ဖာလာ စိုက္ပ်ိဳးနည္း
ျမန္မာအမည္ – ဖာလာ
အဂၤလိပ္အမည္ – CARDAMON
ရုကၡေဗဒအမည္ – ELETTARIA CARDAMOMUM MATON
မ်ိဳးရင္း – ZINGIBERACEAE
မူရင္းေဒသ ___အိႏၵိ္ယျပည္ေတာင္ပိုင္း၊
သီဟိုဠ္ကၽြန္း။
အဂၤလိပ္အမည္ – CARDAMON
ရုကၡေဗဒအမည္ – ELETTARIA CARDAMOMUM MATON
မ်ိဳးရင္း – ZINGIBERACEAE
မူရင္းေဒသ ___အိႏၵိ္ယျပည္ေတာင္ပိုင္း၊
သီဟိုဠ္ကၽြန္း။
အမ်ိဳးအစား
ထင္ရွားေသာ ဖာလာမ်ိဳးမ်ား (တနည္းကမာၻ႕ေစ်းကြက္တြင္ အေရာင္းအ၀ယ္ျပဳေနေသာ ဖာလာမ်ိဳးမ်ား) မွာ –
(၁) Mysore or Ceylon Mysore
(၂) Malabar or Ceylon Malabar
(၃) Mangalore
(၄) Aleppi or Alleppy တုိ႔ုျဖစ္ၿပီး ေဒသကို လိုက္၍ တမ်ိဳးႏွင့္တမ်ိဳး အနည္းငယ္စီကြာျခား၏ ။
စိုက္ပ်ိဳးသည့္ေဒသ
အိႏၵိယႏို္င္ငံႏွင့္ သီဟိုဠ္ကၽြန္းတို႔တြင္ အမ်ားအျပား စိုက္ပ်ိဳးၾကသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ မြန္ုျပည္နယ္ႏွင့္ ကရင္ျပည္နယ္ တြင္ စိုက္ပ်ိဳး ၾကသည္။
ပံုသ႑ာန္
ႏွစ္ရွည္ခံ အၿမဲစိမ္းလန္းေသာ အပင္ျဖစ္သည္။ ေျမေအာက္ပင္စည္ရွိသည္။ အရြက္သည္ လွံစြပ္ပံုသ႑ာန္ရွိၿပီး အလ်ား (၁) ေပမွ (၃) ေပအထိ ရွိသည္။ အနံ (၃)လက္မမွ (၆) လက္မ အထိ က်ယ္သည္။ ရြက္ျပားအစိမ္းေရာင္ရွိသည္။ အခ်ိဳ႕မ်ိဳးတြင္ အရြက္ အေပၚႏွင့္ ေအာက္မ်က္ႏွာ ႏွစ္ရြက္စလံုးအေမႊးရွိသည္။ အခ်ိဳ႕ ေျပာင္ေခ်ာေနသည္။ ပန္းပြင့္မွာ လိင္စံုပြင့္ ျဖစ္၍ အျဖဴေရာင္ရွိၿပီး၊ ႏႈတ္ခမ္းသား၀ါသည္။ အပင္ရင္း ေျမႀကီးနားအထိကပ္၍ ပြင့္ၾကသည္။ အသီး သံုးေျမွာင့္ပံုဆန္ဆန္ျဖစ္၍ အကန္႔ (၃) ကန္႔ ရွိသည္။ အကန္႔မ်ားထဲတြင္ စူးရွေမႊးႀကိဳင္ေသာ အနံ႔ရွိသည့္၊ အေစ့မ်ားပါရွိသည္။ အသီးတခုတြင္ အေစ့ (၁၀) ေစ့မွ (၁၅) ေစ့ အထိ ပါရွိသည္။
ေျမအမ်ိဳးအစား
ေျမေဆြးဓာတ္မ်ားၿပီူ အစိုဓာတ္ ထိန္းႏိုင္ေသာ ေျမမ်ိဳးကိုႏွစ္သက္သည္။ ေျမသားထုနက္၍ ႏံုးဆန္ေသာ ေျမမ်ိဳးတြင္ ေကာင္းစြာ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္သည္။ ေရ၀ပ္ျခင္းကို လံုး၀မႀကိဳက္သျဖင့္စိုက္မည့္ေနရာသည္ ဆင္ေျခေလ်ာျဖစ္လွ်င္ ပိုေကာင္းသည္။ အျမင့္ေပ (၂၅၀၀) မွ (၄၀၀၀) အတြင္း စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္၏ ။
