပမာ သရက္သီး စုိက္သူက သရက္သီး ထည့္ႏိုင္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္စိုက္သူက ခရမ္းခ်ဥ္ကို ထည့္ျပီး ေဖာ္စပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ယုတ္စြအဆံုး ႏွင္းဆီစုိက္သူကလဲ အပြင့္အားေကာင္းခ်င္ရင္ ေရာဂါကင္းတဲ့ ႏွင္းဆီဖူး၊ အပြင့္မ်ား ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ အသီး၊ အရြက္၊ အပြင့္ေပၚက ဘက္တီးရီးယားေတြ စုေဆာင္းေမြးျမဴသလို ၎အသီး၊ အရြက္၊ အပြင့္မ်ား၏ အာဟာရ အသီးသီးကိုလဲ ေပါင္းစပ္ျပီး စြမ္းအားျမွင့္ေပးသလိုလဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ယခုနည္းကို အရင္ကလဲ ေဖာ္ျပခဲ့ျပီးသားနည္းနဲ႔ အနည္းငယ္ျဖည့္စြက္ေဖာ္ျပမွာပါ။
လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းBeta-Carotene (ဘီတာကာရိုတင္း- နီ ၀ါေရာင္ ေရာင္ျခယ္ရွိေသာ အသီး၊ အျမစ္ ရွိတဲ့အပင္မ်ား ဥပမာ သေဘာၤသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ မုန္လာဥနီ၊ ေရႊဖရံုသီး၊ သခြာေမႊး၊ စသျဖင့္)။ ရင့္မွည့္တဲ့ သို႔မဟုတ္ အမွည့္လြန္ေနတဲ့ အသီးေတြ ဆိုရပါတယ္။ ပုပ္ေနတာတို႔ ေရာဂါျဖစ္ေနတာတို႔ေတာ့ မရပါ။
အစိမ္းေရာင္ရွိေသာ၊ အရည္ရႊမ္းေသာ၊ ပိုးမႊားကင္းစင္ေသာ အရြက္မ်ား ( ဘိစပ္ရြက္၊ Comfrey၊ ဗူးရြက္၊ ပဲမ်ဳိးရင္း၀င္ရြက္မ်ား၊ စသျဖင့္)။ ဖ်က္ပိုးမ်ားပါေသာ၊ ေရာဂါျဖစ္ေနေသာ အပင္မ်ားမွ မယူရပါ။
အေပၚမွာေဖာ္ျပထားတဲ့ အသီး အရြက္မ်ားမွ မိမိေဒသ အဆင္ေျပရာကို အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ က်ေနာ္အခု ေရးျပမယ့္ နမူနာမွာ မရွိတဲ့ သီးႏွံေတြကို အေပၚက ေဖာ္ျပထားတဲ့ အဆင္ေျပရာ အစားထိုးႏုိင္ပါတယ္။
သေဘၤာသီး ၁လံုး (၅၀ သား ၀န္းက်င္)
ငွက္ေပ်ာသီး ၁ဖီး (၅၀ သား ၀န္းက်င္)
ေရႊဖရံုသီး ၁လံုး သို႔မဟုတ္ ၁ျခမ္း (၅၀ သား ၀န္းက်င္)
မုန္လာဥနီ ၅ ေတာင့္ (၅၀ သား ၀န္းက်င္)
ဘိစပ္ရြက္ (၅၀ သား ၀န္းက်င္)
ၾကက္ဥ ၅လံုး
ဆန္ဖြဲႏု (သို႔မဟုတ္) ဂ်ဳံဖြဲႏု ၁ ပိႆာ
ထန္းလ်က္ (သို႔မဟုတ္) ၾကံသကာ (သို႔မဟုတ္) သကာရည္ ၃ ပိႆာ
ေရ ၅လီတာမွ ၁၀လီတာ ၀န္းက်င္
အခ်ိန္ ၁၀ ဆန္႔ စဥ္႔အိုး ၁လံုး
စဥ့္နီးတံုး၊ ခုတ္စဥ္းရန္ ဓါး၊ ထန္းလ်က္ၾကဳိရန္ ဒန္အိုး၊ စဥ့္အိုးစည္းရန္ ပလက္စတစ္အၾကည္၊ သားေရပင္၊
ငွက္ေပ်ာသီး ၁ဖီး (၅၀ သား ၀န္းက်င္)
