သရက္ပင္သည္ ပန္းပြင့္ခ်ိန္၌ ပြင့္ႏႈန္းမ်ားၿပီး အသီးတင္မႈမ်ားေသာ္လည္း အလြန္အမင္းပြင့္သီး ေၾကြက်မႈေၾကာင့္ အသီးထြက္ႏႈန္းေလ်ာ့က်မႈသည္ ျမန္မာအပါအဝင္ သရက္စိုက္ပ်ိဳးရာႏိုင္ငံမ်ားတြင္ ၾကဳံေတြ႕ရေသာ ျပသနာတစ္ခုျဖစ္သည္။ သရက္ပင္ တစ္ပင္သည္ အပင္၏ သက္တမ္းကိုလိုက္၍ ပန္းခိုင္ေပါင္း ၂၀ဝ၀-၅၀ဝ၀ အထိ ရွိႏိုင္ၿပီး ပန္းခိုင္ တစ္ခိုင္တည္းမွာပင္ မ်ိဳးအလိုက္ ပန္းပြင့္ေပါင္း ၁၀ဝ၀-၇၀ဝ၀ အထိ ရွိတတ္သည္။ သုိ႔ေသာ္လည္း ပြင့္ေသာပန္းတိုင္း အေၾကာင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ အသီး မတင္ျဖစ္ၾကရသည္။ တင္ေသာအသီးမ်ားအားလံုးလည္း ခူးဆြတ္ခ်ိန္မတိုင္ဘဲ ေၾကြက်ပ်က္စီးၾကရသည္။ အထူးသျဖင့္ ဝတ္မႈန္ကူးၿပီး ပထမ ၃-၄ ပတ္အတြင္း ေၾကြက်မႈ အမ်ားဆံုးဟုဆိုသည္။ သရက္မ်ိဳးအားလံုးတြင္ ပြင့္သီးေၾကြက်မႈ ျပသနာရွိၾကသည္။ သရက္ပင္၏ ပြင့္သီးေၾကြက်မႈသည္ မ်ိဳးရိုးဗီဇ၊ ဇီဝကမၼေဗဒ၊ စိုက္စနစ္၊ ျပင္ပပတ္ဝန္းက်င္ လႊမ္းမိုးမႈတုိ႔ေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ရႈပ္ေထြးသည္ျ့ဖစ္စဥ္ တစ္ရပ္သာျဖစ္၏။
အသီးတင္မႈႏႈန္းသည္ ပန္းပြင့္သည့္အခ်ိန္၊ အဖိုပြင့္လိင္စံုပြင့္အခ်ိဳး (Sex ratio)၊ ဝတ္မႈန္ကူးမႈ၊ သားေလာင္းေၾကြက် ပ်က္စီးမႈ (Embryo abortion) စသည္တို႔ေပၚ မူတည္ၿပီး မ်ိဳးအလိုက္ ကြာျခားမႈ ရွိတတ္သည္။ သရက္ပန္းပြင့္ မ်ားသည္ ညဘက္ႏွင့္ နံနက္လင္းအားႀကီးခ်ိန္တို႔တြင္ ပြင့္ၾကသည္။ ပန္းခိုင္တြင္ အဖိုပြင့္ (Male flower) ႏွင့္ လိင္စံုပြင့္ (Hermaphroditeflower) ဟူ၍ ပါရွိၿပီး တခါတရံ အဖိုအမ မဟုတ္ေသာပန္းပြင့္မ်ား (Neutral flower) လည္း ေတြ႔ရတတ္သည္။ ပန္းခိုင္၏ အရွည္အလ်ားသည္ လက္မအနည္းငယ္မွ ၂ ေပအထိ ရွိတတ္သည္။ ပန္းခိုင္တစ္ခုတြင္ ပန္းပြင့္စုစုေပါင္း အေရအတြက္သည္ မ်ိဳးေပၚမူတည္ၿပီး ၁၀ဝ၀-၆၀ဝ၀ အထိ ရွိတတ္သည္။ ပန္းပြင့္မ်ား၏ ၂၅-၉၈% သည္ မ်ိဳးႏွင့္ ၎တို႔ႀကီးထြား ဖြံ႕ၿဖိဳးခ်ိန္ရွိ အပူခ်ိန္တို႔ေပၚ မူတည္ၿပီး အဖိုပြင့္မ်ား ျဖစ္တတ္သည္။ လိင္စံုပန္းပြင့္မ်ားသည္ ဝတ္မႈန္ကူးသေႏၶေအာင္ၿပီး အသီးတင္ၾကသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ပန္းခိုင္ တစ္ခုတြင္ ပထမဦးဆံုးအသီးတင္မႈသည္ ၎ပန္းခိုင္တြင္ ပါဝင္ေသာလိင္စံုပြင့္ အေရအတြက္ေပၚ မ်ားစြာတည္မီ ေနေပသည္။ ပန္းခုိင္တစ္ခုိင္တြင္ ပါရွိေသာ လိင္စံုပြင့္၏ ရာခိုင္ႏႈန္းသည္လည္း ပန္းခိုင္၏ ေစာေစာထြက္မႈ၊ ေနာက္က်ထြက္မႈတို႔ႏွင့္ မ်ိဳးေပၚမူတည္၍ ကြဲျပားမႈမ်ားရွိႏိုင္သည္။ သုေတသနေတြ႕ရွိခ်က္တစ္ခုအရ မ်ိဳးအလိုက္ ၂ - ၇၀ % အထိရွိသည္ဟု ဆိုသည္။ ေစာေစာပိုင္းပန္းခိုင္မ်ားသည္ အလယ္ႏွင့္ ေနာက္ပိုင္းထြက္ ပန္းခိုင္မ်ားထက္ လိင္စံုပြင့္ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ားႏိုင္သည္ဟုလည္း ဆိုၾကသည္။ ပန္းခိုင္၏ ထိပ္ဖ်ားပိုင္းတြင္ လိင္စံုပြင့္ အေရအတြက္အနည္းဆံုးျဖစ္ေသာ္လည္း ရာခိုင္ႏႈန္းအေနျဖင့္ အမ်ားဆံုးျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ေစာေစာပိုင္းထြက္ေသာ ပန္းခိုင္မ်ားသည္ လိင္စံုပြင့္ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမ်ားေသာ္လည္း အသီးတင္မႈတြင္ ရာသီအလယ္ႏွင့္ ရာသီေနာက္ပိုင္းထြက္ေသာ ပန္းခိုင္မ်ားထက္ ပို၍ နည္းတတ္သည္။ ပန္းပြင့္ရာသီ ေနာက္က်မွထြက္ေသာ ပန္းခိုင္မ်ားႏွင့္ အရိပ္က်ပိုင္းရွိ ပန္းခိုင္မ်ားသည္ လိင္စံုပြင့္မ်ားပို၍ မ်ားတတ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အပင္တစ္ပင္တြင္ အပင္၏ အတြင္းပိုင္းသည္ အျပင္ဘက္ထက္ ပို၍ လိင္စံုပြင့္ မ်ားေနတတ္ေပသည္။အဖိုပြင့္၊ လိင္စံုပြင့္ ပါဝင္မႈအခ်ိဳးသည္ စိုက္ပ်ိဳးေသာ ေဒသရွိ ရာသီဥတုအေပၚတြင္လည္း မ်ားစြာတည္မွီေနေပသည္။
သရက္ပင္သည္ အသီးတင္ရန္ ဝတ္မႈန္ကူးမႈ လိုအပ္ေသာအပင္ (Cross-pollinated plant) ျဖစ္သည္။ သရက္အသီးတင္မႈတြင္ ဝတ္မႈန္ထုတ္လုပ္မႈႏွင့္ ဝတ္မႈန္ကူးမႈသည္ အေရးပါဆံုး အခ်က္တစ္ခ်က္ဟု ယူဆၾကသည္။ သုေတသနေတြ႕ရွိခ်က္တစ္ခုအရ လိင္စံုပြင့္စုစုေပါင္း၏ ၃-၃၅% သာ ဝတ္မႈန္ကူးေၾကာင္း သိရသည္။ ဝတ္မႈန္ကူး အင္းဆက္မ်ား အလုပ္မလုပ္ႏိုင္ေအာင္ ေလျပင္းတိုက္ခတ္ျခင္း၊ မိုးရြာျခင္းတို႔ျဖစ္ေပၚက ထုိထက္ပင္ နည္းသြားႏိုင္ေပသည္။ သရက္ပြင့္ခ်ိန္ ေဆာင္းရာသီမုန္တိုင္းမ်ားႏွင့္ ေတြ႔ႀကံဳရလွ်င္လည္း သရက္အသီးတင္ႏႈန္း သိသိသာသာ နည္းသြားႏိုင္ေပသည္။ ဝတ္မႈန္မကူးဘဲ ေၾကြသြားျခင္း၊ ဝတ္မႈန္ကူးအသီးတင္ၿပီးေနာက္ အာဟာရ မလံုေလာက္၍ ေၾကြသြားျခင္း၊ အသီးႀကီးလာၿပီးေနာက္ ေလဒဏ္မိုးဒဏ္ေၾကာင့္ ေၾကြသြားျခင္းတုုိ႔ေၾကာင့္ လိင္စံုပြင့္တို႔၏ ဝ.