အပင္ေတြမွာ အေခါက္ရဲ႕ အတြင္းသားမွာ အစာေၾကာ ရွိပါတယ္။ အစာေၾကာရဲ႕ အတြင္းမွာ ေရေၾကာရွိပါတယ္။ အတြင္းဆံုးမွာေတာ့ အပင္အႏွစ္သားရွိပါတယ္။အပင္အျမစ္မ်ားမွာ ေျမၾကီးအတြင္းမွာ ေရဓာတ္၊ အပင္အတြက္ အမ်ားလို၊ အနည္းလို အာဟာရ ဓာတ္မ်ားကို အပင္အေပၚပိုင္းလိုအပ္ေသာအဂၤါမ်ားသို႔ ေရေၾကာမွတဆင့္ ပို႔ေဆာင္ေပးပါတယ္။
အပင္ အေပၚပိုင္း အရြက္မ်ားမွ အလင္းျဖင့္ အစာခ်က္ရာမွ ရရွိလာတဲ့ အစာေတြက အပင္တပင္လံုး လိုတဲ့ေနရာ တနည္းအားျဖင့္ အရြက္ဖ်ားမွ အျမစ္မ်ားဆီသို႔ ဆင္းကာ အစာေၾကာမွတဆင့္ ပို႔ေဆာင္ေပးပါတယ္။
အစာေၾကာက အေပၚမွ ေအာက္သို႔၊ ေရေၾကာက ေအာက္မွ အေပၚသို႔ဆိုျပီး အၾကမ္းဖ်ဥ္းမွတ္ႏိုင္ပါတယ္။
အပင္ရဲ႕ အေခါက္ေအာက္က အစာေၾကာအလႊာတခ်ဳိ႕ကို ဓါးထစ္ျခင္း၊ ဒါဏ္ရာအနာတရ ျဖစ္ေအာင္လုပ္ေပးျခင္းျဖင့္ အရြက္မွ အလင္းျဖင့္ အစာခ်က္ထားေသာ အစာဓာတ္ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္မ်ားဟာ အပင္ေအာက္ပိုင္းသို႔ ပို႔ေဆာင္ေပးမႈ နဲသြားျပီး အပင္အေပၚပိုင္းမွာ အစာအာဟာရဓာတ္မ်ား စုျပဳံေစပါတယ္။ ဒီေတာ့ ႏွစ္ရွည္ပင္ေတြမွာ အပြင့္ပြင့္ခါးနီး ထိုသို႔ လုပ္ေပးျခင္းျဖင့္ အစာအာဟာရဓာတ္မ်ားက အပင္အေပၚပိုင္းမွာ ပိုမိုစုျပံဳရွိေနျခင္းေၾကာင့္ အသီးပိုတင္ျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ သရက္၊ ပိႏၷဲ၊ အျပင္၊ ပန္းသီး၊ လိေမၼာ္သီးမ်ားကိုလဲ ထိုသို႔ ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
ကိုးကား - ဦးဖရက္သိန္းေဖ
No comments:
Post a Comment