ေရႊဖရံုသီး ၁လံုး သို႔မဟုတ္ ၁ျခမ္း (၅၀ သား ၀န္းက်င္)
မုန္လာဥနီ ၅ ေတာင့္ (၅၀ သား ၀န္းက်င္)
ဘိစပ္ရြက္ (၅၀ သား ၀န္းက်င္)
ၾကက္ဥ ၅လံုး
ဆန္ဖြဲႏု (သို႔မဟုတ္) ဂ်ဳံဖြဲႏု ၁ ပိႆာ
ထန္းလ်က္ (သို႔မဟုတ္) ၾကံသကာ (သို႔မဟုတ္) သကာရည္ ၃ ပိႆာ
ေရ ၅လီတာမွ ၁၀လီတာ ၀န္းက်င္
အခ်ိန္ ၁၀ ဆန္႔ စဥ္႔အိုး ၁လံုး
စဥ့္နီးတံုး၊ ခုတ္စဥ္းရန္ ဓါး၊ ထန္းလ်က္ၾကဳိရန္ ဒန္အိုး၊ စဥ့္အိုးစည္းရန္ ပလက္စတစ္အၾကည္၊ သားေရပင္၊
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ငွက္ေပ်ားသီး၊ သေဘၤာသီး၊ ေရြဖရံုသီး၊ မုန္လာဥနီ(အမွည့္လြန္ေနလွ်င္ ပိုေကာင္းသည္။ အမွည့္အရမ္းလြန္ျပီး ပုပ္ေနတာမ်ဳိးေတာ့ မျဖစ္ေစရပါ။) တို႔ကို ၅၀သားစီ စုျပီး ဓါးျဖင့္ပါးပါးလွီးပါ။ အခြံမ်ားပါ အသံုးျပဳႏိုင္သည္။ အသီးမ်ားကို ေရမေဆးရပါ။
၂။ ဘိစပ္ရြက္ကို မနက္ခင္းခူးပါ။ မခူးမီ ၃ရက္အတြင္း မိုးမရြာထားရပါ။ ထိုအရြက္ေပၚမွ အဏုဇီ၀ပိုးမ်ားကို ဖမ္းယူေမြးျမဴမွာ မို႔ပါ။ အသီးမ်ားကိုလဲ စိုက္ပ်ဳိးေရးျခံမွ အပင္မွ တုိက္ရိုက္ယူႏိုင္လွ်င္ ထိုနည္းအတိုင္း လုပ္ႏိုင္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဘိစပ္ရြက္မ်ားကို ေရမေဆးရပါ။ စဥ့္နီတံုးတြင္ အရြယ္ေသးေအာင္ ခုတ္ထစ္ပါ။
၃။ သၾကားအညိဳၾကမ္း၊ ၾကံသကာအညိဳၾကမ္း၊ ထန္းလ်က္အညိဳၾကမ္းစသည္ ေစ်းသက္သာေသာ ကုန္းၾကမ္းတခုခုကို ၃ပိႆာခန္႔၀ယ္ျပီး ေရျဖင့္ မျပစ္မက်ဲက်ဳိပါ။
၄။ ထို႔ေနာက္ အသီး ၃မ်ဳိး၊ မုန္လာဥနီ၊ ဘိစပ္ရြက္၊ သကာရည္ (အခ်ဳိရည္)၊ ဖြဲႏု၊ ၾကက္ဥ ၅လံုး(လတ္လတ္ဆက္ဆက္ကို ေဖာက္ထည့္ပါ)၊ ထိုအေရာမ်ားကို စဥ္႔အိုးအသန္႔ထဲေရာထည့္ပါ။ အနဲဆံုး စဥ္႔အိုးအေပၚပိုင္း ၃ပံု ၁ပံုခန္႔ လစ္ဟာေနပါေစ။ ေရကို မပ်စ္မက်ဲ အေနအထား ေရာႏိုင္ပါတယ္။ အမယ္အားလံုး ျမွပ္ရံုအေနအထားဆို ရပါတယ္။
၄။ ထို႔ေနာက္ အသီး ၃မ်ဳိး၊ မုန္လာဥနီ၊ ဘိစပ္ရြက္၊ သကာရည္ (အခ်ဳိရည္)၊ ဖြဲႏု၊ ၾကက္ဥ ၅လံုး(လတ္လတ္ဆက္ဆက္ကို ေဖာက္ထည့္ပါ)၊ ထိုအေရာမ်ားကို စဥ္႔အိုးအသန္႔ထဲေရာထည့္ပါ။ အနဲဆံုး စဥ္႔အိုးအေပၚပိုင္း ၃ပံု ၁ပံုခန္႔ လစ္ဟာေနပါေစ။ ေရကို မပ်စ္မက်ဲ အေနအထား ေရာႏိုင္ပါတယ္။ အမယ္အားလံုး ျမွပ္ရံုအေနအထားဆို ရပါတယ္။
ထို႔ ေနာက္ ပလက္စတစ္အိတ္အၾကည္ျဖင့္ လံုေအာင္အုပ္၍ စီးထားပါ။ ၂ရက္ ၃ရက္တခါ အိုးကို အနည္းငယ္လႈပ္ေပးပါ။ ရာသီဥတု ပူလွ်င္ ၇ရက္ ေအးလွ်င္ ၁၀ရက္ေက်ာ္ၾကာလွ်င္ အေပၚယံမ်က္ႏွာျပင္တြင္ အျဖဴေရာင္မိႈမ်ား အနည္းငယ္ တက္ေနလိမ့္မည္။