၁ % ေလာက္သာ အသီးမွည့္အဆင့္သို႔ ေရာက္ရွိႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႔ရွိၾကသည္။
သရက္ပင္၏ လိင္စံုပြင့္မ်ားေၾကြက်မႈႏွင့္ အသီးကင္းမ်ားေၾကြက်မႈသည္ ၉၉% ထက္ မနည္းရွိၿပီး လိင္စံုပြင့္အေရအတြက္၏ ဝ.၁ % သာ ေယဘုယ်အားျဖင့္ အသီးတင္ႏိုင္သည္ဟု ေတြ႕ရသည္။
သရက္တြင္ မ်ားေသာအားျဖင့္ အသီး (၂) ႀကိမ္ ေၾကြေလ့ရွိသည္။ ပထမ ဝတ္မႈန္ကူးသည္မွ ၂၁ ရက္အတြင္း အပြင့္မ်ားႏွင့္ သီးကင္းမ်ားေၾကြေလ့ရွိၿပီး ဒုတိယ ဝတ္မႈန္ကူးၿပီး ၂၈-၃၅ ရက္ေနာက္ပိုင္း ႀကီးထြားဖြံ႔ၿဖိဳးဆဲအသီးမ်ား ေၾကြေလ့ရွိသည္။ တစ္ခ်ဳိ႕သုေတသီမ်ားက သရက္အသီးႀကီးထြားဖြံ႔ၿဖိဳးခ်ိန္အတြင္း ေၾကြက်မႈကို သံုးႀကိမ္သတ္မွတ္ ေဖာ္ျပသည္ကို ေတြ႔ရသည္။ ပထမ အသီးသက္ ၂ လသားအတြင္း ေၾကြက်မႈကို Post-setting drop အျဖစ္ သတ္မွတ္သည္။ ဒုတိယ အသီးသက္ ၆၀-၇၅ ရက္အတြင္း ေၾကြက်မႈကို Mid-seasondrop အျဖစ္ သတ္မွတ္ၿပီး တတိယ အသီးမ်ား မရင့္မွည့္မီအခ်ိန္နားတြင္ ေၾကြက်မႈကို Pre-harvestdrop အျဖစ္ သတ္မွတ္သည္။ အသီးသေႏၶေအာင္ၿပီးေနာက္ ေၾကြက်မႈသည္ သားေလာင္း (Embryo) ဖြံ႔ၿဖိဳးရန္ အာဟာရဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ျဖစ္သည္ဟု ေဖာ္ျပၾကသည္။ ကနဦးတြင္ သားေလာင္းပ်က္စီးမႈေၾကာင့္ ေၾကြက်မႈသည္ ပန္းပြင့္မ်ား ပင္တည္းဝတ္မႈန္ကူး (Self-pollinated)လွ်င္လည္း ျဖစ္တတ္သည္ဟု ဆိုသည္။ အပူခ်ိန္ျမင့္လြန္း/ နိမ့္လြန္းျခင္းႏွင့္ ေလျပင္းမ်ားတိုက္ခတ္ျခင္းသည္ ဝတ္မႈန္ကူးမႈႏွင့္ အသီးတင္မႈတို႔ကို ဆိုးဆိုးရြားရြားထိခုိက္ေစသည္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ပန္းပြင့္ခ်ိန္အတြင္း အပူခ်ိန္နိမ့္မႈသည္ ပန္းပြင့္မ်ား၏ အဖိုအဂၤါ၊ အမအဂၤါတို႔ ဖြံ႔ၿဖိဳး ႀကီးထြားမႈ၊ ဝတ္မႈန္ကူးမႈႏွင့္ သေႏၶေအာင္မႈတို႔ကို ဆိုးဆိုးရြားရြားထိခုိက္ေစႏုိင္သည္။ အပူခ်ိန္ ၁၀ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ ေအာက္ေလ်ာ့နည္းလွ်င္ ဝတ္မႈန္ရွင္သန္မႈ (Pollen viability) ကို ထိခုိက္ေစၿပီး အသီးကင္းမ်ားကို ပ်က္စီးေစသည္။ ပန္းခိုင္ႀကီးထြားဖြံ႔ၿဖိဳးခ်ိန္အတြင္း အပူခ်ိန္ နိမ့္လွ်င္လည္း အဖိုပြင့္ရာခိုင္ႏႈန္း မ်ားတတ္သည္။