ရာသီဥတု
အပူခ်ိန္ (၆၀) ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္မွ (၉၅) ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္ႏွင့္ မိုးေရခ်ိန္ (၆၀) လက္မ မွ (၁၅၀) လက္မအတြင္း ရွိေသာ ပူအိုက္စြတ္စိုသည့္ ရာသီဥတုကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သည္။
ေျမျပဳျပင္နည္း
အရိပ္ရွိေသာ ေနရာမ်ိဳးကို ေရြးခ်ယ္ၿပီး ေျမျပဳျပင္ရ၏ ။ ေျမျပဳျပင္ရာတြင္ စိုက္ပ်ိဳးမည့္စနစ္ကို လိုက္၍ ေျမျပဳျပင္မႈ ကြာျခားသည္။ က်င္း စနစ္ကို အသံုးျပဳမည္ဆိုပါက တက်င္းႏွင့္ တက်င္း (၃) ေပ သို႔မဟုတ္ (၄) ေပခြာ၍ (၃)ေပပတ္လည္ အက်ယ္ က်င္းမ်ားတူးရမည္။ အတန္းလိုက္ စိုက္စနစ္ကို သံုးမည္ဆိုပါက တတန္းလွ်င္ (၃) ေပမွ (၄) ေပ ခြာ၍ ထယ္ေၾကာင္းေပးၿပီး ထယ္ေၾကာင္းတြင္ ေျမၾသဇာမ်ားထည့္၍ ေျမျပဳျပင္ေပးရ၏ ။
အေစ့မွ ပ်ိဳးေထာင္စိုက္ပ်ိဳးနည္ကိုသံုးမည္ဆိုပါက ပ်ိဳးေဘာင္ကို (၉) လက္မမွ (၁) ေပအထ္ိ အျမင့္ထား၍ အက်ယ္ (၂) ေပ၊ အရွည္ (၁၂) ေပမွ (၁၅) ေပ ထားရသည္။ ေရထုတ္ ေရသြင္းေျမာင္းမ်ားျပဳလုပ္ရန္ လိုသည္။ ေကာင္းစြာ ေဆြးေျမ႔ၿပီး ပြေသာ ေျမေဆြး ထူထူခင္း ေပးရ၏ ။ ပ်ိဳးေဘာင္ကို အရိပ္ရေစရန္ အတြက္ (၅)ေပခန္႔ ျမင့္ေသာ စင္ထိုးၿပီး အကိုင္းအခက္မ်ားကို မိုးေပးရ၏ ။
စိုက္ပ်ိဳးခ်ိန္
အသီးအမ်ားဆံုးခူးရေသာ စက္တင္ဘာလႏွင့္ ေအာက္တိုဘာလတြင္ စိုက္ပ်ိဳးရသည္။ အေစ့ကို ပ်ိဳးလွ်င္ (၄၅) ရက္ ၾကာက အေညွာက္ေပါက္၍ တႏွစ္ၾကာလွ်င္ (၁ ၁/၂) ေပ ျမင့္လာသည္။
ပ်ိဳးေထာင္နည္း
ပ်ိဳးပင္ကို အေစ့မွ လည္းေကာင္း၊ အတက္မွ လည္းေကာင္း ပ်ိဳးယူႏိုင္သည္။ အေစ့မ်ားမွ ပ်ိဳးေထာင္ရာတြင္ အသီးခူူးၿပီး ခ်က္ျခင္းစိုက္မွ အပင္ေပါက္ႏႈန္း ေကာင္း၍ (၁ ၁/၂) လခန္႔ၾကာမွ စိုက္ေသာ္ အေညွာင့္ထြက္မႈ ၆၀ % ထိခုိက္၍ (၄) လခန္႔ၾကာပါက ၉၆% ထိ စိုက္ႏိုင္သည္။
အေစ့မွ ပ်ိဳးေထာင္နည္း
စိုက္ပ်ိဳးမည့္ မ်ိဳးေစ့သည္ေကာင္းစြာ ရင့္၍ ထြားႀကိဳင္းလတ္ဆတ္ၿပီး ပိုးမႊားကင္းရန္လိုသည္။ အေစ့တြင္ ကပ္ေနေသာ ခၽြဲက်ိသည့္ အရည္မ်ားကို ျပာျဖင့္ပြတ္၍ ေနရိပ္တြင္ အေျခာက္လွမ္းၿပီး ခ်က္ျခင္း စိုက္ရ၏ ။ အေစ့မွ အပင္ေပါက္ရန္ (၂)လ မွ (၃) လ အထိ ၾကာတတ္သည္။ အေစ့မ်ားကို လက္ႏွင့္ႀကဲၿပီး ထြန္ျခစ္ႏွင့္ဆြဲေပးရမည္။ အေပၚမွ ျမက္ေျခာက္၊ ေကာက္ရိုးေျခာက္မ်ားအုပ္ေပးရမည္။
