Thursday, February 8, 2018

ဖရဲပ်ိဳးပင္မ်ားကို စိုက္ပ်ိဳးျခင္း၊ ပိုးမႊားကာကြယ္ႏွိမ္နင္းျခင္းႏွင့္ ခူးဆြတ္ျခင္း.....

ပက္က်ိႏွင့္ ပ်ိဳးပင္မ်ားကိုစားေသာ အေကာင္မ်ားသည္ ဖရဲပ်ိဳးပင္မ်ားႏွင့္ ေဘာင္ေပၚတြင္ ဖုံး အုပ္ထားေသာ အရာမ်ား (ဥပမာ - ေကာက္႐ိုး၊ သစ္႐ြက္ေျခာက္) ကို ႀကိဳက္ၾကပါသည္။ ထို႔ ေၾကာင့္ ဖရဲပင္ေပါက္မ်ား အားအနည္းဆုံးအခ်ိန္ (အပင္ေပါက္ကာစ) ေရာက္လွ်င္ ေဘာင္ေပၚ ကို ဖုံးအုပ္ေပးပါ။ (အပင္ေပါက္ကာစအခ်ိန္တြင္ ပက္က်ိမ်ားသည္ မိနစ္ပိုင္းအတြင္း ဖရဲပင္ ေပါက္မ်ားကို စားေသာက္ဖ်က္ဆီးပစ္ႏိုင္ပါသည္။) ဖရဲျမစ္မ်ားသည္ ေျမဆီလႊာ အေပၚယံေၾကာ တြင္သာ ျဖန႔္က်က္တည္ရွိေနၿပီး အစိုဓာတ္မ်ားစြာ လိုအပ္ပါသည္။ ေျမႀကီးကို အေျခာက္မခံပါ ႏွင့္။ ေျမႀကီးကို တစ္ခုခု (ဥပမာ - ေကာက္႐ိုး) ျဖင့္ ဖုံးေပးျခင္းျဖင့္ အစိုဓာတ္ကို ထိန္းထား ႏိုင္ ပါသည္။
ထိုသို႔ဖုံးေပးျခင္းသည္ ေပါင္းမ်ားကိုလည္း ႏွိမ္နင္းၿပီးသားျဖစ္ေစပါသည္။ ေပါင္းပင္မ်ားသည္ ဖရဲအျမစ္မ်ားကို ေႏွာက္ယွက္သျဖင့္ ေပါင္းမ်ားအား လုံးဝမေပါက္ပါေစႏွင့္။ ဖရဲပင္မ်ားသည္ အစာအဟာရ အလြန္လိုအပ္ေသာ အပင္မ်ားျဖစ္ပါသည္။ ေျမဖုံးပစၥည္းသည္ ေျမေဆြး (သို႔) တိရစာၦန္ေခ်းမ်ားျဖစ္ပါက ပိုမိုေကာင္းမြန္ပါသည္။ (အျခားဘူး၊ ဖ႐ုံမ်ိဳးႏြယ္မ်ား ကဲ့သို႔ပင္ ဖရဲ ပင္မ်ားသည္ ေျမေဆြးႏွင့္ တိရစာၦန္ေခ်းမ်ားကို ေကာင္းစြာ စုပ္ယူႏိုင္ပါသည္။) ထို႔အျပင္ ဖရဲပင္ မ်ားကို လုံးထားေသာ သစ္စိမ္းေျမၾသဇာ (သို႔မဟုတ္) ေအာ္ဂင္းနစ္ ေျမၾသဇာမ်ားကို ပုံမွန္ေကြၽး ေပးသင့္ပါသည္။ (အပင္ငယ္စဥ္တြင္ ပုလဲေျမၾသဇာ မ်ားမ်ားေကြၽးႏိုင္ၿပီး အသီးအပြင့္ဝင္ခ်ိန္ တြင္ ပုလဲေျမၾသဇာေလွ်ာ့ကာ ပိုတက္ေျမၾသဇာကို မ်ားမ်ားေကြၽးသင့္ပါသည္။)
ဖရဲပင္မ်ား ေျခာက္ေပခန႔္ရွိလာပါက အၫြန႔္မ်ားကို ညႇပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ကိုင္းျဖာျခင္းကို အားေပး ေစပါသည္။