သရက္ပြင့္သီးေၾကြၾကျခင္း၏ အဓိကအေၾကာင္းရင္းမ်ားကုိ သုေတသီအမ်ားစု သုံးသပ္ၾကသည္မွာ
ဝတ္မႈန္ကူးမႈမရွိျခင္း (lack of pollination)
ဝတ္မႈန္ခံမွ ဝတ္မႈန္လက္ခံမႈနည္းျခင္း (low stigmaticreceptivity)
လိင္စံုပြင့္အဂၤါခ်ိဳ႕ယြင္းေနျခင္း (defectiveperfect flowers)
ဝတ္မႈန္ကူးမႈညံ့ျခင္း (poor pollen transference)
မ်ိဳးပြားဆဲလ္ (gamete) ၏ သေႏၶေအာင္သားေလာင္း (viableembryo) ထုတ္လုပ္ႏိုင္စြမ္းမရွိျခင္း/ ဝတ္မႈန္ေပါက္ပြားမႈညံ့ျခင္း
ဝတ္မႈန္အိတ္ေပါက္ကြဲခ်ိန္ (anthesis) အတြင္း ရာသီဥတုဆိုးရြားျခင္း
သီးကင္းဝင္ခ်ိန္တြင္ ရာသီပူျပင္းေျခာက္ေသြ႔ျခင္းႏွင့္ အပင္အား ေရေပးသြင္းမႈ ပ်က္ကြက္ျခင္း
အသီးႀကီးထြားဖြံ႔ၿဖိဳးခ်ိန္အတြင္း မိုးသည္းထန္းစြာရြာျခင္းႏွင့္ ေလျပင္းမုန္တိုင္းက်ျခင္း
ဖားဥမိႈ (powdery mildew) ႏွင့္ မွဲ႔ေပ်ာက္စြန္း (anthranose) ေရာဂါတို႔ ဆိုးဆိုးဝါးဝါးက်ေရာက္ျခင္းႏွင့္
ျဖဳတ္ပိုး (hopper) ႏွင့္ ပိုးေစးႏွဲ (mealy bug) တို႔ က်ေရာက္ျခင္းတို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။
ဝတ္မႈန္ခံမွ ဝတ္မႈန္လက္ခံမႈနည္းျခင္း (low stigmaticreceptivity)
လိင္စံုပြင့္အဂၤါခ်ိဳ႕ယြင္းေနျခင္း (defectiveperfect flowers)
ဝတ္မႈန္ကူးမႈညံ့ျခင္း (poor pollen transference)
မ်ိဳးပြားဆဲလ္ (gamete) ၏ သေႏၶေအာင္သားေလာင္း (viableembryo) ထုတ္လုပ္ႏိုင္စြမ္းမရွိျခင္း/ ဝတ္မႈန္ေပါက္ပြားမႈညံ့ျခင္း
ဝတ္မႈန္အိတ္ေပါက္ကြဲခ်ိန္ (anthesis) အတြင္း ရာသီဥတုဆိုးရြားျခင္း
သီးကင္းဝင္ခ်ိန္တြင္ ရာသီပူျပင္းေျခာက္ေသြ႔ျခင္းႏွင့္ အပင္အား ေရေပးသြင္းမႈ ပ်က္ကြက္ျခင္း
အသီးႀကီးထြားဖြံ႔ၿဖိဳးခ်ိန္အတြင္း မိုးသည္းထန္းစြာရြာျခင္းႏွင့္ ေလျပင္းမုန္တိုင္းက်ျခင္း