အတက္ဖဲ့၍ စိုက္ပ်ိဳးနည္း
ပင္တက္မ်ားအား ဖဲ့၍စိုက္ပ်ိဳးလွ်င္ ေျမမွ ေဖာ္ၿပီးၿပီးျခင္း စိုက္ရ၏ ။ အတက္စိုက္ရာတြင္ ေလဒဏ္ ခံႏိုင္ရန္ တုတ္ေခ်ာင္းႏွင့္ ခ်ည္ေပးရ၏ ။ အျမစ္ထြက္က စိုက္ထူထားေသာ ထုတ္ကိုဖယ္ပစ္ႏိုင္သည္။
စိုက္ပ်ိဳးနည္း
က်င္းစနစ္ျဖစ္ပါက အသင့္တူးထားေသာ က်င္းမ်ားထဲသို႔ ဧၿပီလ၊ ေမလခန္႔တြင္ ပ်ိဳးပင္မ်ားခ်၍ စိုက္ရသည္။ က်င္းထဲသို႔ အေပၚေျမတျခား၊ ေအာက္ေျမတျခား သစ္ေဆြးေျမႏွင့္ေရာ၍ ထည့္္ရသည္။ အိႏၵိယျပည္ေတာင္ပိုင္းတြင္ အျမင့္ေပ (၂၀၀၀) မွ (၅၀၀၀) အထိ ေတာင္ကုန္း ေတာင္တန္းမ်ားတြင္ ေတာရွင္းထားေသာေနရာမ်ား၌ အရိပ္ရေအာင္ ျပဳလုပ္ၿပီး ဖာလာပင္မ်ားကို စိုက္ပ်ိဳးၾကသည္။
အပင္ျပဳစုနည္း
ေလကာပင္မ်ား စိုက္ပ်ိဳးေပးရမည္။ ေပါင္းပင္မ်ားကို ရွင္းေပးၿပီး ေျမမၾကာခဏ ဆြေပးရ၏ ။ ေျမကို ဆြရာတြင္ ေျမအေပၚယံတြင္သာ ဆြရ၏ ။ ေရကို ဂရုစိုက္ သြင္းေပးရန္ အေရးႀကီး၏ ။
ဆြတ္ခူးနည္း
ပ်ိဳးပင္မ်ား စိုက္ခင္းသို႔ ေရႊ႔႕စိုက္ၿပီး အၾကာပန္းစပြင့္၏ ။ သီဟိုဠ္တြင္ တႏွစ္ပတ္လံုးနီးပါး အပြင့္ပြင့္သည္။ အဓိကအားျဖင့္ ဇန္န၀ါရီလမွ ေမလအထိ ပြင့္သည္။ ၾသဂုတ္လကုန္တြင္ စတင္ခူးၿပီး ဧၿပီလမတိုင္ခင္အထိ ဆက္လက္ဆြတ္ခူးသြားသည္။ ေအာက္တိုဘာလမွ ဒီဇင္ဘာလအတြင္ အသီးအမ်ားဆံုး ဆြတ္ခူးရရွိ၏ ။ အသီးမ်ားဆြတ္ခူးရာတြင္ အထူးဂရုျပဳခူးရသည္။ အသီးမ်ားမမွည့္မီ ကပ္ေက်းျဖင့္ အညွာကို ျဖတ္ယူ၇သည္။ မွည့္သြားပါက အပ္ကြဲသြားသည္။ အ၀ါေရာင္သို႔ ေျပာင္းခါစတြင္ ေစာေစာ ဆြတ္ခူးလွ်င္ သာလြန္ေကာင္းမြန္ေသာ အသီးမ်ားရသည္။
အေျခာက္လွန္းျခင္း
ဆြတ္ခူးၿပီး အသီးမ်ားကို သဲ၊ ဖံုစသည္မ်ား သန္႔စင္ၿပီး ရိုးရိုးေနလွန္း၍၄င္း၊ မီးအပူေပး၍၄င္း၊ အေျခာက္ခံ၏ ။ စတင္အသီးခူးခ်ိန္သည္ ၾသဂုတ္လျဖစ္၍ မိုးတြင္းျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ေနလွန္းရန္ အခက္အခဲမ်ားေသာ အားျဖင့္ အေျခာက္ခံၾကသည္။ မီးျဖင့္ အေျခာက္ခံရာတြင္ အသီးမ်ားအားမၾကာခဏ အထက္ေအာက္လွန္ေပးရသည္။ (၁၂) နာရီခန္႔ၾကာေသာ္ အသီးမ်ာလံုေလာက္စြာ ေျခာက္ေသြ႕သည္။ ဤနည္းတြင္ အသီးမ်ားအေရာင္လွပျခင္းမရွိ။ အစိမ္းေရာင္အနည္းငယ္က်န္သည္။