ဖရဲပင္သည္ ႀကီးထြားလာသည္ႏွင့္အမွ် အကိုင္းႏွင့္အၫြန႔္မ်ားက ေနရာယူလာၾကသည္။ အပင္ ပတ္ဝန္းက်င္ရွိ အျခားအရာမ်ား (အပင္မ်ား) ကို ဖုံးအုပ္လာႏိုင္ပါက အၫြန႔္မ်ားကို (ငုတ္တိုင္ စိုက္၍) ႀကိဳးျဖင့္ခ်ည္ေပးျခင္းျဖင့္ ဦးတည္ခ်က္ကို ေျပာင္းေပးႏိုင္ပါသည္။
ပလက္စတစ္ အိတ္အမဲျဖင့္ ဖုံးအုပ္ေပးျခင္းသည္ ေျမကိုပိုမိုေႏြးေစျခင္း၊ ေပါင္းပင္ႀကီး ထြားမႈကို ေႏွာင့္ေႏွးေစျခင္း၊ အသီးမ်ားေျမႏွင့္ မထိသျဖင့္ သန႔္ရွင္းေစျခင္း စသည့္အက်ိဳး ေက်းဇူးမ်ားကို ရရွိေစပါသည္။
အပင္ပိုင္းႀကီးထြားခ်ိန္၊ ပန္းပြင့္ခ်ိန္ႏွင့္ အသီးသီးခ်ိန္တို႔တြင္ တစ္ပတ္လွ်င္ ေရတစ္လက္မ မွ ႏွစ္လက္မခန႔္ လိုအပ္ပါသည္။ ေရေလာင္းလွ်င္ နံနက္ခင္း၌ အပင္ေျခကို ေလာင္းေပးရမည္။ အ႐ြက္မ်ားကို ေရမထိေစရန္ႏွင့္ ေရအလြန္အကြၽံ မေလာင္းမိေစရန္ ဂ႐ုျပဳရပါမည္။ သီးကင္းစ တင္ ဝင္ေရာက္ခ်ိန္တြင္ ေရကိုေလွ်ာ့ေလာင္းရပါမည္။ ေျခာက္ေသြ႕ေသာရာသီသည္ ဖရဲသီးကို ပို မိုခ်ိဳေစပါသည္။
ဖရဲသည္ကိုင္းျဖတ္ျပဳျပင္ရန္ မလိုပါ။ သို႔ေသာ္ ေဘးကိုင္းမ်ားကို ဖယ္ရွားျခင္းျဖင့္ ပင္မပင္ စည္ကို အားေကာင္းေစပါသည္။ အပင္ငယ္စဥ္တြင္ ေဘးတက္ထြက္ႏိုင္သည့္ အဖူးမ်ားကို ေႁခြ ပစ္ရမည္။ ထို႔အျပင္ အပြင့္အခ်ိဳ႕ကို ေႁခြေပးျခင္းျဖင့္ (ျဖစ္ႏိုင္ေခ်ရွိေသာ အသီးမ်ားကို ေႁခြျခင္း သည္ စိန္ေခၚမႈတစ္ခု ျဖစ္ေသာ္လည္း) က်န္ရွိေသာအပြင့္မွ အသီးမ်ားကို ပိုမိုအားေပးႏိုင္မည္ ျဖစ္သည္။
ဖရဲတြင္ အဖိုပြင့္ႏွင့္ အမပြင့္သည္ တစ္ပင္တည္း၌ သီးျခားစီ ျဖစ္ေပၚသည္။ ပုံမွန္အားျဖင့္ အဖိုပြင့္မ်ားသည္ အမပြင့္မ်ားမျဖစ္ေပၚမီ ရက္သတၱပတ္မ်ားစြာ ေစာ၍ျဖစ္ေပၚၾကသည္။ အဖိုပြင့္ မ်ား ေႂကြက်ေသာ္လည္း ျပႆနာမရွိပါ။ အမပြင့္မ်ား၏ အေျခ၌ ပြေသာအဖုမ်ား ရွိၾကသည္။ အမပြင့္မ်ားသည္ အပင္ေပၚတြင္ က်န္ရွိၿပီး အသီးမ်ားသီးၾကသည္။
ပန္းပြင့္မ်ား အသီးတင္ရန္အတြက္ ဝတ္မႈန္ကူးျခင္းသည္ လိုအပ္သျဖင့္ ပ်ားမ်ားကို အထူး ဂ႐ုစိုက္ဖို႔ လိုပါသည္။
အသီးရင့္မွည့္လာပါက အသီးကို အသာအယာမ၍ အသီးႏွင့္ ေျမႀကီးၾကားထဲတြင္ ကတၳဴ ျပား (သို႔မဟုတ္) ေကာက္႐ိုးမ်ား ထားျခင္းျဖင့္ အသီးပုပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါသည္။