စဥ့္အိုးကို အပူခ်ိန္မွ်တ၍ အရိပ္ရေသာ ေနရာတြင္ ထားပါ။ အကယ္၍ စဥ့္အိုးအစား အလင္းေပါက္ႏိုင္ေသာ ဖန္အိုးမ်ားလဲ ရွိပါက သံုးႏိုင္ပါတယ္။
ထိုေဖ်ာ္ရည္ကို ပိတ္စပါးျဖင့္ စစ္ယူျပီး ပုလင္းအသန္႔ထဲ ထည့္ထားပါ။ ပုလင္းထဲသို႔ အျပည့္မထည့္ဘဲ ေလဟာနယ္ အနည္းငယ္ခ်န္ေပးရမည္။ ၆လအတြင္း အသံုးျပဳရမည္။ အေအးခန္းထဲ ထည့္ထားလွ်င္ ပိုအထားခံပါတယ္။ ေရခဲသြားတဲ့အထိေတာ့ မေကာင္းပါ။
ထိုေဖ်ာ္ရည္ကို ပိတ္စပါးျဖင့္ စစ္ယူျပီး ပုလင္းအသန္႔ထဲ ထည့္ထားပါ။ ပုလင္းထဲသို႔ အျပည့္မထည့္ဘဲ ေလဟာနယ္ အနည္းငယ္ခ်န္ေပးရမည္။ ၆လအတြင္း အသံုးျပဳရမည္။ အေအးခန္းထဲ ထည့္ထားလွ်င္ ပိုအထားခံပါတယ္။ ေရခဲသြားတဲ့အထိေတာ့ မေကာင္းပါ။
အေပၚမွ အခ်ဳိးမ်ားဟာ မ်ားေန၊ နည္းေနလွ်င္ မိမိသံုးမည့္ပမာဏႏွင့္တိုင္းဆ၍ ေဖာ္စပ္ႏိုင္ပါတယ္။ ေရမွာလဲ အထက္က ေဖာ္ျပခဲ့သလို ဓာတုနည္းျဖင့္ ပိုးမသတ္ထားေသာေရကို သံုးရပါမယ္။
ယခုဆိုရင္ Photosynthetic Bacteria (အလင္းျဖင့္အစာခ်က္ဘက္တီးရီးယားအုပ္စု) ကို ရရွိပါျပီ။ သိပ္မလႈပ္ရွားေသးတဲ့ Dormant အေနအထားပါ။ သင့္တင့္တဲ့ အပူခ်ိန္၊ ၀န္းက်င္၊ အစိုဓာတ္တို႔ ရရွိပါက အဆမ်ားစြာ ပြားမ်ားလာျပီး ေျမဆီလႊာကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္မွာပါ။
ေဖာ္ျပပါ သစ္သီး အခ်ဥ္ေဖာက္ရည္ကို အရြက္ျဖန္းအတြက္ အသံုးျပဳခ်င္ပါက ေရ ၄ဂါလံလွ်င္ ၅၀ စီစီမွ ၁၅၀ စီစီၾကား အပင္သက္ အႏု႔အရင့္ သီးႏွံအမ်ဳိးမ်ဳိးေပၚ မူတည္ျပီး ၂ပတ္ျခား တခါစီ ျဖန္းႏုိင္ပါတယ္။ တျခား ရြက္ျဖန္းအားေဆးမ်ားႏွင့္လဲ တြဲစပ္ ျဖန္းႏုိင္ပါတယ္။
ေျမၾသဇာျပဳလုပ္ရာမွာ အသံုးျပဳပါက ေျမၾသဇာ တတန္စာအတြက္ သစ္သီးအခ်ဥ္ေဖာက္ရည္ ၁ဂါလံႏႈန္းထားျပီး ေရကို ေျမေဆြးအစိုဓာတ္ ၆၀% ရေအာင္ ေရာစပ္အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ေျမေဆြးကို လက္ႏွင့္လံုးလွ်င္ လံုးလို႔ရျပီး လက္ညဳိးႏွႈင့္ ထိုေျမေဆြးလံုးကို ထိုးလိုက္လွ်င္ နစ္၀င္မသြားဘဲ ေျမလံုးကြဲသြားသည့္ အေျခအေနမ်ဳိးသည္ အစိုဓာတ္ ၆၀% ၀န္းက်င္ျဖစ္ပါတယ္။
ေတာင္သူမ်ား ကိုယ္တုိင္လုပ္ ကိုယ္တိုင္ေဖာ္စပ္ျပီး ေအာင္ျမင္ျဖစ္ထြန္းႏိုင္ၾကပါေစ။
ခင္မင္တဲ့
ကိုေ၀ေအာင္
စိမ္းလန္းသစ္ေမႊးေရာင္း၀ယ္ေရး
ကိုေ၀ေအာင္
စိမ္းလန္းသစ္ေမႊးေရာင္း၀ယ္ေရး
No comments:
Post a Comment