အသီးမ်ားကို အေရာင္းအ၀ယ္ျပဳလုပ္ရာတြင္ အေရာင္သည္ အေရးႀကီး၏ ။ အညိဳေရာင္အသီးကို အလိုရွိေသာ္ ခက္ပါးပါးျဖန္႔ၿပီး မၾကာခဏမလွန္ပဲ ထားျခင္းျဖင့္ မီးရွိန္ပိုမိုရၿပီး ညိဳလာသည္။ ေနျဖင့္အေျခာက္လွန္းပါက (၃ -၄) ေနလွန္းရသည္။ ေန႔တြင္ေနလွန္း၍ ညတြင္ အေအးခံ၏ ။ စိုလိုက္ ေျခာက္လိုက္ျဖင့္ အသီးေရာင္တျဖည္းျဖည္း ကၽြတ္သြားမည္။ အခ်ိဳ႕ေနလွန္းစဥ္ အသီးမ်ားအေပၚ ေရမၾကာခဏ ဆြတ္ေပးၿပီး ေျခာက္သြားပါက တစ္ဖန္ ျပန္ဆြတ္ေပးရ၏ ။ လိုေသာ အေရာင္ရလွ်င္ ေနာက္တစ္ေန႔ေနျပၿပီး ေျခာက္သြားပါက တစ္ဖန္ေရဆြတ္ေပးရသည္။ လိုေသာအေရာင္ရလွ်င္ ေနာက္တေန႔ ေနျပၿပီး သိမ္းထားသည္။
အညွာမ်ား ျဖတ္ျခင္းႏွင့္ အဆင့္ခြဲျခင္း
အသီးအညွာမ်ားကို လက္ျဖင့္ သို႔မဟုတ္ စက္ကရိယာျဖင့္ ေခၽြျဖတ္ပစ္ရသည္။ ထို႔ေနာက္ အသီးကို အေရာင္ေပၚမူတည္၍ အႀကီး အလတ္ မ်ားေပၚတင္၍ ကန္႔ခိုး၊ ကန္႔ေငြ႕မ်ား လႊတ္ေပးၿပီးေနာက္ ထုပ္ပိုးၿပီး ႏိုင္ငံျခားသို႔ တင္ပို႔သည္။
အသံုးးျပဳျခင္း
မီးယပ္ငုပ္ျခင္း၊ ထိန္က်န္ျခင္းႏွင့္ မီးယပ္ေသြးဆံုးေရာဂါမ်ားအတြက္ ေဖာ္စပ္ေသာ ေသြးေဆးမ်ားတြင္ လည္းေကာင္း၊ ေက်ာက္ငန္း၊ ေက်ာက္ရူးေရာဂါအတြက္ ေဖာ္စပ္ေသာ ေက်ာက္ေဆးမ်ားတြင္ လည္းေကာင္း၊ အပူ အပြင့္ေဆး၊ အစာေၾက ေဆး ႏွင့္ ေလေဆးမ်ားေဖာ္စပ္ရာတြင္ လည္းေကာင္း၊ ဖာလာကို ထည့္သြင္းေဖာ္စပ္သံုးသည္။
ေခ်ာင္းဆုိးျခင္း၊ ရင္ၾကပ္ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းစေသာ ေရာဂါမ်ား အတြက္ ဖာလာေစ့ကို ႀကိတ္ၿပီး ပ်ားရည္ႏွင့္ ေရာ၍ လွ်က္ေပးရသည္။
အစားအေသာက္ အေနႏွင့္ ဒန္ေပါက္ထမင္း၊ ခ်က္ရာ၌လည္းေကာင္း၊ ဟင္းေမႊး မဆလာတြင္ လည္းေကာင္း ထည့္သြင္းအသံုးျပဳၾကသည္။
ေခ်ာင္းဆုိးျခင္း၊ ရင္ၾကပ္ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းစေသာ ေရာဂါမ်ား အတြက္ ဖာလာေစ့ကို ႀကိတ္ၿပီး ပ်ားရည္ႏွင့္ ေရာ၍ လွ်က္ေပးရသည္။
အစားအေသာက္ အေနႏွင့္ ဒန္ေပါက္ထမင္း၊ ခ်က္ရာ၌လည္းေကာင္း၊ ဟင္းေမႊး မဆလာတြင္ လည္းေကာင္း ထည့္သြင္းအသံုးျပဳၾကသည္။
စိုက္ပ်ိဳးသုတ ပစၥယ




No comments:
Post a Comment