ပိုးမႊားႏွင့္ ေရာဂါမ်ား
ဖရဲတြင္ အဓိကက်ေရာက္ေသာ ဖ်က္ပိုးမ်ားမွာ အ႐ြက္စား က်ိဳင္း ေကာင္မ်ား ၊ အစက္အေျပာက္ႏွင့္ အစင္းပါ သခြါးက်ိဳင္း ေကာင္မ်ား၊ အစက္ေျပာက္ပါေသာ (သို႔မဟုတ္) မပါေသာ ဘူး၊ ဖ႐ုံက်ိဳင္းဝါမ်ား တို႔ျဖစ္ပါသည္။ အဆိုပါဖ်က္ပိုးမ်ားသည္ ဖ်က္ဆီးမႈ လကၡဏာတူညီၿပီး ဖရဲပင္ကို ကိုက္ျဖတ္ဝါးစားၾကပါသည္။ ၎ပိုးမ်ား က်ေရာက္ေနပါက အပင္ႀကီးထြားမႈကို ေႏွာင့္ေႏွးေစပါသည္။ မွ်တေသာပတ္ဝန္းက်င္ႏွင့္ ေျမေကာင္းတြင္ ျဖစ္ထြန္း ေအာင္ျမင္ေနေသာ ဖရဲပင္သည္ ပိုးမႊားမ်ားကို မဖိတ္ေခၚသင့္သလို ထိုပိုးမႊားမ်ားရန္မွ ကင္းေဝး ေအာင္လည္း အလ်င္အျမန္ ႀကီးထြားသင့္သည္။
အျခားျပႆနာတစ္ခုမွာ ဖားဥမႈိေရာဂါျဖစ္ၿပီး အ႐ြက္မ်ားေပၚတြင္ ေပါင္ဒါမႈန႔္မ်ား ျဖဴးထား သကဲ့သို႔ ျဖစ္ေနသည္။ ေရာဂါျဖစ္ေသာမႈိသည္ စြတ္စိုထိုင္းမႈိင္းေသာ ရာသီဥတုကို ႀကိဳက္ႏွစ္ သက္သည္။
အေကာင္းဆုံးကာကြယ္နည္းမွာ အ႐ြက္မ်ားကို မစြတ္စိုေစရန္ ဂ႐ုစိုက္ရမည္။ အပင္ေပၚမွ ေရ ေလာင္းျခင္းကို မျဖစ္မေနလုပ္ရမည္ဆိုပါက နံနက္ပိုင္းတြင္ ေလာင္းျခင္းအားျဖင့္ အ႐ြက္ေပၚမွ ေရမ်ား အလ်င္အျမန္ ေျခာက္သြားႏိုင္ပါသည္။ ေန႔ခင္းပိုင္းႏွင့္ ညေနပိုင္းတြင္ အ႐ြက္မ်ားကို လုံးဝမစြတ္စိုပါေစႏွင့္။
အပူပိုင္းေဒသမ်ားတြင္ စြတ္စိုေသာရာသီ ေရာက္လာၿပီဆိုပါက က်ိဳင္းေကာင္မ်ားႏွင့္ မႈိေရာဂါကို ေကာင္းစြာမႏွိမ္နင္း ႏိုင္ေတာ့ေခ်။ မည္သည့္နည္းလမ္းႏွင့္မွ် မရေတာ့ေပ။ အပူခ်ိန္ႏွင့္ ေလထုစို ထိုင္းဆမ်ားျခင္းသည္ ဖရဲစိုက္ပ်ိဳးျခင္းအတြက္ ေကာင္းေသာအေျခအေန မဟုတ္ပါ။ ထိုအခ်ိန္ တြင္ အျခားသင့္ေတာ္ေသာ သီးႏွံတစ္မ်ိဳးကို စိုက္ပ်ိဳးသင့္ၿပီး ဖရဲကို ေနာက္လာမည့္ ေျခာက္ေသြ႕ ရာသီတြင္ ေစာင့္ဆိုင္းစိုက္ပ်ိဳးသင့္ပါသည္။
ဖရဲသီး ရိတ္သိမ္းျခင္းႏွင့္ သိုေလွာင္ျခင္း
ဖရဲသည္ ခူးၿပီးတိုင္းလည္း မခ်ိဳေပ။ ထို႔ေၾကာင့္ ရိတ္သိမ္းခ်ိန္သည္ အလြန္အေရးႀကီးပါသည္။ ပုံမွန္အားျဖင့္ ရင့္မွည့္ခ်ိန္သည္ ႏွစ္ပတ္ခန႔္ၾကာျမင့္ရာ ဂ႐ုတစိုက္ေစာင့္ၾကည့္ရန္ လိုပါသည္။