ဖားဥမိႈ (powdery mildew) ႏွင့္ မွဲ႔ေပ်ာက္စြန္း (anthranose) ေရာဂါတို႔ ဆိုးဆိုးဝါးဝါးက်ေရာက္ျခင္းႏွင့္
ျဖဳတ္ပိုး (hopper) ႏွင့္ ပိုးေစးႏွဲ (mealy bug) တို႔ က်ေရာက္ျခင္းတို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။
ထို႔ျပင္ ပြင့္သီးေၾကြက်ရျခင္းမွာ အာဟာရဓာတ္မ်ားခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းႏွင့္ အပင္တြင္းေဟာ္မုန္းမ်ား မညီမွ်ျခင္း တို႔ေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ေၾကာင္းေတြ႔ရသည္။
သရက္ပင္၏ ပြင့္သီးေၾကြက်မႈအား တားဆီးကာကြယ္ရန္ ထိေရာက္ေသာနည္းလမ္းမ်ားမရွိေသးဟု သုေတသီ အမ်ားစုက ဆိုၾကသည္။ ပိုးမႊားေရာဂါေၾကာင့္ေၾကြလွ်င္ ပိုးသတ္ေဆးမိႈသတ္ေဆးမ်ား ပက္ဖ်န္း၍ ကာကြယ္တားဆီးရန္ ျဖစ္ေပသည္။ သရက္၏ သဘာဝအေလွ်ာက္ ပြင့္သီးေၾကြက်မႈကို တားဆီးျခင္းသည္ အပင္အား ႏွစ္ျခားသီးပြင့္ျခင္း အေလ့အထကို ပို၍ ျဖစ္ေစႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရသည္။
အသီးတင္ၿပီးေနာက္ ကိုင္းမ်ားအား အေခါက္ခြာ/ရစ္ (Girdling) ေပးျခင္းျဖင့္ အသီးေၾကြက်မႈေလ်ာ့နည္း သြားေၾကာင္းကိုသုေတသီတစ္ဦးက စမ္းသပ္ေတြ႔ရွိခဲ့သည္။
တခ်ဳိ႕က သရက္၏ ပြင့္သီးေၾကြက်မႈျပသနာအား အပင္ႀကီးထြားမႈ ထိန္းၫွိေဆးမ်ား (Growthregulators) အသံုးျပဳ၍ တားဆီးကာကြယ္ေျဖရွင္းရန္ သုေတသနျပဳ ေဆာင္ရြက္ခဲ့ၾကသည္။ NAA ႏွင့္ 2,4,5-T တို႔ထက္ 2,4-D က ပို၍ ပြင့္သီးေၾကြမႈအား တားဆီးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ခဲ့သည္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ 2,4-D (20 ppm) ထက္ေလ်ာ့၍ အသုံးျပဳလွ်င္ ပိုေကာင္းၿပီး ထိုထက္ျပင္းအား ပိုသြားလွ်င္ အေစ့ႏွင့္ အသီးႀကီးထြားမႈကို တုန္႔ေႏွးသြားေၾကာင္း ေတြ႔ခဲ့ၾကသည္။ 2,4-D (20 ppm) အား အသီးတင္ၿပီးေနာက္ ၆ ပတ္ခန္႔တြင္ ဖ်န္းေသာအခါ ၃၀-၅၀ % အထိ အသီးတင္မႈေကာင္းလာေၾကာင္း ေတြ႔ခဲ့ၾကသည္။