ေအာက္ပါတို႔ကို ၾကည့္ခ်င္းအားျဖင့္ ဖရဲသီး မွည့္မမွည့္ သိရွိႏိုင္ပါသည-
1. ဖရဲသီးကို ပုတ္ၾကည့္ပါ။ လႈိဏ္သံထြက္ေနပါက မွည့္ၿပီျဖစ္သည္။
2. အသီးထိပ္ပိုင္းအေရာင္ကိုၾကည့္ပါ။ အစင္းမ်ားၾကား အေရာင္အနည္းငယ္ ကြဲျပားေနပါ က မွည့္ၿပီျဖစ္သည္။
3. အသီးေအာက္ေျခက အေရာင္ကို ၾကည့္ပါ။ ဖရဲသီးအစိမ္း၏အေရာင္သည္ အျဖဴေရာင္ ျဖစ္ၿပီး အမွည့္၏အေရာင္သည္ ႏို႔ႏွစ္ေရာင္ (သို႔မဟုတ္) အဝါေရာင္ျဖစ္သည္။
4. အသီးကို အနည္းငယ္ဖိၾကည့္ပါ။ အသံထြက္လာပါက မွည့္သည္။ သို႔ေသာ္ အသီး၏ အရည္ အေသြးကို ထိခိုက္ႏိုင္သျဖင့္ မသုံးသင့္ေပ။
5. သီးကိုင္းကိုစစ္ပါ။ သီးကိုင္းစိမ္းေနပါက ခဏေစာင့္ပါ။ သီးကိုင္းသည္ တစ္ဝက္ခန႔္ ေျခာက္ေနပါက (သို႔မဟုတ္) ေသသြားပါက သီးလုံးသည္ မွည့္ခါနီး (သို႔မဟုတ္) မွည့္ေနၿပီျဖစ္ သည္။ သီးကိုင္းသည္ လုံးဝေျခာက္သြားပါက (သို႔မဟုတ္) ေသသြားပါ သီးလုံးသည္ အမွည့္ (သို႔) အမွည့္လြန္ (အမွည့္လြန္ေနေသာ အသီးကို မယူၾကေခ်) ေနၿပီျဖစ္သည္။ ဤနည္းအတိုင္း ၾကည့္၍ အလြယ္တကူခူးဆြတ္ႏိုင္ပါသည္။
6. အသီးႏွင့္ ကပ္လ်က္ပင္စည္ကို ဓားထက္ထက္ျဖင့္ ျဖတ္ပါ။
7. ဖရဲသီးမ်ားကို မခြဲဘဲထားပါက ဆယ္ရက္ခန႔္ထိ အထားခံၿပီး ခြဲၿပီးပါက ေရခဲေသတၱာ ထဲ တြင္ ေလးရက္ခန႔္ အထားခံပါသည္။ ပလက္စတစ္ျဖင့္ စနစ္တက် ထုပ္ပိုးထားရန္ လိုအပ္ပါ သည္။
ဖရဲသီး၏ အဟာရတန္ဖိုးႏွင့္ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား
ဖရဲသီးသည္ အရည္႐ႊမ္းေသာအသီးျဖစ္ၿပီး ေရ (၉၂ %) ပါဝင္ေသာ္လည္း အျခားအဟာရမ်ား လည္း အသီးထဲတြင္ စုပ္ယူေပ်ာ္ဝင္ေနပါသည္။ ဖရဲသီးတစ္ကိုက္ (တစ္ခါကိုက္) တြင္ ဗီတာမင္ ေအ၊ ဗီတာမင္ ဘီစစ္၊ ဗီတာမင္ စီ၊ လိုင္ကိုပင္း၊ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္ႏွင့္ အမိုင္ႏို အက္ဆစ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါသည္။ ပိုတက္စီယမ္ အသင့္အတင့္လည္း ပါဝင္ပါသည္။ ထို႔အျပင္ အဆိုပါ ရာသီစာ (ေႏြရာသီ အစား အစာ) တြင္ အဆီဓာတ္မပါဝင္ျခင္း၊ ဆိုဒီယမ္ပမာဏ နည္းပါးျခင္း ႏွင့္ ဖရဲသီးေဖ်ာ္ရည္ တစ္ခြက္လွ်င္ (၄၀) ကယ္လိုရီ သာပါဝင္ပါသည္။
ႏိုင္ငံလုံးဆိုင္ရာ ဖရဲစိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္မႈ တိုးတက္ေရးအဖြဲ႕၏ အဆိုအရ သိပၸံပညာရွင္မ်ားသည္ ဖရဲတြင္ လိုင္ကိုပင္းပါဝင္မႈ မ်ားျပားေၾကာင္း သတိထားမိလာၾကသည္။ ဖရဲသီးေဖ်ာ္ရည္ ႏွစ္ ခြက္လွ်င္ လိုင္ကိုပင္း (၁၅-၂၀) မီလီဂရမ္ခန႔္ ပါဝင္ပါသည္။ လိုင္ကိုပင္းသည္ သစ္သီးႏွင့္ ဟင္း သီးဟင္း႐ြက္မ်ားတြင္ သဘာဝအတိုင္းရွိေနေသာ ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး လူ႔ခႏၶာကိုယ္ အတြင္းတြင္ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ ဓာတ္ျပဳမႈမ်ားကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးသည္။ ထို႔အျပင္ လိုင္ကိုပင္း သည္ အနီေရာင္ ေရာင္ျခယ္ပစၥည္းျဖစ္ၿပီး ဖရဲ၊ ခရမ္းခ်ဥ္၊ အနီေရာင္ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးႏွင့္ မာလကာ သီးမ်ားတြင္ အနီေရာင္ကိုျဖစ္ေစသည္။
လိုင္ကိုပင္းသည္ ႏွလုံးက်န္းမာေရး၊ အ႐ိုးမ်ားႀကံ့ခိုင္သန္မာေရးမ်ားႏွင့္ ခ်ိတ္ဆက္ေနၿပီး သုတ္ ရည္ဂလင္းကင္ဆာကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါသည္။ လိုင္ကိုပင္းသည္ လႈံ႕ေဆာ္သည့္ ဂုဏ္သတၱိ မရွိေသာ္လည္းလဲ စြမ္းအားေကာင္းေသာ အင္တီေအာက္ဆီဒင့္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ေၾကာင္း ေအာ့စ္တင္ ရွိ တက္ဆက္တကၠသိုလ္ က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ႀကီး၏ အဟာရပညာရွင္ျဖစ္သူ ဗစ္တိုးရီးယား ယာ ဇာဘ္ေကာ့စကီး မွ ေျပာၾကားထားသည္။
Royal Thazin
11.11.17

No comments:

Post a Comment

ရဲဆိုး ဇာတ္သိမ္းပိုင္း( ပန္းရိုင္းwrite: )

ကုတင္ေစာင္းမွာ ဖင္ပူးေတာင္း ေထာင္ေပးထားတဲ႕ စေနမကို ကုတင္ေအာက္ ၾကမ္းၿပင္မွာ မတ္တပ္ရက္ၿပီး ေဆာင္႕ထည္႕ေနတဲ႕ စိုးရေအာင္သည္ ဆက္တိုက္ အၾကိမ္ တရာေက...