အိႏၵိယႏိုင္ငံမွ သုေတသီမ်ား၏ ေတြ႕ရွိခ်က္မွာ ဇင့္ဆာလဖိတ္ (ZnSO4) ဝ.၂-ဝ.၈% ဖ်န္းေပးျခင္းျဖင့္ တခိုင္ပါ လိင္စံုပြင့္အေရအတြက္ႏွင့္ အထြက္ႏႈန္းတိုးလာေၾကာင္း စမ္းသပ္ေတြ႔ရွိခဲ့သည္။ ထို႔အျပင္ ယူရီးယား (Urea 4-6%) ႏွင့္ ေရတစ္လီတာတြင္ NAA ၃၀-၄၀ မီလီဂရမ္ႏႈန္း ေရာ၍ ဖ်န္းေပးျခင္းႏွင့္ ယူရီးယား (Urea 6%) + ပုိတက္စီယမ္ႏုိက္ထရိတ္ (KNO3 1.5-3%)+ ေရတစ္လီတာတြင္ NAA ၄၀၀ မီလီဂရမ္ ေရာ၍ ဖ်န္းေပးျခင္းတို႔သည္ အသီးတင္မႈ ပိုေကာင္းေၾကာင္း ေတြ႔ခဲ့ၾကသည္။
သရက္ပင္၏ ပြင့္သီးေၾကြက်ျခင္းျပႆနာအား တားဆီးကာကြယ္ေျဖရွင္းရန္ အျခားသုေတသီမ်ား ေဖာ္ျပအႀကံျပဳၾကသည္မွာ
အသီးႀကီးထြားဖြံ႔ၿဖိဳးမႈ ေစာေစာပိုင္းအဆင့္တြင္ ယူရီးယား (Urea) ၂ % ေဖ်ာ္၍ ဖ်န္းျခင္း
ပန္းဖူးဝင္ခ်ိန္တြင္ NAA 200 ppm ေဖ်ာ္၍ ဖ်န္းျခင္း
Paclobutrazol ႏွင့္ KNO3 တို႔ ပက္ဖ်န္းေပးျခင္း
အသီးပဲေစ့အရြယ္ေလာက္တြင္ NAA 200ppm ဖ်န္းေပးျခင္း
အသီးႀကီးထြားခ်ိန္အတြင္း ပံုမွန္ေရသြင္းေပးျခင္း
လိုအပ္ေသာ သြင္းအားစုမ်ား (အနည္းလိုႏွင့္ အမ်ားလိုအာဟာရဓာတ္မ်ား) ထည့္သြင္း ေကြ်းေပးျခင္းႏွင့္
ပိုးမႊားေရာဂါတို႔အား အခ်ိန္မီ ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပးျခင္းတို႔ျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႔ရပါသည္။ ။
ပန္းဖူးဝင္ခ်ိန္တြင္ NAA 200 ppm ေဖ်ာ္၍ ဖ်န္းျခင္း
Paclobutrazol ႏွင့္ KNO3 တို႔ ပက္ဖ်န္းေပးျခင္း
အသီးပဲေစ့အရြယ္ေလာက္တြင္ NAA 200ppm ဖ်န္းေပးျခင္း
အသီးႀကီးထြားခ်ိန္အတြင္း ပံုမွန္ေရသြင္းေပးျခင္း
လိုအပ္ေသာ သြင္းအားစုမ်ား (အနည္းလိုႏွင့္ အမ်ားလိုအာဟာရဓာတ္မ်ား) ထည့္သြင္း ေကြ်းေပးျခင္းႏွင့္
ပိုးမႊားေရာဂါတို႔အား အခ်ိန္မီ ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပးျခင္းတို႔ျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႔ရပါသည္။ ။
ဟန္ၿဖိဳးေအာင္(ဥယ်ာဥ္ၿခံ)
၃-၈-၂၀ဝ၉ (ည ၈းဝ၀ နာရီ)
က်မ္းကိုး
- Mango Growing (AGFACTS) (JF Dirou)
- Mango (R. N. Singh)
- The Mango: Its Botany and Production (Ramon V.Valmayor)
- Fruits: Tropical and Subtropical (T K Bose and SK Mitra (eds.))
- Fruit Drop in Mango (Horticulture Reviews,Vol:31)
ဓာတ္ပံုု - Photobucket
No comments:
Post a Comment